Topgolf

Wie speelt waar? Week 20 - Tweede major met ouderwets topveld; Van Dam en Meekers op jacht naar succes in BerlijnĀ 

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

16 – 19 Major, PGA Championship, Valhalla Golf Club, Louisville, Kentucky. Prijzengeld: n.n.b. Leaderboard

16 – 19 Ladies European Tour, Amundi German Masters, Golf & Country Club Seddiner See, Berlijn. Prijzengeld: €300.000 Leaderboard

16 – 19 LPGA, Mizuho Americas Open, Liberty National Golf Club, Jersey City, New Jersey. Prijzengeld: $3.000.000 Leaderboard

16 – 18 Epson Tour, Copper Rock Championship, Copper Rock Golf Course, Hurricane, Utah. Prijzengeld: $250.000 Leaderboard

16 – 18 Alps Tour, 2024 Gösser Open, GC Erzherzog Johann, Maria Lankowitz, Oostenrijk. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

15 – 17 Golfers met beperking, The G4D Open, Woburn Golf Club, Milton Keynes, Engeland. Leaderboard

16 – 19 Major, PGA Championship, Valhalla Golf Club, Louisville, Kentucky. Prijzengeld: n.n.b.

99 van de 100 beste golfers ter wereld maken vanaf donderdag hun opwachting in het 106de PGA Championship. De strijd om de Wanamaker Trophy belooft een spannende te worden, op een baan die in het verleden uitstekend geschikt is gebleken voor majors: Valhalla Golf Club. Twee van de drie PGA Championships die hier werden gespeeld, eindigden in een play-off.

Wellicht de meest memorabele is die van Tiger Woods in 2000, de derde major uit zijn “Tiger Slam”. Recenter schreef Rory McIlroy in Louisville (Kentucky) zijn vierde en vooralsnog laatste major op zijn naam. Is de tijd eindelijk rijp voor die langverwachte vijfde? Het is een van de vele vragen die we hebben, voorafgaand aan de tweede major van 2024.

Nog firmer en nog faster

Valhalla dus, een uniek design van Jack Nicklaus. De baan komt uit 1986, maar is sindsdien steeds up-to-date gehouden. Sinds de laatste keer dat we hier waren, is er groot onderhoud gepleegd aan onder meer de fairways en de bunkers. De baan zou nu nog meer ‘firm & fast’ zijn en ook werd er wat lengte toegevoegd. Absoluut cruciaal: accuratesse van de tee en goede (lange) ijzers. Valhalla is een echte test voor ballstrikers te noemen: goede slagen worden beloond, slechte slagen zonder enige genade afgestraft. 

Tiger met nieuwe look

Het PGA Championship heeft als vanouds weer het sterkste veld van de vier majors op de been weten te krijgen. Uit de top 100 van de wereld trok enkel Rikuya Hoshino zich terug, terwijl 16 van de in totaal 156 deelnemers golfen bij LIV. Allemaal leuk en aardig die invites voor Talor Gooch, Patrick Reed, Lucas Herbert, Adrian Meronk, David Puig en Dean Burmester, maar bij de bekendmaking van het definitieve veld sprong toch echt een andere naam eruit. Viervoudig kampioen Tiger Woods is inmiddels gearriveerd op Valhalla, met een nieuwe look bovendien (zie hieronder)!

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Favorieten

Brooks Koepka won het PGA Championship twaalf maanden geleden voor de derde keer. Als het op dit kampioenschap aankomt is hij een echte killer, want bij zijn laatste negen deelnames stond hij zes keer in de top 10 en dus drie keer met de Wanamaker Trophy in de handen. Met de vorm zit het ook wel snor (sorry, Tiger!), want net als vorig jaar won LIV-golfer Koepka zijn laatste toernooi voorafgaand aan ‘het PGA’.  

Hetzelfde valt te zeggen voor Rory McIlroy, die zelfs zijn vorige twee toernooien winnend afsloot en met torenhoog vertrouwen afreist naar Kentucky. “The stars are aligning”, zei de publiekslieveling afgelopen zondag na zijn indrukwekkende optreden in de finale van het Wells Fargo Championship. Komt na tien jaar een einde aan de Noord-Ierse majordroogte? Het zou een last van zijn schouders zijn en wellicht een opmaat naar meer.

