KLM Open

Felipe (17) golffanaat dankzij Joost Luiten Foundation: 'Ik ben hem eeuwig dankbaar'

Veel fans lopen deze week mee met Joost Luiten. Dat Nederlands beste golfer ook jongeren enthousiast maakt om te gaan golfen, kan Felipe (17) alleen maar beamen. Joost inspireerde hem en hij is daar de tweevoudig winnaar van het KLM Open nog altijd dankbaar voor.

Terwijl Joost zich op de driving range voorbereidt op zijn ronde, kijkt Felipe van Rosmalen vanaf een afstandje toe. Het doet hem denken aan zijn eerste kennismaking met de Bleiswijker, ongeveer vier jaar geleden, dankzij de Joost Luiten Foundation. Met zijn stichting laat Luiten jongeren, die niet zo snel toegang krijgen tot de golfsport, kennismaken met golf.

Karten

In de omgeving van Rotterdam werkt de Joost Luiten Foundation samen met diverse middelbare scholen. Zo belandde Felipe in 2019 op een dag op Golfcenter Seve in Rotterdam. “Toen ik op school hoorde dat we met de klas zouden gaan golfen, dacht ik in eerste instantie: nee hè, kunnen we niet gewoon gaan karten?”
Maar toen Felipe op de driving range stond, Joost hoorde praten en hem vervolgens een paar ballen zag slaan, was hij verkocht. “Dat duurde niet veel langer dan een paar minuten.”
Felipe was net met zijn vader verhuisd van Utrecht naar Rotterdam, wilde eigenlijk zijn voetbalcarrière bij een nieuwe club vervolgen, maar de plannen werden gewijzigd. “Ik was zo onder de indruk van Joost. Dat een van de grootste golfers de tijd en moeite nam voor ons en liet zien hoe hij dingen aanpakte, dat was een van de tofste momenten die ik heb meegemaakt. Hij was ook oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal.”

Schoolexamens

Felipe, kind van een Braziliaanse moeder en Nederlandse vader, komt uit een gezin waarin golf niet echt een gespreksthema was. Met ook financiële hulp van de Joost Luiten Foundation kon de Rotterdammer niettemin met golf beginnen. Golfcenter Seve hielp daarbij ook een handje. “Ik ben ze daar allebei eeuwig dankbaar voor.”
Felipe sloeg na zijn eerste kennismaking met golf geen KLM Open meer over. Dit jaar had hij op donderdag en vrijdag schoolexamens. “Daar baalde ik wel een beetje van”, maar als hij straks zijn vwo-diploma op zak heeft, kan hij daarmee alsnog mee leven.
Hij wil na de zomer een jaartje alles in golf steken. “Ik ben er helemaal gek van. Mijn handicap is nu 10.8 en ik wil nu al nergens anders zijn dan op de golfbaan.”

Leren

En als Felipe zelf niet golft, volgt hij de verrichtingen van Joost. Het liefst in het KLM Open, maar anders via de livescoring tijdens toernooien in het buitenland. “Ik wil niet zeggen dat ik Joost erg goed ken, maar voel wel een bepaalde band en dat maakt het ook zo veel leuker om zo’n goede golfer te volgen. En van hem te leren.”

Lees meer over
KLM Open