Topgolf

Oranje-topper van toen: Dewi Weber

In 2017 bestond het Oranje-damesteam uit Zhen Bontan, Roos Haarman, Romy Meekers en Dewi Weber. Ze presteerden goed als topamateurs en wonnen de European Nations Cup. Destijds maakten we een portret van de vier dames. Nu is het bijna zes jaar later en zijn we benieuwd hoe het met ze gaat. In deel 1 spreken we LPGA-speelster Dewi Weber.

Na zes jaar in Miami gewoond te hebben is Los Angeles nu haar thuis. “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin”, vertelt ze. “Het gaat nu beter dan toen in elk opzicht. Ik ben klaar met school, mijn leven is leuker en golf is beter. Er is niets wat in 2017 beter was dan nu.”

Sinds begin vorig jaar speelt Weber op het hoogste niveau in het vrouwengolf. Even leek ze een deel van haar speelrecht te verliezen toen ze als 101e eindigde op de jaarranglijst, terwijl een plaats bij de top honderd genoeg was. In december wist ze gelukkig opnieuw een LPGA-kaart te veroveren via Qualifying School.

Stoppen of doorgaan?

Na haar studie werd Weber in maart 2019 professional. Dat was een weloverwogen beslissing, omdat stoppen ook een optie was. “Ik ben niet dom, dus ik kan de balans wel opmaken. Pro zijn is duur en we verdienen sowieso niet veel geld met damesgolf. Ik vind golf leuk, maar het moet wel logisch zijn. Ik had het niet gedaan als er geen kans zou zijn om op de LPGA te belanden. Na mijn bachelor had ik ook een baan kunnen zoeken en dat had veel stress gescheeld.”

Ik vond de Symetra Tour echt helemaal niks

Die stress was er vooral toen Weber drie seizoenen op de Symetra Tour, het niveau onder de LPGA in de Verenigde Staten, speelde. "Ik vond dat echt helemaal niks. Ten eerste omdat we voor weinig geld speelden en qua competitie was het niet ideaal, omdat veel speelsters daar eigenlijk niet willen zijn. Je kunt leden van die tour eigenlijk opdelen in drie groepen: speelsters die vinden dat ze het LPGA-niveau hebben, meiden die het tourleven leuk vinden zonder echte ambitie om door te groeien en een deel vindt het daar prima omdat ze niet aan de LPGA denken. Die mix vind ik raar en dat zorgde voor een vreemde dynamiek. Al met al was de professionaliteit op de Symetra Tour niet wat ik ervan had gehoopt. Dat is op de LPGA heel anders. Daar is iedereen heel serieus en daar zit ik veel beter op mijn plek.”

Oranje-dames facetimen met Dewi Weber

Vanuit de Verenigde Staten was Weber via FaceTime bij de reünie van de Oranje-dames.

Solheim Cup en Olympische Spelen

Weber heeft twee doelen voor de komende jaren. Ten eerste wil ze de Solheim Cup spelen op Bernardus in 2026. “Dat lijkt mij super vet. Het is ontzettend tof dat de NGF, IMG en Bernardus dat evenement naar Nederland hebben gehaald. Ik wilde de Solheim Cup al graag spelen voordat ik pro werd, maar nu helemaal. Bernardus vind ik ook echt een goede golfbaan met geweldige faciliteiten. Ik denk dat het een heel mooi evenement wordt.”

Een kleine twee jaar daarna zijn de Olympische Spelen in haar woonplaats Los Angeles. “Daar wil ik goud winnen. Het golftoernooi wordt gespeeld op Riviera Country Club, tien minuten van mijn huis vandaan. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk wil ik ook graag meedoen in Parijs volgend jaar. Maar mijn droomdoel is over ruim vijf jaar in LA. Uiteraard wil ik ook winnen op de LPGA Tour. Hopelijk lukt dat voor 2026, zodat het samenvalt met kwalificatie voor de Solheim Cup.”

Ik ben een gedreven persoon, die de lat hoog legt

Niet voor niks stelt Weber hoge doelen voor een langere periode. Dat vindt ze prettig, omdat het de druk een beetje wegneemt van de korte termijn. “Ik ben een gedreven persoon, die de lat hoog legt. Het is voor mij makkelijker om een doel te hebben dat ver weg is. De druk is er wel om dit jaar goede resultaten neer te zetten, maar dat is vooral om mezelf te verbeteren en niet om vandaag of morgen te moeten presteren.”

Dewi Weber

Geboren: 12 juni 1996
Club: Hillcrest Country Club in Los Angeles
Woonplaats: Los Angeles, Californië (VS)
Periode in NGF-selecties: 7 jaar
Meest trots op:
Spelen op de LPGA
Leuk aan golf:
Alles is een uitdaging
Doel: Solheim Cup spelen in 2026 en olympisch goud in 2028
Twitter @dewiweber
Instagram @dewiweber
Lees meer over
Topgolf LPGA NGF