Topgolf

Na haar doorbraak werd Zhang gekweld door twijfels, maar nu verslaat ze zélfs Korda: 'Stond te trillen op de laatste hole'

Ze heeft er bijna een jaar op moeten wachten, maar gisteravond was het zover. Rose Zhang won voor de tweede keer een toernooi op de LPGA. De nog altijd pas 20-jarige Amerikaanse troefde Madelene Sagström af na een geweldige tweestrijd in de Cognizant Founders Cup.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Met een totaal van 24 onder par op de Upper Montclair Country Club hield Zhang de Zweedse twee slagen achter zich. De rest van het veld volgde op een straatlengte van het tweetal. Nummer drie Gabriela Ruffels had vijftien slagen meer nodig dan Zhang.

Achtbaan in de laatste ronde

Sagström begon de laatste ronde met één slag voorsprong. Na dertien holes was het gat gegroeid naar drie slagen en leek zij op weg naar de overwinning. "De laatste ronde was een achtbaan", reageert Zhang. "Ik ging er vanochtend al van uit dat ik alles moest geven. Niet alleen om goed te spelen, maar ook om te winnen. Madelene speelde ook erg goed. Ze domineerde het veld, dus ik probeerde haar gewoon bij te houden."

Aan het einde van de ronde sloeg ik een paar waanzinnige ballen die ik misschien niet nog eens zou kunnen slaan onder die druk

Met een fantastische finish - vier birdies op de laatste vijf holes - wist Zhang haar af te troeven en zodoende boekte zij haar tweede zege op de LPGA. "Aan het einde van de ronde sloeg ik een paar waanzinnige ballen die ik misschien niet nog eens zou kunnen slaan onder die druk. Ik stond te trillen boven de birdieputt op de laatste hole. Ik dacht gewoon: probeer het, laat de bal rollen. Als hij erin gaat, mooi. Zo niet, laten we ons voorbereiden op een play-off."

Twijfels omgezet in harder werken

Ondanks het geweldige begin van haar professionele carrière - ze won vorig jaar haar eerste toernooi in haar eerste start als pro - twijfelde Zhang of ze wel goed genoeg was. "Ik heb overwogen om geen professional te worden. Ik wilde kunnen concurreren met de besten ter wereld en om dat te kunnen doen, moest ik harder werken om beter te worden. Op de LPGA zijn echt alle spelers ongelooflijk goed met een indrukwekkende staat van dienst. Ik ben heel gelukkig om nu twee overwinningen achter mijn naam te hebben staan."

Mijn passie voor golf is weer aangewakkerd

343 dagen na haar eerste titel geeft Zhang toe dat ze het lastig vond om de hoge verwachtingen in te lossen. "Soms had ik daar wel moeite mee, maar ik heb een fijn team om me heen. Mensen die mij bleven steunen en adviseerden om stap voor stap te werken. Ik had niet verwacht hier mee te doen om de overwinning. Ik moet vooral mijn best doen om mezelf in dit soort posities te brengen. Maar wat er ook gebeurde deze week, ik zou sowieso tevreden zijn geweest. Mijn passie voor golf is weer aangewakkerd." Komende week verdedigt ze toevallig haar titel in het Mizuho Americas Open op Liberty National Golf Club.

De toernooiwinst van Zhang is extra knap omdat ze ook Nelly Korda klopte. De nummer één van de wereld won haar laatste vijf toernooien en begon ook sterk in New Jersey. In het weekend wist ze par echter niet te breken, waardoor ze genoegen moest nemen met een gedeeld zevende plaats.

Uitslag

Lees meer over
LPGA Topgolf