Topgolf

Oranje-topper van toen: Romy Meekers

In 2017 bestond het Oranje-damesteam uit Zhen Bontan, Roos Haarman, Romy Meekers en Dewi Weber. Ze presteerden goed als topamateurs en wonnen de European Nations Cup. Destijds maakten we een portret van het viertal. Nu bijna zes jaar later zijn we benieuwd hoe het met hen gaat. In het laatste deel Romy Meekers die zich nog minimaal twee jaar volledig op golf richt.

Het eerste volledige seizoen op de Ladies European Tour (LET) was pittig voor de 25-jarige Meekers. Ze eindigde als 172e op de Order of Merit, maar dat heeft haar niet uit het veld geslagen. “Het is een unieke ervaring. Ik heb mezelf een periode van drie jaar de tijd gegeven om te kijken of ik de top kan halen. Daarna ga ik een besluit nemen of ik verder ga.”

Meer voor zichzelf opkomen

In haar eerste twee jaar als pro heeft de Utrechtse geleerd om meer voor zichzelf op te komen, een van haar doelen bij het portret in 2017. “Zodra ik professional werd, moest ik het heft in eigen hand nemen”, zegt ze bij GolfLounge Amsterdam. “Ik heb mijn eigen team om mij heen verzameld. Bij de NGF-selecties werden er mensen toegewezen en daar moet je het mee doen. Als pro ben ik wat egoïstischer geworden, omdat het om mij draait en ik de keuzes moet maken.”

Hoe gaaf zou het zijn om dat evenement in eigen land te kunnen spelen?

Ook is er logistiek een behoorlijk verschil tussen professionals en amateurs. Bij Oranje werd alles geregeld door de NGF. “Het werd ons heel makkelijk gemaakt. We kregen een datum en tijdstip dat we op het vliegveld moesten zijn en we zagen het wel. Dat is ideaal, maar het maakt de stap naar professional best groot. Nu regel ik alles zelf. Daarom ben ik ook meer bezig op welke manier ik mijn geld uitgeef. Kan ik met de auto naar het toernooi of is vliegen beter? Slaap ik alleen op een hotelkamer of kan ik delen met een andere speelster?”

Meekers, Haarman, Bontan

Romy Meekers, Roos Haarman en Zhen Bontan 5 jaar na hun succesvolle Oranje-periode.

Meekers hechtte in het verleden veel waarde aan structuur, maar op de LET was het lastig plannen omdat ze niet zomaar ieder toernooi kon spelen. “Ik kreeg soms een week van tevoren te horen dat ik in een toernooi zat. Dat is niet ideaal maar je leert ermee omgaan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik flexibeler ben geworden.” Haar leven lijkt nu verdacht veel op het beeld dat ze schetste in april zes jaar geleden, een paar aanpassingen daargelaten. “Het is leuk om terug te lezen wat ik toen gezegd heb. Ondanks de coronaperiode zat ik er niet ver vandaan. Ik heb onwijs veel zin in wat nog komen gaat.”

Solheim Cup

Een van de speerpunten waar Meekers zich op richt, is de Solheim Cup van 2026 op Bernardus. “Het is nog ver weg maar wel iets waar ik naartoe kan werken. Hoe gaaf zou het zijn om dat evenement in eigen land te kunnen spelen? Mensen die mij steunen, familie, vrienden en sponsors, zeiden meteen dat we deze datum in de agenda moeten zetten. Ik denk dat het supergoed gaat zijn voor golf in Nederland. De Solheim Cup moet ik een keer meemaken. Als het niet binnen de lijnen is, dan zal ik hoe dan ook aanwezig zijn.”

Het seizoen van Meekers begint volgende week met een reeks toernooien op de Sunshine Tour in Zuid-Afrika. Een aantal toernooien telt ook mee voor de LET. Met goede resultaten kan ze haar status verbeteren voor het Europese circuit.

Romy Meekers

Geboren op: 13 juli 1997
Club: U.G.C. De Pan
Woonplaats: Utrecht
Periode in NGF-selecties: 7 jaar
Grote voorbeeld: Lydia Ko
Meest trots op: Prestaties als topamateur, zoals winnen nationale titels
Leuk aan golf: Elke dag proberen jezelf te verbeteren
Instagram: @romymeekers
Twitter: @romymeek
Lees meer over
LET LETAS Topgolf NGF