Topgolf

Welk cijfer krijgt Full Swing?

Full Swing, de met veel bombarie aangekondigde documentaireserie over de wereld van het topgolf, is sinds deze week te zien op Netflix. Maakt Full Swing de hooggespannen verwachtingen waar?

Betaalzender Netflix maakte eerder een uiterst succesvolle documentaireserie over de Formule 1, Drive to Survive. Een paar maanden geleden verscheen van dezelfde makers Break Point waarin toptennissers gedurende een seizoen werden gevolgd. Nu is er Full Swing, acht afleveringen waarin een beeld wordt getoond van het internationale topgolf. Drive to Survive, inmiddels toe aan het vijfde seizoen, is een groot succes. De Formule 1 heeft door de serie enorm aan populariteit gewonnen, zeker ook onder jongeren. De hoop in de golfwereld is dat Full Swing hetzelfde effect zal hebben. 

 

Full Swing volgt in acht afleveringen van steeds ongeveer 45 minuten vooral het reizende circus dat de PGA Tour is en biedt een inkijk in het leven van bekende golfers – als Justin Thomas, Jordan Spieth, Brooks Koepka, Ian Poulter – maar ook minder bekende zoals Joel Dahmen, Mito Pereira en Sahith Theegala. Bijzonder: ook de vier majors, inclusief de Masters, openden de deuren voor de makers van Full Swing. 

 

Cadeau

 

“You picked a hell of a year to start following the PGA Tour." Dat zegt Ian Poulter in de aanstekelijke trailer die Netflix een paar weken voor het verschijnen van Full Swing de wereld instuurde. Poulter doelde daarmee natuurlijk op de start van het controversiële LIV Golf, het door Saoedie-Arabië gefinancierde circuit waarnaar golfers als Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka en Poulter voor honderden miljoenen dollars overstapten. Het jaar 2022 was daardoor turbulent met, ongekend in de golfwereld, nogal wat moddergooien en vuilspuiterij. De documentairemakers kregen daarmee een prachtig en onverwacht cadeau in de schoot geworpen.

 

GOLF.NL bekeek alle acht afleveringen van Full Swing en geeft iedere episode een rapportcijfer. We zijn (zie onderaan) ook benieuwd naar jouw oordeel. Maakt de serie waar lang naar is uitgekeken de hooggespannen verwachtingen waar?

 

Aflevering 1: Frenemies

 

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: aflevering 1 van Full Swing valt een beetje tegen. Jordan Spieth en Justin Thomas worden gevolgd en de titel Frenemies slaat op hun vriendschap en hun (enemies) rivaliteit. Spieth en Thomas zijn boezemvrienden, Spieth was getuige op het huwelijk van “JT”. Thomas was vroeger wel jaloers op het succes van Spieth, maar inmiddels heeft hij ook twee majors op zijn naam staan. De rivaliteit tussen de twee is erg gezocht en nogal wat scenes komen gescript over. Michael Greller, al jaren caddie van Spieth, die vraagt aan Spieth hoe hij Thomas heeft leren kennen...

 

De start van Frenemies is ook ongelukkig. Spieth en Thomas in een privéjet, kaartje raden voor duizend dollar. Wie een beeld heeft van golfers als veel te rijke, verwende mannen zal dat meteen bevestigd zien. Aflevering 1 maar overslaan dan? Natuurlijk niet. Er valt genoeg te genieten, van fraaie beelden en aan drama ook geen gebrek.  Mito Pereira zakt bevangen door de spanning op de laatste hole van het PGA Championship door het ijs waarna Thomas, die dacht voor de start van ronde 4 kansloos te zijn, toch de zege pakt. 

 

Cijfer: 6,5

 

Aflevering 2: Win or Go Home

 

Na de wat tegenvallende eerste aflevering revancheren de makers van Full Swing zich glorieus met Win or Go Home. Een goede documentaire kan het beeld dat je van iemand hebt, compleet veranderen. Brooks Koepka won vier majors in twee jaar tijd, was de onaantastbare nummer 1 van de wereld. De Amerikaan kwam over als een kille winnaar, dé alfaman van de PGA Tour, emoties toonde hij zelden, ook niet na een grote zege.

