Equipment

Putter uit de printer

Niet smeden of gieten, maar 3D printen. In samenwerking met HP printte Cobra als eerste op grote schaal een nieuwe putter: de KING Supersport-35.
Beeld: Cobra Golf

Beeld: Cobra Golf

Als het gaat om equipment struikel je in de golfmedia vaak over het woord innovatie. Grote claims volgen elkaar in rap tempo op, terwijl we weten dat echt grote stappen in prestaties (denk aan afstand en vergevingsgezindheid) zeldzaam zijn. Dat is logisch gezien de regels en grenzen die zijn opgelegd door de 'governing bodies', de R&A en USGA.

Putterprinter

Dat wil niet zeggen dat er niks meer te winnen is, want op het gebied van productie is altijd wat te winnen. 'Hoe maak ik voor weinig geld in zeer grote aantallen een goed en mooi product dat aan alle eisen van de R&A en USGA voldoet?' Dat is de vraag voor de grote golfmerken, en Cobra heeft een goede reputatie als het gaat om slimme antwoorden. Denk bijvoorbeeld aan het machinaal gefreesde clubblad van de Speedzone driver.

Ook in 2020 slaan ze weer toe met iets nieuws: een putter uit een 3D printer. Het is al gebruikelijk dat 3D printen wordt gebruikt voor het maken van prototypes, maar het is voor het eerst dat putters op grote schaal uit de 3D printer rollen en niet in het lab blijven maar op de plank in golfshops komen te liggen. 

Bryson

Cobra - dat al heel lang geen putter meer heeft uitgebracht - heeft voor de nieuwe King Supersport-35 samengewerkt met HP en SIK. Dat eerste merk ken je wellicht van printers, en met de putter van het tweede merk speelt de spraakmakende Bryson 'The Scientist' DeChambeau. Dit zegt de US Open winnaar over de putter en de voordelen van het 3D printen: 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.



Variabele loft

Het bijzondere aan de Supersport-35 is dus dat het metalen clubhoofd geprint is. Maar wat is daar het voordeel van? Volgens Cobra levert het met deze eerste putter een 'flatstick' op die voor een blade zeer vergevingsgezindheid is, oftewel stabiel. Complexe structuren, zoals het metalen rooster in de Supersport-35, zijn onmogelijk te smeden of gieten, maar wel te printen. Je hebt ook geen losse gewichtjes (van bijvoorbeeld wolfraam) meer nodig om de eigenschappen te veranderen. 3D printen biedt veel meer mogelijkheden als het gaat om gewichtsverdeling - en daarmee dus ook de eigenschappen. 

Het frame van de putter is van 316 roestvrijstaal. Na het printen is er nauwelijks afwerking nodig. Onder hoge temperatuur worden de metaaldelen aan elkaar verbonden.

Het clubblad van de Supersport-35 is gemaakt door SIK Golf. De aluminium face insert heeft een variabele loft tussen de 1 en 4 graden. Hoe hoger je de bal op het clubblad raakt, hoe meer loft. Deze 'Descending Loft Technology' van SIK zorgt ervoor dat elke bal een goede rol krijgt.

Wat vinden wij? 

Cobra geeft met de KING Supersport-35 het startschot voor het op grote schaal printen van golfclubs. Het printen van een putter bespaart tijd. Ontwerpprocessen gaan sneller; in 2021 komt Cobra met twee nieuwe producten waar 3D printtechnologie aan te pas is gekomen. Het merk heeft ook al beloofd dat deze lager geprijsd zullen zijn dan de Supersport-35. 

Waar gaat dit toe leiden? In de nabije toekomst is het niet uitgesloten dat je je eigen putter (driver of wedge) kan laten printen. Precies zoals jij wilt. Dat biedt eindeloos veel mogelijkheden. Raak je de bal met je driver meer op de hiel of juist op de teen? Dan printen we voor jou een driver waarbij er op de plekken waar jij de bal 'mist' net iets meer gewicht zit zodat zelfs jij de sweetspot (het zwaartepunt van een club), raakt. Of het ooit zover gaat komen is de vraag, maar Cobra kan met recht claimen dat ze de eerste 'putterprinter' zijn. 

Prijs
€ 399

De Cobra KING Supersport-35 putter is in Nederland zeer 'limited' verkrijgbaar: Jumbo Golf heeft 2 exemplaren voor verkoop,. Golf ETC en Red Flag Golf 1.

Meer weten? 
cobragolf.com

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment