Topgolf

Oranje-topper van toen: Roos Haarman

In 2017 bestond het Oranje-damesteam uit Zhen Bontan, Roos Haarman, Romy Meekers en Dewi Weber. Ze presteerden goed als topamateurs en wonnen de European Nations Cup. Destijds maakten we een portret van het viertal. Nu bijna zes jaar later zijn we benieuwd hoe het met hen gaat. In deel 2 spreken we Roos Haarman die stopte met golfen.
Beeld: Ronald Speijer

Beeld: Ronald Speijer

Ze won twee keer het Nationaal Open en werd drie keer Nederlands kampioen tot en met 18 jaar. Tegenwoordig golft ze nog maar sporadisch en is ze werkzaam bij Rituals. Het leven van Haarman (25) is compleet veranderd sinds haar successen met de Oranje-dames in 2017. “Ik ben heel blij met het leven dat ik nu heb. Het is bizar wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren. Als je mij in april 2017 had gevraagd waar ik mezelf nu zou zien, dan had ik dit niet gezegd”, vertelt ze bij GolfLounge Amsterdam.

Leuke en zware tijd in Miami

Na de zomer van 2017 ging Haarman communicatie studeren op de Universiteit van Miami. Ze vond het spannend en een grote stap om Nederland achter zich te laten. Ondanks twijfel wilde ze geen spijt krijgen als ze niet zou gaan. “Ik heb daar een mega leuke tijd gehad, dat had ik echt niet willen missen. Maar het is ook heel zwaar geweest. Ik zat daar voor het golf en ik raakte mijn spel compleet kwijt.”

Romy Meekers, Roos Haarman, Zhen Bontan

Romy Meekers, Roos Haarman en Zhen Bontan 5 jaar na hun succesvolle Oranje-periode.

Haarman had als standaard balvlucht een fade, terwijl haar coaches in Miami wilden dat zij draws ging slaan. “Dat is helemaal misgegaan. We hebben er veel discussies over gevoerd. Mijn Nederlandse coach Niels Kraaij is zelfs een paar keer naar mij toe gekomen en ook bondscoach Maarten Lafeber kwam langs. Zij waren het met mij eens dat dit niet de richting was waar we in moesten gaan, maar toch is het erin geslopen.”

Ik heb mijn ouders een aantal weken achter elkaar huilend opgebeld

Het gevolg was dat de geboren Puttense niet meer met plezier op de golfbaan stond en de ballen alle kanten op sloeg. “Het was zelfs zo erg dat ik schrok van mezelf. 'Kan ik die bal serieus zo ver van lijn slaan?' Ik was altijd al onzeker op de baan, maar toen had ik echt geen perspectief meer. Ik heb mijn ouders een aantal weken achter elkaar huilend opgebeld tijdens trainingen dat ik er helemaal klaar mee was. Zij hebben toen gezegd dat het prima was dat ik naar huis kwam, maar wel met plan b.”

Stoppen met golf

Plan b werd communicatie studeren in Arnhem en proberen het golf op te pakken. “Maar ook hier ging het steeds minder. Niels Kraaij vroeg mij op een gegeven moment wat ik aan het doen was en of ik er met plezier stond. 'Nee, helemaal niet', was mijn antwoord. In overleg met de NGF heb ik een pauze ingelast, maar dat beviel zo goed dat ik nooit meer teruggekeerd ben.” Haarman nam een bijbaantje in de horeca en beleefde haar tweede jeugd met veel borrels en leuke avonden in de kroeg.

Roos Haarman
 

Na het afronden van haar studie begon ze afgelopen zomer bij Rituals als recruiter. “Ik zit helemaal op mijn plek. Ik denk dat ik terug ben naar doen wat ik leuk vind. Ik wil niet zeggen dat ik golf nooit leuk heb gevonden, maar daar zitten veel 'moet-factoren' in. Nu golf ik als ik daar zelf zin in heb. Mijn vriend is ook begonnen en hij vindt het alleen maar leuk als ik meega. Hij is nu zelfs fanatieker dan ik.” Beter is hij nog niet. “Af en toe komt hij in de buurt, maar ik doe mijn best om dat voor te blijven”, lacht ze.

Ondanks het feit dat Haarman nog af en toe zelf met een club in haar handen staat, heeft ze de professionele golfwereld compleet achter zich gelaten. “Ik volg helemaal niks meer. Mijn ouders wel, zij brengen mij weleens op de hoogte als een van de andere meiden het goed doet. Het enige wat ik meekrijg, is wat ik op Instagram zie. Zo had ik bijvoorbeeld compleet gemist dat Dewi Weber 101ste was geëindigd op de jaarranglijst van de LPGA.”

Ik heb een pauze ingelast, maar dat beviel zo goed dat ik nooit meer teruggekeerd ben

Voor de Solheim Cup in 2026 gaat ze een uitzondering maken. “Dat nieuws kan ik niet missen. Het is heel bijzonder dat het evenement op Bernardus gespeeld wordt. Ik had niet verwacht dat zo'n groot toernooi hier georganiseerd kon worden. Ik denk dat het een heel mooie stap is om damesgolf in Nederland meer te promoten. Mogelijk kunnen opkomende meiden daar inspiratie uit halen.”

Roos Haarman

Geboren op: 8 december 1997
Club: GC Zeewolde
Woonplaats: Amsterdam
Periode in NGF-selecties: 9 jaar, van C-selectie tot Oranje
Meest trots op: Winnen nationale titels
Leuk aan golf: Buiten zijn en mensen ontmoeten
Instagram: @rooshaarman
Lees meer over
Topgolf NGF