 

In Win or Go Home toont Koepka zijn kwetsbare kant. Hij is bezeten van grote toernooien winnen, “het is een verslaving, voor mij een zaak van leven en dood.” Maar mede door knie- en heupblessures is hij de vorm en het zelfvertrouwen volledig kwijtgeraakt. Koepka lijkt de wanhoop nabij. “Ik wil al mijn geld inruilen om een uur lang weer dat koortsachtige gevoel te ervaren van meedoen in een major voor de overwinning.” Zoals Koepka het zegt geloof je hem. In de prijzenwand in zijn huis houdt de 32-jarige golfer een plek vrij speciaal voor de bokaal van de Masters. Of die plek ooit gevuld gaat worden?

 

Cijfer: 9

 

Aflevering 3: Money or Legacy

 

Hoofdrolspeler in aflevering 3 is Ian Poulter. Het thema LIV Golf.  En de titel is duidelijk: kies je als golfer voor het grote Saoedi-geld, of vind je legacy, nalatenschap op de PGA Tour belangrijker. Waar gaat Poulter voor kiezen? LIV Golf komt herhaaldelijk aan de orde, maar echt diep gaat het helaas nooit. Van alle controverses en vuilspuiterij krijgt de kijker heel weinig mee.

 

Poulter is natuurlijk wel een van de kleurrijkste golfers, wat dat betreft geknipt voor Full Swing. We zien veel beelden van hem met zijn gezin, onder andere puttend op grote hoogte in, uiteraard, een privéjet. Herhaaldelijk wordt in Full Swing gemeld dat golfers geen cent verdienen als ze de cut missen. Gezien de getoonde huizen en de leefstijl van de meeste golfers zullen niet-golfers niet heel snel medelijden krijgen... In de rij van acht afleveringen scoort Money or Legacy niet heel hoog. 

 

Cijfer: 7

 

Aflevering 4: Imposter Syndrome

 

Heerlijke aflevering. Waarom? Joel Dahmen. Waarom de titel Imposter Syndrome? Omdat het slaat op iemand die twijfelt aan zijn talent, voortdurend denkt niet goed genoeg te zijn. Joel Dahmen heeft er last van. En het mooie is, hij praat erover met humor en veel zelfspot. Zijn vrouw en vrienden proberen hem te overtuigen dat hij de kwaliteiten heeft om mee te doen aan de absolute top, maar Dahmen kan het moeilijk geloven: “Ik ben een middelmatige golfer.”

 

Toen hij 17 jaar was verloor Dahmen zijn moeder aan kanker. Zelf kreeg hij teelbalkanker maar kwam met de schrik vrij. In het US Open toont de inmiddels 35-jarige Dahmen aan dat zijn beste spel wél goed genoeg is om te concurreren met de wereldtop. Wie weet raakt hij verlost van het Imposter Syndrome en gaan er mooie overwinningen volgen. Wat zeker is: kijk naar aflevering 4 van Full Swing en je krijgt onherroepelijk een zwak voor Joel Dahmen.

 

Cijfer: 9

Aflevering 5: American Dreams

In aflevering 5 staan de schijnwerpers op Dustin Johnson en Matt Fitzpatrick. Met Johnson gaat het vooral over zijn overstap naar LIV Golf. Wat mensen daarvan denken boeit de Amerikaan niet, sowieso lijkt hij zich nergens echt druk om te maken. Zijn motivatie om zich aan te sluiten bij het Saoedi-circuit verpakt hij in deze fijne quote: “Als je hetzelfde werk kunt blijven doen en meer betaald krijgt voor minder uren, ben je toch gek als je dat niet doet.”

 

Matt Fitzpatrick staat bekend als een van de hardste werkers in golf. Hij laat niets aan het toeval over, in aflevering 5 zien we een deel van de boekjes waarin hij sinds zijn vijftiende jaar alle slagen die hij speelt nauwkeurig heeft genoteerd. De Engelsman kende flink wat successen, maar winnen op de PGA Tour was nog niet gelukt. De zegetocht van Fitzpatrick in het US Open wordt in American Dreams getoond in prachtige beelden. Ook heel mooi: de emoties bij Fitz, zijn ouders, broer en vrienden als de zege een feit is. De camera zit er bovenop, precies wat je wilt in een docuserie als Full Swing. 

