Topgolf

Rory McIlroy bereikt bloedvorm: staat die volgende majorzege (eindelijk) in de sterren geschreven?

Rory McIlroy (35) wist in de finale van het Wells Fargo Championship een versnelling te vinden die we lang niet meer van ‘m gezien hadden. Hij won het ‘signature event’ voor de vierde keer en, nog veel belangrijker, reist in bloedvorm af naar het PGA Championship op eveneens geliefde grond.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

“Die overwinning samen met Shane (Lowry, in de Zurich Classic, red.) gaf me echt vertrouwen. Mijn swing voelde dit toernooi, op een baan die ik goed ken, een stuk comfortabeler", zei McIlroy na zijn nieuwe zege van zondag. "Deze week gaan we naar een plek waar ik ook al eens gewonnen heb, dus het voelt wel een beetje alsof de sterren perfect in lijn staan. Ik voel me heel goed bij het ingaan van de volgende major, maar er is een hoop golf te spelen en ik moet heel veel geweldige spelers verslaan."

Op z'n allerbest

Rory McIlroy die een heldenonthaal krijgt, terwijl hij met z’n petje in de hand naar de green van 18 loopt: gaan we dat deze week ook zien in het PGA Championship op Valhalla Golf Club, de baan waar hij tien jaar geleden zijn (tot nu toe) allerlaatste major won? De Noord-Ier bereikt in elk geval op het juiste moment zijn topvorm. Zondag was McIlroy toen het erom ging in ‘zijn’ Wells Fargo Championship eindelijk weer eens op zijn allerbest, en wat was dat genieten.


Het werd op Quail Hollow een tweestrijd tussen Xander Schauffele, die na elk van de eerste drie rondes de leider was, en drievoudig toernooiwinnaar McIlroy. Laatstgenoemde kwam al vroeg langszij en redde van afstand een belangrijke par op hole 3, maar leverde daarna toch in. Op 7 deed Schauffele uitstekende zaken door eagle op de kaart te zetten, terwijl de Noord-Ierse nummer 2 van de wereld drie-putte voor 'slechts' par. Een grote slag voor Schauffele, zou je zeggen, maar dit moment leek juist bij McIlroy iets los te maken wat de Amerikaan niet had kunnen voorzien.

Acht holes in -8

Rond de turn schoot McIlroy namelijk volledig uit zijn slof, in de beste zin van het woord. Hij speelde de volgende acht holes in -8: birdie-birdie-eagle-par-par-birdie-birdie-eagle! Zo was het na een (dat óók nog) uitgeholede bunkerslag op 15 beslist. Van twee slagen achterstand ging de Europese Ryder Cup-held naar een voorsprong van zes.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Ondertussen liet Schauffele het afweten. “He’s falling apart”, zei Ian Baker-Finch, oud-majorwinnaar en tegenwoordig commentator voor het Amerikaanse CBS. De 30-jarige golfer uit San Diego, vanaf maandag de mondiale nummer 3, speelde in de laatste twee jaar meer top 10-noteringen bij elkaar dan wie dan ook. Hij is bezig aan de langste reeks van gehaalde cuts op de PGA Tour, maar kon het in North Carolina opnieuw niet afmaken. Dat is inmiddels een repeterend verhaal voor Schauffele, die intussen ook alweer bijna twee jaar wacht op een nieuwe overwinning.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Op de tee van 18 wist McIlroy dus dat de winnaarscheque van 3,6 miljoen dollar binnen was. Dat hij met zijn tweede slag vanuit de rough vervolgens over de green in het water ging, daar kon de Noord-Ier wel om lachen. Feit was dat hij, na de Zurich Classic twee weken geleden, wederom met de beker stond.

Rory lijkt daarmee de vruchten te plukken van zijn nieuwe strategie om bij het ingaan van majors meer toernooien te spelen, al moet hij dat deze week natuurlijk nog écht bewijzen. Maar tien jaar geleden won McIlroy ook zijn laatste twee starts voordat hij op Valhalla arriveerde voor het PGA Championship. Moet het zo zijn?

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Toernooien PGA Tour