Interview

Alexander Renders zet zich bij NGF in voor golfers met een beperking: 'Het aanbod moet beter'

Met het EK voor golfers met een beperking in het verschiet wil Alexander Renders (47), Teammanager Sportparticipatie bij de NGF, benadrukken dat de golfsport voor iedereen is – óók voor mensen met een beperking. “En ook zeker op topsportniveau.”
Samen met zijn team doet hij er dan ook alles aan om het golfaanbod voor mensen met een beperking in Nederland te vergroten.

The Dutch in Spijk is deze week het decor voor het EK voor golfers met een beperking. Van 20 tot en met 22 juli strijden tachtig golfers van over de hele wereld tegen elkaar. Het is de Olympische Spelen voor golf, vindt Alexander Renders. “Golf is geen onderdeel van de Paralympische Spelen en dit EK is voor hen één van de grootste wedstrijden die er zijn”, verduidelijkt hij zijn statement. “Mensen komen van heinde en verre hierop af. Geweldig om te laten zien wat er allemaal bereikt kan worden.

 

Landelijke dekking

De Teammanager Sportparticipatie bij de NGF zorgt samen met zijn afdeling voor een aantrekkelijk en inclusief golfaanbod, en ondersteunt en helpt golfclubs en -banen daarmee. De hoofdfocus ligt momenteel op het golfaanbod voor mensen met een beperking, met het doel dit aanbod te vergroten. “Er zijn echt wel verenigingen of golfbanen die hier al iets mee doen, maar nog te weinig en te verspreid door Nederland. We willen een goede landelijke dekking. Dat bijvoorbeeld mensen met een zware fysieke beperking geen uur hoeven te rijden om te golfen.”

Een goedkoper lidmaatschap kan daarin steun bieden

Om dit te bewerkstelligen is het bijvoorbeeld belangrijk dat golfbanen zijn aangepast voor mensen met een beperking. Een andere manier waarop Renders en zijn collega’s proberen het golfen voor hen aantrekkelijker te maken, is door te kijken naar aanpassingen in de lidmaatschapsvorm. “Niet iedereen met een beperking heeft dezelfde maatschappelijke kansen gekregen als mensen zonder of met een mindere beperking. Een goedkoper lidmaatschap kan daarin steun bieden. Leeuwenbergh is een baan die dit al doet."

EK voor golfers met een beperking

Om dat onder de aandacht te brengen, organiseren ze enkele activiteiten rondom het aanstaande EK voor golfers met een beperking. "We hopen golfclubs, -banen en -professionals hiermee te inspireren om toegankelijker te worden en daar helpen we ze ook bij. Zo organiseren we op de woensdag een workshop waarin we laten zien wat ze kunnen doen om mensen met een beperking te faciliteren. Twee spelers vertellen dan ook hun persoonlijke verhaal over waarom golf voor hen zo belangrijk is."

Ook gebruiken ze dit EK om meer jongeren met een beperking te enthousiasmeren voor de golfsport. "Voor hen organiseren we op de vrijdag een golfclinic. Daarmee kunnen we ze hopelijk laten zien en laten ervaren dat golf echt een sport is, ook op hoog niveau, ondanks dat ze een beperking hebben. Daar hebben we ook al aanmeldingen voor, dus zowel de clinic als de workshops gaan door. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor."

Kers op de taart

Om te laten zien dat golf zo’n mooie sport is, ook wanneer je een beperking hebt, werkt het team van Sportparticipatie nauw samen met andere organisaties en stichtingen. “Dat is echt noodzakelijk. Wij kunnen als NGF wel roepen hoe belangrijk dit is, maar we kunnen niet zonder hulp van buitenaf. Zo hielp de Bibian Mentel Foundation met de clinics tijdens het EK en krijgen we steun van onder andere het Fonds gehandicaptensport. Aan alle kanten proberen we het aanbod te vergroten. Het EK is voor ons echt een mooie kers op de taart om dit nog verder uit te bouwen."

Lees meer over
Interviews