Scheffler op roze wolk

Veel valt of staat ook met de vorm van Scottie Scheffler. Heeft de beste golfer op aarde de laatste weken ook nog een beetje kunnen trainen? Hij en zijn vrouw Meredith hebben inmiddels de eerste baby-Scheffler verwelkomd, dus Scottie kan in elk geval met een gerust hart naar Kentucky vertrekken. Vaststaat dat hij in zijn laatste vijf toernooien gemiddeld maar liefst vijftien slagen op het veld wint. In die laatste vijf starts eindigde er maar één keer iemand boven Scheffler. Onderdeel van die indrukwekkende reeks is natuurlijk ook zijn zege op Augusta, vorige maand.

Jon Rahm is normaal gesproken ook wel wakker te maken voor een major. Sinds zijn overstap naar LIV heeft de Spanjaard (op individueel vlak) nog geen zilverwerk toegevoegd aan zijn prijzenkast en die T45 in de Masters zal ook een tegenvaller zijn geweest. Dus reken maar dat hij zich eventjes wil bewijzen. Voor andere titelkandidaten als Xander Schauffele, Ludvig Aberg, Wyndham Clark en Bryson DeChambeau is dit natuurlijk niet anders.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 19:00-01:00

Leaderboard

16 – 19 Ladies European Tour, Amundi German Masters, Golf & Country Club Seddiner See, Berlijn. Prijzengeld: €300.000

Het werd eens tijd dat de Ladies European Tour daadwerkelijk naar Europa kwam! Dat doen de vrouwen in Duitsland, waar een halfuurtje onder hoofdstad Berlijn voor de derde keer het Amundi German Masters gespeeld wordt. Strijdtoneel is de Süd-baan van Golf & Country Club Seddiner See, een ontwerp van de legendarische Robert Trent Jones jr. Maja Stark en Kristyna Napoleaova wonnen de eerste twee edities, wie zet zondag haar naam op de trofee? 

Van Dam & Meekers

In Berlijn hebben we in elk geval twee Nederlandse ijzers in het vuur. Allereerst Anne van Dam. Zij beleefde in Zuid-Korea naar eigen zeggen een “up and down-week”, en zoekt nog altijd naar haar eerste topresultaat van 2024. Goed om te weten: Van Dam werd op deze baan vorig jaar negende. Romy Meekers is dan weer aanwezig op een invite. Zij heeft haar pijlen gericht op het verbeteren van haar status, en dus het binnenhalen van extra starts, bij de re-ranking aan het einde van de maand. Meekers weet wat haar in Duitsland te doen staat.

Mayka Hoogeboom is op het moment van schrijven trouwens de nummer 5 op de reservelijst. Pasqualle Coffa reisde vorige week als eerste wachtende af naar Zuid-Korea om uiteindelijk niet in het toernooi te komen, dus de kans is klein dat het Hoogeboom wel lukt.

De Nederlandse topgolfster Romy Meekers tijdens het South African Women's Open op de Ladies European Tour in 2024
Beeld: Tristan Jones / LET

In eigen bed

Het deelnemersveld in het Amundi German Masters is sterk te noemen. Zo speelt Alexandra Försterling in de hoofdstad een echte thuiswedstrijd. De Duitse topper won recent nog het Aramco-toernooi in de VS en kan deze week in haar eigen bed slapen, dus hou maar rekening met haar. Naast Försterling en de nog altijd pas 18-jarige Chiara Noja, hebben we nog wat Duitse talenten in het veld. Helen Tamy Kreuzer (25) bijvoorbeeld, recent nog succesvol op de Sunshine Ladies Tour, maar ook Helen Briem (18). Haar konden we vorig jaar al op het Dutch Ladies Open bewonderen.

Bronte Law komt als Europese lijstaanvoerder naar Seddiner See, met in haar kielzog Manon de Roey. Nog een paar kanshebbers/favorieten zijn Trichat Cheenglab, Lee-Anne Pace en Diksha Dagar.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00-14:00, za en zo 12:00-15:00

Leaderboard

16 – 19 LPGA, Mizuho Americas Open, Liberty National Golf Club, Jersey City, New Jersey. Prijzengeld: $3.000.000 

De eerste editie van het Mizuho Americas Open zal voor altijd bekendstaan als het toernooi waar Rose Zhang wist te winnen in haar allereerste start als professional. Ze was vorig jaar de eerste die dit lukte sinds Beverly Hanson in 1951. Zhang, bij die overwinning de ‘toekomst van het vrouwengolf’ genoemd, mag vanaf donderdag op voor titelprolongatie en doet dat in grote vorm. Afgelopen zondag schreef ze namelijk na een spannende ontknoping de Founders Cup op haar naam. 

