Bert: “Welke regel is van toepassing als het (praktisch) zeker is dat een bal verloren is in een gebied dat is aangemerkt als ‘grond in bewerking’?”
Grond in bewerking is een abnormale baanomstandigheid. De ontwijkprocedure staat beschreven in Regel 16.1e.
Jack: “Als de fairways geprikt zijn en mijn bal ligt in zo’n prikgat, mag ik dan droppen zonder strafslag?”
Een prikgat is in de definitie van grond in bewerking genoemd als voorbeeld dat niet binnen deze definitie valt. Kleine beschadigingen zoals prikgaten, insnijdingen en sporen van onderhoudsvoertuigen zijn niet standaard grond in bewerking. Ontwijken zonder straf is dus niet mogelijk, tenzij er een plaatselijke regel is ingesteld om dergelijke beschadigingen wel als grond in bewerking te mogen ontwijken.
Jos: “Afgelopen zomer werden de fairways op de baan waar ik speel tijdens droge periodes flink nat gehouden met ronddraaiende sproeiers. Tijdens wedstrijden bleven ze aan staan. Mag ik de sproeier ontwijken als mijn bal binnen het bereik van de straal ligt?”
De waterstraal van een sproeier is volgens de definitie een invloed van buitenaf. De golfregels geven geen mogelijkheid om die zonder straf te ontwijken. Alleen als de bal, nadat hij stilligt op de baan, door het water wordt bewogen, is Regel 9.6 van toepassing die aangeeft dat de bal dan moet worden teruggeplaatst.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |