Topgolf

Waar eindigt dit? Nelly Korda springt als 'een bom' de geschiedenisboeken in met vijfde zege op rij

Bommetje! Alsof het niks was streepte Nelly Korda alweer haar vijfde zege af in evenveel starts. Ook het Chevron Championship, de eerste major van het jaar bij de vrouwen, werd een prooi voor de ontketende nummer 1 van de wereld.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Wat hebben Nancy Lopez, Annika Sörenstam en Nelly Korda met elkaar gemeen? Zij wonnen als enige drie vrouwen in de geschiedenis van de LPGA vijf toernooien op rij! Lopez deed het als laatste Amerikaanse in 1978, Annika flikte het twintig jaar geleden en afgelopen weekend was het Korda die zich in dit eliterijtje speelde. En dat met een major, terwijl in The Chevron toch al alle ogen op haar gericht waren. 

Drie maanden ongeslagen

De manier waarop de nummer 1 van de wereld het vrouwengolf domineert wordt met de week angstaanjagender, en is nog indrukwekkender dan de ‘hot run’ waar Scottie Scheffler op de PGA Tour aan bezig is (later vandaag pakt hij waarschijnlijk zijn vierde titel in vijf starts). Ze is al bijna drie maanden ongeslagen! Het begon allemaal thuis in Bradenton, Florida. Daarna won ze vier keer in vijf weken tijd, steeds op andere type banen en soms zelfs in een ander format. Maar er was telkens één constante: Nelly won.

Om het in historisch perspectief te plaatsen: de beste ‘winning streak’ in de golfhistorie is die van Byron Nelson. Lord Byron won in 1945 bij maar liefst elf opeenvolgende starts. Tiger Woods streepte er in 2006/2007 een keer zeven achter elkaar af, maar ook nog eens zes én vijf. Ben Hogan pakte er op de PGA Tour in 1948, natuurlijk een totaal andere tijd, ook zes op rij. 

Marathon

Op een lange, koude(re), winderige zondag moest om te beginnen nog de derde ronde uitgespeeld worden. Die eindigde Korda één slag achter de leider, Hae Ran Ryu uit Zuid-Korea. Zij zakte echter gauw weg door bogey te incasseren op drie van de eerste vijf holes. Korda bleef op haar beurt foutloos, met ook nog twee birdies gedurende deze ‘stretch’.

Na een chip-in op 10 bedroeg het gat van de beste speelster op aarde vier slagen. Vervolgens deed ze ‘Nelly things’, zoals ze het zelf noemt, met bogeys op 11 en 15, maar uiteindelijk bestond er toch weinig twijfel over. Ze maakte bijna een ace op de par-3 17de, om daarna een strik om de eerste major van het jaar te doen met een afsluitende birdie. Op een totaal van 275 slagen (-13) hield ze de Zweedse Maja Stark op twee slagen.

'Dit is alles wat ik als klein meisje wilde'

“Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar ik kan nu eindelijk ademhalen. Die backnine voelde als de langste uit mijn leven. Ik begon de zenuwen wel te voelen”, zei Korda op de achttiende green. “Dit is een major, alles wat ik als klein meisje wilde. Gelukkig kan ik nu genieten, want ik was ‘sick to my stomach’. De sleutel? Die zit ‘m denk ik in de eenvoud waarmee ik het doe. Als we op de baan komen, kiezen we een gameplan en daar houden we ons aan, slag voor slag. Golf kan soms gecompliceerder gemaakt worden dan het eigenlijk is.”

Geluksgetal 13

Korda’s geluksgetal is 13 en dit was uitgerekend haar dertiende overwinning op de LPGA. Drie jaar geleden had ze ook al een topseizoen. De wereld lag aan haar voeten nadat ze onder meer het Women’s PGA Championship won en goud pakte op de Olympische Spelen, maar na de ontdekking van een bloedprop in haar rechterarm kon ze dat dominante jaar in 2022 geen vervolg geven. Zeggen dat ze nu definitief terug is, zou een understatement zijn.

Niet direct een zesde op komst

Wie houdt Nelly tegen? Goede vraag. De cheque van 1,2 miljoen dollar in The Chevron verdubbelde haar verdiensten voor het jaar in één klap. Ze is nu de vrouw die het snelst door de grens van 2 miljoen dollar is gegaan. In Los Angeles stond Korda op de startlijst voor haar zesde titel op rij, maar ze trok zich maandagavond terug om even rust te nemen.

Uitslag

Lees meer over
Topgolf Toernooien LPGA