Mooiste decor?

Liberty National, onder de rook van New York City met in de achtergrond het Vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan, levert op de LPGA misschien wel de mooiste beelden van het jaar op. De volger van het topgolf kent de baan inmiddels ook goed, uit bijvoorbeeld de play-offs van de PGA Tour en de Presidents Cup in 2017. Sinds vorig jaar is de baan dus het decor van dit Americas Open. 120 LPGA-toppers strijden om een prijzenpot van 3 miljoen dollar en parallel loopt er een wedstrijd met 24 van de beste meiden van het Amerikaanse juniorencircuit.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Mentor Michelle

En dat allemaal onder de bezielende leiding van gastvrouw Michelle Wie West. Het inmiddels gestopte boegbeeld zegt dat ze ook als een soort mentor wil fungeren voor de jonge meiden die op Liberty National een geweldige kans krijgen. “Wees niet verlegen. Dit is de kans om je rolmodellen te leren kennen. Ik was in mijn tijd zelf ook als de dood om op Juli Inkster af te stappen”, aldus Wie West. Rolmodellen genoeg in ieder geval deze week, want uit de top 10 van de Rolex Rankings zijn er negen aanwezig: Nelly Korda, Céline Boutier, Ruoning Yin, Jin Young Ko, Brooke Henderson, Hannah Green, Charley Hull, Minjee Lee en Lydia Ko!

Leaderboard

16 – 18 Epson Tour, Copper Rock Championship, Copper Rock Golf Course, Hurricane, Utah. Prijzengeld: $250.000

Het vrouwengolf raast de komende twee weken als een orkaan door het stadje Hurricane (Utah). Op de Copper Rock Golf Course is allereerst de Epson Tour te gast en direct daarna wordt er het Senior LPGA Championship betwist.

Wij vinden met name het eerste van de twee toernooien interessant, want daarin speelt Dewi Weber mee. Zij is na een gemiste cut in Arizona gezakt van plaats 8 naar 12 op de ranking. De speelsters zijn pas op een derde van de ‘Race for the Card’ en hebben dus nog een lange weg te gaan, maar je kan het beste natuurlijk maar alvast meedraaien in de top. Dat doet Weber hopelijk deze week weer in Utah. Hier deed de in LA woonachtige Nederlandse één keer mee en toen werd ze 30ste.  

Leaderboard

16 – 18 Alps Tour, 2024 Gösser Open, GC Erzherzog Johann, Maria Lankowitz, Oostenrijk. Prijzengeld: €40.000 

In Italië stond er vorige week geen Nederlander bij de beste dertig. De mannen van de Alps Tour gaan nu achter elkaar door naar Oostenrijk, Frankrijk en Spanje, te beginnen met het Gösser Open. Het is inmiddels de 32ste editie van dit door een biermerk gesponsorde toernooi, maar de laatste jaren hebben de landgenoten in Stiermarken niet echt kunnen proosten op mooie resultaten. 

Vier landgenoten

Het is dus de hoogste tijd dat hier verandering in komt. Daarvoor richten we ons tot Vince van Veen, Bob Geurts en de amateurs Rick Hessing en Thom Hoetmer. Van hen staat Geurts er op een magere 41ste plaats het beste voor op de jaarranglijst. Het is bovendien te hopen dat het Gösser Open wat rustiger verloopt dan een jaar geleden, toen het door constante regenval ingekort moest worden naar 36 holes.

Leaderboard

15 – 17 Golfers met beperking, The G4D Open, Woburn Golf Club, Milton Keynes, Engeland.

Tussen woensdag en vrijdag vindt in Engeland de tweede editie van The G4D Open plaats. Dit kampioenschap noemt zichzelf één van de meest inclusieve golftoernooien ooit, met negen categorieën die rekening houden met de verschillende beperkingen. In totaal doen er 80 mannelijke en vrouwelijke amateurs en professionals mee, van 15 tot 68 jaar oud. Brendan Lawlor is de titelverdediger.

Vijf keer rood-wit-blauw

Negentien landen zijn vertegenwoordigd in Milton Keynes, waaronder natuurlijk Nederland. Daphne van Houten is de beste vrouwelijke speelster in het veld en wordt geflankeerd door Mari Berkers, Richard Kluwen, Tycho Kuipers en Tineke Loogman-Verbruggen. Zij gaan zich allemaal wagen aan de Duchess Course van Woburn, een geonduleerde lay-out met veel bomen waar je maar beter je fairways raakt.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship