Topgolf

Bijzondere prijzen na hole-in-one: ruimtereis, graafmachine en vakantiehuis

Iedere golfer wil dolgraag een hole-in-one maken. Als een tourpro dat voor elkaar krijgt tijdens een toernooi worden ze regelmatig beloond met een auto. Maar er zijn ook een aantal bijzondere prijzen gewonnen met een ace.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Tijdens het KLM Open van 2014 maakte Andy Sullivan een hole-in-one op de vijftiende van de Kennemer. Met zijn uitgeholede ijzer-9 vanaf 150 meter won hij een reis naar de ruimte via XCOR Space Expedition. De Engelsman heeft de reis, ter waarde van 60.000 pond, nooit gemaakt. "Ik ben niet de beste vlieger ter wereld", zei hij.

168 flessen champagne

Andrew Johnston won een prijs die hij heel goed kon delen. Op het Schots Open van 2012 maakte 'Beef' een hole-in-one op een hole van 168 yards. Daarmee won hij 168 flessen champagne. Een dag later was het op op dezelfde hole raak voor Peter Whiteford. De flessen waren echter al vergeven aan Johnston. Drie jaar later was het opnieuw raak voor de Brit. Die ace leverde hem een BMW M4 op.

Er staat vaker drank op het spel. Zo ook op het KLM Open van 2015. Wade Ormsby sloeg de bal er in één keer in op hole 11 en daarmee was hij verzekerd van een jaar lang gratis bier. Zes jaar later deed de Australiër het dunnetjes over en won hij 204 flessen whisky op een hole van 204 yards.

Home-in-one

Voor Panuphol Pittayarat was het missen van de cut op de Thailand Classic in 2015 niet zo erg. Dankzij zijn hole-in-one op hole 14 won hij een (vakantie)huis aan de golfbaan. De woning, ter waarde van ruim 300.000 euro, met vier verdiepingen en drie slaapkamers moest nog wel gebouwd worden. "Het voelt alsof ik dit golftoernooi heb gewonnen. Ik heb de foto's gezien en nu is het van mij. Mijn ijzer-6 is mijn beste vriend vanaf nu", reageerde de Thai enthousiast.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Ham, lamp en graafmachine

Het is niet altijd lucratief maar soms ook ludiek. Zo kreeg Elliot Saltman na een hole-in-one tijdens de Madrid Masters zijn gewicht in Ibérico-ham. Op dat moment woog hij ruim 100 kilogram, wat neerkwam op 8.000 euro aan vlees. In Marokko moest Graeme Storm het doen met een bijzondere lamp. "Ik heb hem nog steeds," vertelde Storm een paar jaar later. "Het was leuk om hem te winnen, maar hij staat in mijn garage en zal waarschijnlijk niet tevoorschijn komen."

Voor een beetje recreatieve renovatie kon je tien jaar geleden op de Volvo Golf Champions een graafmachine winnen. Niemand maakte de hole-in-one, maar toch ging Louis Oosthuizen ermee aan de haal. De Zuid-Afrikaan heeft een boerderij en ruilde daarom zijn tijdens de Pro-Am gewonnen auto in voor de graafmachine."Ik ga er wat mee spelen en misschien een paar bunkers graven."

Louis Oosthuizen in een graafmachine
Beeld: Getty Images

2,5 miljoen dollar

De hoogste prijs voor een hole-in-one stond op het spel tijdens de Omega Dubai Desert Classic in 2014. Er kon op zaterdag en zondag 2,5 miljoen dollar gewonnen worden op hole 17. Het bedrag was zo hoog vanwege twee redenen: het evenement bestond 25 jaar en het was op een par-4 van bijna 300 meter. Helaas slaagde niemand erin om een albatros te maken.

Lees meer over
Hole in one DP World Tour