Topgolf

Wie speelt waar? Week 6 - Luiten terug op Doha GC, Scheffler gaat op voor hattrick en LIV Golf live op Ziggo

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

8 – 11 DP World Tour, Commercial Bank Qatar Masters, Doha Golf Club, Doha, Qatar. Prijzengeld: $2.500.000 Leaderboard

8 – 11 Ladies European Tour, Magical Kenya Ladies Open, Vipino Ridge, Kilifi County, Kenia. Prijzengeld: €300.000 Leaderboard

8 – 11 PGA Tour, WM Phoenix Open, TPC Scottsdale, Scottsdale, Arizona. Prijzengeld: $8.800.000 Leaderboard

8 – 11 Challenge Tour, Bain’s Whisky Cape Town Open, Royal Cape Golf Club, Kaapstad, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $350.000 Leaderboard

8 – 10 LIV Golf League, LIV Golf Las Vegas, Las Vegas Country Club, Las Vegas. Prijzengeld: $25.000.000 Leaderboard

4 – 9 Amateurs, South African Amateur Championship, Royal Johannesburg. Strokeplay, matchplay

7 – 10 Amateurs, Portugees Open, Penina Hotel & Golf Resort. Leaderboard

8 – 11 DP World Tour, Commercial Bank Qatar Masters, Doha Golf Club, Doha, Qatar. Prijzengeld: $2.500.000 

Iedereen die denkt: 'dat Qatar Masters hebben ze nog niet zo lang geleden toch ook al gespeeld?', heeft gelijk. In oktober was de DP World Tour nog te gast in de hoofdstad, waar Sami Välimäki toen won na een play-off met Jorge Campillo. Dit was afgelopen seizoen tevens het laatste reguliere toernooi in de Race to Dubai, dus in 2024 ligt er op de Doha Golf Club wat minder druk op de spelers. Op deze woestijnbaan is het Qatar Masters trouwens alweer enkele jaren ‘thuis’ na een paar edities aan de andere kant van de stad.

Luiten probeert het nog eens

Van Joost Luiten weten we dat Doha GC niet zijn favoriete baan is. De slechte staat van de fairways en greencomplexen deed Nederlands beste golfer aller tijden al vaker beslissen om Qatar over te slaan, maar nu geeft hij de baan een nieuwe kans. Peter Harradine ontwierp deze woestijnbaan in de jaren 90 . Met name hole 9 is geen kattenpis. Bij het maken van de turn, moeten de mannen een par-5 van 639 yards (584 meter) bedwingen. 

Ook Daan & Darius er weer bij

Daan Huizing en Darius van Driel maken het Nederlandse drietal compleet in Qatar, na voor beide landgenoten een degelijke week in Bahrein. Huizing eindigde T16, Van Driel behaalde bij zijn eerste toernooi in zes weken een gedeelde 29de plaats. Luiten miste de cut, nadat zijn golftas eerder in de week was zoekgeraakt en zijn voorbereiding dus verre van ideaal was.

De Zuid-Afrikaan Dylan Frittelli won het toernooi in Bahrein en verschijnt ook in Doha aan de start. Andere bekende namen op de startlijst zijn onder anderen: Rasmus Højgaard, Pablo Larrazábal, Thriston Lawrence, Tom McKibbin, Yannik Paul en de Spaanse oud-winnaar Campillo, die hier meestal  goed is.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 10:00-15:00, za 10:30-15:00

Leaderboard

8 – 11 Ladies European Tour, Magical Kenya Ladies Open, Vipino Ridge, Kilifi County, Kenia. Prijzengeld: €300.000 

Geen Nederlandse vrouwen bij de seizoensopener van de Ladies European Tour in Kenia. We hebben er helaas nog maar één met een volledige kaart en zij, Anne van Dam, wacht liever nog een week tot Saoedi-Arabië. Voor landgenoten als Romy Meekers en Pasqualle Coffa loopt er via Zuid-Afrika nog een route naar (meer) starts op de LET. Hoe dat afloopt, gaan we de komende tijd zien. Het eerste toernooi op de Sunshine Ladies Tour is volgende week.

Negen slagen voorsprong

Maar het LET-jaar begint dus net als in 2022 en 2023 in Kenia. Dat betekent heel wat wildlife (zebra’s, giraffen), hitte en vaak ook wind, wat de zaken op Vipino Ridge flink kan bemoeilijken. Vorig jaar won Aditi Ashok uit India met een score van -12, wat maar liefst negen (!) slagen beter was dan de eerste achtervolgers. Enkele speelsters van naam die vanaf donderdag de Baobab Course gaan bedwingen zijn: Diksha Dagar, Ana Peláez Trivino, Bronte Law, Alexandra Försterling, Sara Kjellker, Manon de Roey, Meghan MacLaren en Liz Young.

