Topgolf

Oranje-topper van toen: Zhen Bontan

In 2017 bestond het Oranje-damesteam uit Zhen Bontan, Roos Haarman, Romy Meekers en Dewi Weber. Ze presteerden goed als topamateurs en wonnen de European Nations Cup. Destijds maakten we een portret van het viertal. Nu bijna zes jaar later zijn we benieuwd hoe het met hen gaat. In deel 3 Zhen Bontan die aanhikt tegen de Ladies European Tour.
Beeld: Ronald Speijer

Beeld: Ronald Speijer

Tourpro zijn betekent niet meteen dat Bontan (25) een luxeleven leidt. “Ik heb afgelopen jaar veel op campings geslapen met mijn daktent. Het is enorm leuk, omdat je op die manier heel andere ervaringen krijgt dan speelsters die in een hotel zitten. Het brengt ook nadelen met zich mee, want ik moet alles zelf regelen. En als het regent is een daktent minder handig, natuurlijk.”

Resultaat belangrijker dan vroeger

Bontan zat twaalf jaar in NGF-selecties om vervolgens in 2020 professional te worden. Het is een ontwikkeling die haar goed is bevallen. “Ik heb gemerkt dat de stap van amateur naar pro niet zo groot is, omdat het spel hetzelfde blijft. Er komt wel een aantal andere taken bij kijken, zoals financiën. En ik word nog meer afgerekend op mijn prestaties. Als amateur was een vijfde plaats mooi maar daarna ga je snel door. Nu maakt het veel verschil of ik vijfde of tiende word, zowel qua geld als punten voor de ranking. Het resultaat is dus eigenlijk belangrijker dan het proces voorafgaand.”

Vorig jaar verdiende de Nederlandse bijna 17.000 euro op de LET Access. Daarmee eindigde ze als vijftiende op de Order of Merit. Ondanks een prima seizoen promoveerde ze niet naar de Ladies European Tour. Tijdens Final Stage van Qualifying School miste Bontan op twee slagen de cut. “Ik heb wel weer een beter seizoen gedraaid dan het jaar ervoor. Daar kwam bij dat ik goed speelde op het Big Green Egg Open met een achtste plaats.” Dat resultaat gaf haar vertrouwen, maar het kan altijd beter. “Als ik kijk naar scores en het spel op de LET Access dan kunnen wij het niveau van de LET aan. Het moet alleen constanter worden.”

We draaien allemaal onze eigen programma's, iedereen heeft eigenlijk haar eigen bedrijf

Het lukte landgenote Lauren Holmey wel om te promoveren naar de LET. Het is echter niet zo dat de Nederlanders samen optrekken. “Ik spreek haar weleens op toernooien, maar niet vaak. We draaien allemaal onze eigen programma's, iedereen heeft eigenlijk haar eigen bedrijf. Af en toe heb je samenwerkingen en soms praat je met elkaar maar we trainen bijvoorbeeld zelden samen.”

Zhen Bontan NGF

Dat de Solheim Cup in 2026 naar Nederland komt, was ook voor Bontan een mooie verrassing. “Het is enorm gaaf en Bernardus is een supergoede baan. Het zou heel mooi zijn als ik daar mee zou mogen doen. We hebben nog lange weg te gaan maar ik sluit het niet uit.” De Woudenbergse speelde vijf jaar geleden mee in de Patsy Hankins Trophy; een wedstrijd tussen amateurs uit Europa en Azië-Pacific. “De beleving is mooi. Goed spelen en echt onderdeel zijn van het team maken het nog mooier. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik er beter van ging spelen. Dat heeft mijn blik geopend om in een teamevenememt mee te willen doen als ik goed genoeg ben.”

Dat heeft mijn blik geopend om in een teamevenememt mee te willen doen als ik goed genoeg ben

Haar doel in 2017 was meedoen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. “Dat zou nog steeds kunnen maar het is al over anderhalf jaar. Misschien is het niet realistisch. Ik denk dat het eerst belangrijk is om met de besten mee te kunnen op de LET. Vanuit daar kan ik dan doorgroeien.”

Zhen Bontan

Geboren op: 15 augustus 1997
Club: U.G.C. De Pan en Edese G.C. Papendal
Woonplaats: Woudenberg
Periode in NGF-selecties: 12 jaar
Meest trots op: WK-deelnames 2016 en 2018, top 5 op EK in 2017
Leuk aan golf: Buiten spelen
Instagram: @zhenbontan
Twitter: @zhenbontan