Equipment

Nieuw op de markt: ijzers om in te lijsten en geavanceerde 3D-putters

Wat werd er de afgelopen maanden aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rij.

Traditiegetrouw stroomde de mailbox aan het begin van het jaar weer vol met persberichten en aankondigingen van nieuw golfmateriaal. We maakten een selectie van de belangrijkste releases in onderstaand overzicht.

Vakmanschap en aandacht voor oplijnen in nieuwe Phantom putters van Scotty Cameron

'Master craftsman' Scotty Cameron komt met nieuwe malletputters, namelijk de bekende Phantom-lijn. Er zijn vier verschillende head-shapes verkrijgbaar met verschillende hoselopties, en dat maakt tien putters waaruit je kunt kiezen. Er is voor de nieuwe lijn goed gekeken naar de strepen en stippen die helpen bij het oplijnen. Onder andere Justin Thomas en Max Homa dachten mee bij het ontwerp van deze gefreesde premium putters.

scotty cameron phantom putters titleist


Prijs
€ 499,-

titleist.de


Titleist sleutelt aan paar modellen

Titleist komt niet elk jaar met nieuwe versie van de ProV1, maar in de even jaren wel met een aantal verbeteringen voor andere ballen, in dit geval de AVX, Tour Soft en Trufeel golfballen. Opvallend: de Tour Speed is uit het assortiment verdwenen omdat Titleist denkt dat ze alle golfers kunnen fitten in een van de andere modellen. Niet gek als je bedenkt dat dat er acht zijn... 

titleist avx golfbalAVX: de buitenlaag van urethaan is zachter geworden voor dat zachte gevoel bij de korte slagen, terwijl de kern sneller is geworden om de maximale afstand uit je slagen te halen. Vergeleken met de ProV1 - het vlaggenschip en ook met urethaan - vliegt de AVX wat lager, met minder spin en een zachter gevoel.  

Tour Soft: gemaakt voor golfers die een zacht gevoel willen en niet op afstand willen inleveren. Deze bal heeft de grootste met ionomer bedekte kern die er is, en dat zorgt voor snelheid. Volgens Titleist is dit de meest onderschatte golfbal die ze aanbieden, omdat deze wat betreft prestaties niet onder doet voor ballen van andere merken met een urethaan buitenlaag (zie kader onder).

TruFeel: dit is de zachtste (en goedkoopste) golfbal van Titleist. De buitenlaag is zachter en dikker geworden en dat zorgt volgens het nummer-1 balmerk voor iets meer spin rond de greens.

Prijs
AVX: €60,- (per dozijn)
Tour Soft: €45,-
Tru Feel: €35,-
titleist.de

Urethaan of niet?

Tour- of premiumballen hebben een buitenlaag van urethaan, en deze polymeer zorgt ervoor dat de bal veel spin geeft, vooral bij korte slagen. Een bal met een zachte buitenlaag van urethaan rolt over het clubblad met meer frictie, terwijl een bal met een ionomeer buitenlaag meer over het clubblad glijdt met minder frictie. En minder frictie betekent minder spin. Het aanbrengen van deze laag (met hitte) is kostbaar en daarom zijn deze golfballen vaak een stuk duurder dan golfballen met een harde buitenlaag van ionomeer, bijvoorbeeld Surlyn (dat in 1964 is ontwikkeld door DuPont).

3D-putters van Cobra

Cobra baarde een paar jaar geleden opzien met 3D geprinte putters en komt met een upgrade van de lijn. "Cobra was het eerste bedrijf in golf dat 3D Printing gebruikte voor het ontwerpen van golfclubs en putters", zegt Jose Miraflor, VP Marketing & Product Architecture. "Onze nieuwe 3D Printed familie is de meest geavanceerde tot nu toe en zet de standaard voor puttertechnologie en prestaties."

Het printen van een putter bespaart tijd, want ontwerpprocessen en het maken van prototypen gaat sneller.

cobra 3d putters

Naast de 3D geprinte lijn lanceert Cobra ook nieuwe Vintage-putters. Ook in deze lijn zit Descending Loft Technology (voor een optimale rol) en een Pebax insert voor een zacht gevoel bij contact. Zowel de 3D als de Vintage Series bestaat uit acht modellen waar je uit kan kiezen.

cobra vintage putters

Prijs
3D Series: €369,-
Vintage Series: €259,-

cobragolf.com

PING Blueprint-ijzers: om door een ringetje te halen

Met de komst van de Blueprint-ijzers liet PING zien niet alleen gegoten ijzers te kunnen maken, maar ook een prachtig gesmeed ijzer van 8620 koolstofstaal van de band te laten rollen. Deze (zeer) compacte ijzers zijn voor de betere golfer die op zoek is naar controle en het zachte gevoel dat kenmerkend is voor een gesmeed ijzer. Vergeleken met de vorige Blueprint-ijzers zijn ze iets 'makkelijker' te slaan. Dat wil zeggen een iets groter profiel.  

ping blueprint ijzers

Er zijn twee modellen. De 'T' Blueprint-ijzers zijn het meest compact met een dunne topline en nauwelijks offset, terwijl de nog steeds zeer slank ogende 'S' ijzers een cavity back (uitholling) hebben voor extra vergevingsgezindheid. Sahith Theegala gebruikte de 'S' terwijl Louis Oosthuizen een combinatie van de twee ijzers in zijn tas had toen hij in Zuid-Afrika twee DP World Tour-toernooien op rij won. 

Prijs
€ 245 (staal), € 255 (graphite)

eu.ping.com

Handigheidje: Arccos Link Pro 

Arccos biedt al een aantal jaren een apparaatje waarmee het makkelijker is om je slagen te registreren om zo je statistieken makkelijk bij te kunnen houden. Een van de nadelen was namelijk dat je je telefoon in je zak moest houden tijdens het spelen. Dit apparaatje, omgedoopt tot Link Pro, is verbeterd.

Deze verbeteringen zijn dat je het apparaatje - dat zo groot is als de afstandsbediening aan je autosleutel - nu in je zak kan houden. De Link Pro kan je draadloos opladen in de case en dankzij een knop op het apparaatje is het heel eenvoudig om aan te geven waar de vlag op de green staat (voor betere statistieken). Tegelijkertijd kondigde Srixon aan ook samen te gaan werken met Arccos. Dit betekent dat de clubs van het Japanse merk leverbaar zijn met de Arccos sensoren. 

arccos linkPrijs
€239,99
eu.arccosgolf.com

Heb je een equipmentvraag?

Heb je een vraag of suggestie over golfmateriaal? Stuur een mail naar sietse@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Misschien behandelen we jouw vraag dan in de volgende aflevering van 'Nieuw op de markt'!

 
Lees meer over
Equipment