Leaderboard

8 – 11 PGA Tour, WM Phoenix Open, TPC Scottsdale, Scottsdale, Arizona. Prijzengeld: $8.800.000 

Wie er aan de haal gaat met de glazen trofee in het WM Phoenix Open, is niet de belangrijkste vraag die de gemiddelde Amerikaanse sportfan komende zondag bezighoudt. Het gaat dit weekend vooral over de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers. Over quarterbacks Patrick Mahomes en Brock Purdy, en Travis Kelce met zijn vriendin Taylor Swift. Desondanks is dit 89ste Phoenix Open, ook wel het “People’s Open” genoemd, een heerlijke opwarmer voor de Big Game. Wie komt op de Stadium Course uit de bus als Most Valuable Player? Nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler lijkt na zijn overwinningen in 2022 en 2023 de man om in de gaten te houden…

Tijd voor een ace (en bier)

Het Phoenix Open is altijd één groot feest en de festiviteiten begonnen afgelopen zaterdag al met het ‘Concert in the Coliseum’. Post Malone speelde het iconische stadion op hole 16 plat, iets waarvan we natuurlijk hopen dat de golfers het deze week met hun clubs doen. Het publiek zal er in elk geval weer helemaal klaar voor zijn om de spelers de tent uit te joelen bij een gemiste green, en te trakteren op een bierdouche bij een hole-in-one. Vorig jaar hadden we geen ace op 17 (Rickie Fowler maakte er op 7 wel een), dus het mag ook wel weer.

Hattrick Scheffler?

The Greatest Show on Grass heeft ditmaal niet de status van ‘signature event’. Die eer ging naar Pebble Beach, maar de organisatie in Arizona kan toch rekenen op een erg mooie startlijst. Zoals reeds gezegd, is Scheffler momenteel de koning van de Stadium Course. Hij pakte in 2022 zijn eerste titel op de PGA Tour… en de rest is geschiedenis. 

Verder kijken we natuurlijk uit naar de verrichtingen van sterren als Max Homa, Matt Fitzpatrick, Justin Thomas, en Jordan Spieth. Ook wel leuk: de Europese Ryder Cup-captain Luke Donald kreeg een invite, net als de 23-jarige Adrien Dumont de Chassart uit België, van wie veel verwacht wordt. Viktor Hovland trok zich op maandag helaas terug. 

Televisie: Ziggo Sport: do en vr 22:00-02:00 (Racing), za in herharling 00:00-03:00 en via Discovery+, zo 19:00-23:00 (Golf).

Leaderboard

8 – 11 Challenge Tour, Bain’s Whisky Cape Town Open, Royal Cape Golf Club, Kaapstad, Zuid-Afrika. Prijzengeld: $350.000

Na een voor de Nederlanders weinig enerverend openingstoernooi in het noorden van Zuid-Afrika, gaat de Challenge Tour verder in Kaapstad. Hier jammer genoeg maar één keer oranje in het veld, met Lars van Meijel. Ondanks zijn “roestige start” met een T56 en een cheque van €1.560,- waarmee hij misschien net uit de kosten was, vermaakte hij zich afgelopen week toch prima. Op social media deelt Lars een aantal beelden van olifanten, giraffen, zebra’s en aapjes. Volgende stop, zo schrijft hij, is het Bain’s Whisky Cape Town Open. Op deze baan uit het begin van de vorige eeuw werd onder meer tien keer het Zuid-Afrikaans Open gespeeld, met winnaars als Ernie Els en Gary Player.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

8 – 10 LIV Golf League, LIV Golf Las Vegas, Las Vegas Country Club, Las Vegas. Prijzengeld: $25.000.000

Fans van de San Francisco 49ers en Kansas City Chiefs die al in Las Vegas zijn voor de Super Bowl, en daarvoor toch al duizenden dollars betaald hebben, kunnen in de aanloop naar de grote wedstrijd ook nog naar het topgolf gaan kijken. LIV Golf daalt namelijk neer op ‘Sin City’, en reken er maar op dat dit geen toeval is. Jon Rahm, Bryson DeChambeau (héél misschien met Paige Spiranac als caddie), Cameron Smith, Brooks Koepka, Dustin Johnson, Phil Mickelson… ze slaan donderdag allemaal af op Las Vegas Country Club.

De overeenkomsten tussen de Super Bowl en LIV Golf Las Vegas stoppen overigens al gauw. Qua grootte en impact valt het toernooi van de Saoedi’s natuurlijk in het niet bij dé American Football-wedstrijd van het jaar. Waar bedrijven rondom de Super Bowl maar wat graag zo’n 7 miljoen dollar neerleggen voor een commercial van een halve minuut, vinden de adverteerders LIV nog altijd niet zo interessant. Al leek er afgelopen zondag zowaar wat momentum te ontstaan.

Om te kijken hoef je niet meer naar YouTube of LIV Golf+, want Ziggo Sport heeft de rechten van LIV Golf gekocht. Vanaf donderdag is het dus 'gewoon' te zien op televisie in de Nederlandse huiskamers.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 19:00-00:00, za 19:00-23:00

Leaderboard

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

11-14 april: Masters
18 - 21 april: The Chevron Championship
16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship