Topgolf

Tycho Kuiper begon met golf na twee jaar in rolstoel: 'Ik was meteen verkocht'

De jongste Nederlandse deelnemer aan het EK voor golfers met een beperking is Tycho Kuiper. Zijn heupkop is afgestorven, waardoor hij een beperkte draai kan maken. Op The Dutch gaat de veertienjarige golfer vooral genieten van het toernooi in eigen land.

Golf kwam in het leven van Tycho toen hij niet meer kon voetballen. "Ik voetbalde sinds ik kon lopen. Toen ik zes was, gingen we naar de fysiotherapeut. We dachten dat ik een scheurtje in mijn lies had. Maar na negen weken kwamen ze erachter dat ik Perthes heb."

Heupkop afgestorven

Bij de ziekte van Perthes is de doorbloeding van de heupkop verstoord. "Daardoor is mijn linkerheupkop afgestorven. Mijn heupkom is ook vlak gaan groeien, waardoor het nu bot op bot is. Omdat het in mijn bloed zit, kan het morgen ook in en ander gewricht zitten. Als ik bijvoorbeeld iets voel mijn elleboog of enkel moet ik snel naar het ziekenhuis." Bovendien heeft hij twee centimeter beenlengteverschil. Tycho wacht nog op zooltjes om dat compenseren tijdens het golfen.

Er werd gezegd dat ik nooit meer zou kunnen lopen

Na de diagnose zat Tycho twee jaar in een rolstoel. "Er werd gezegd dat ik nog heel beperkt zou kunnen lopen. Na veel oefeningen ben ik er toch uit gekomen. Dat wilde ik natuurlijk ook graag, zeker om te kunnen sporten. Mijn vader golfte al en toen ben ik ook begonnen. Eigenlijk was ik meteen verkocht en nu vind ik golfen het leukste dat er is." Door zijn ziekte is 18 holes lopen niet mogelijk. Daarom speelt Tycho meestal in een buggy.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Nederlands kampioen

Tycho golft rechtshandig. De problemen met zijn heup hebben daarom vooral invloed op zijn doorzwaai. "Ik kan de club niet zo snel in mijn nek leggen als anderen. Dat komt omdat mijn linkerbeen maar vijftien graden naar buiten kan draaien. Ik word dus eigenlijk een beetje geblokkeerd." Het houdt de speler van Golfclub Houtrak niet tegen om de bal ver te slaan. Eind april won Tycho nog het Nederlands Kampioenschap Long Drive voor jongens tot en met 15 jaar met een verste drive van 280 meter.

Heel vet dat het toernooi op The Dutch is

Donderdag begint Tycho, die handicap 4.8 heeft, aan zijn derde Europees Kampioenschap. Op het individuele EK van 2021 werd hij negentiende. "Heel vet dat het toernooi op The Dutch is. Ik mag mijn land vertegenwoordigen in mijn eigen land. Dat is gaaf." Tycho gaat er onbevangen in. "Ik heb eigenlijk geen verwachtingen. Mijn moeder is mijn caddie, dus dat is sowieso gezellig. Er komt familie kijken en een aantal vrienden maar dat zorgt niet voor extra druk. Ik ga gewoon lekker golfen."

Het EK in Spijk is van 20 tot en met 22 juli gratis te bezoeken op The Dutch.

Lees meer over
Topgolf