 

Cijfer: 8,5

 

Aflevering 6: Don’t Get Bitter, Get Better

 

Aflevering 6 begint met beelden van een golfbaan en de zin: “Dit is de eerste baan in LA County waar Afro-Americans golf mochten spelen." De toon is daarmee gezet. De titel Don’t Get Bitter, Get Better is een quote die Tiger Woods vaak gebruikte als het ging over racisme en geen of slechte toegang tot golfbanen vanwege je huidskleur. In deze aflevering staan Collin Morikawa en vooral Tony Finau centraal. Morikawa is de wonderboy die met overwinningen in het US PGA Championship en het Brits Open in een heel kort tijdsbestek een wereldster wordt.

 

Finau barst van het talent, maar toernooien winnen blijkt lange tijd heel lastig voor de golfer die de sport leerde door in de garage bij het ouderlijk huis ballen te slaan tegen een matras. Geld voor 'echt' golf was er niet in huize Finau. 2022 wordt een topjaar voor Tony met twee zeges in twee weken tijd, de underachiever heeft de ban gebroken. Finau laat de camera’s ook thuis toe bij zijn vrouw en vijf kinderen. Hij werd vorig jaar in een anonieme enquête onder zijn collega’s op de PGA Tour gekozen tot de meest sympathieke speler. Na Don’t Get Bitter, Get Better snap je waarom. 

 

Cijfer: 8

 

Aflevering 7: Golf is hard

 

Het wordt in Full Swing vaak gezegd: golf is moeilijk en een toernooi winnen op het hoogste niveau nog vele malen moeilijker. In Golf is hard worden twee rookies gevolgd. Sahith Theegala is een 25-jarige Amerikaan van Indiase afkomst. Hij krijgt de kans het Phoenix Open te winnen maar een ongelukkige stuit op hole 17 maakt een einde aan zijn droom. Het drama op de befaamde slotholes van TPC Scottsdale met tienduizenden luidruchtige toeschouwers wordt fraai gevangen en het verdriet van Theegala en van zijn hartstochtelijk meelevende vader is levensecht.

 

Dat geldt ook voor de teleurstelling die Mito Pereira en zijn Zuid-Amerikaanse entourage ervaren als hij op de slothole van het US PGA Championship een voorsprong van een slag verspeelt en met een dubbel-bogey niet eens de play-off haalt. Pereira, US PGA Championship, dat hadden we toch al gezien? Klopt, en hier wreekt zich iets in Full Swing. In de eerste zeven afleveringen gaat het (te) vaak van Phoenix naar het US PGA op Southern Hills en weer terug. Een chronologische aanpak was misschien wat saai geweest, maar deze opzet is zeker ook niet ideaal. 

 

Cijfer: 7,5

 

Aflevering 8: Everything Has Led to This

 

Rory McIlroy in de hoofdrol in een mooie slotaflevering. Bij de beelden van het 150ste Open Championship op de Old Course zullen veel kijkers weer de teleurstelling voelen, verdorie Rory, dat jubileumtoernooi had voor jou moeten zijn! Het werd Cameron Smith, weer geen major voor McIlroy. De Noord-Ier reageert tamelijk nuchter, maar door een schrijvende journalist die Rory bleef volgen, weten we dat hij huilend tegen de schouders van zijn vrouw de teleurstelling verwerkte. Dat soort intieme beelden wil je graag zien in een docu, maar de Full Swing-camera’s mochten daar niet bij zijn.

 

McIlroy wilde in eerste instantie ook niet meewerken, maar door alle ophef over LIV Golf en zijn rol als een soort van leider op de PGA Tour (na Tiger uiteraard), besloot hij toch zijn verhaal te doen in Full Swing. En dus zien we Rory in het Tour Championship Scottie Scheffler verslaan en voor de derde keer de FedEx Cup winnen. In de lockerroom met de beker naast zich kijkt McIlroy op zijn telefoon en lacht: “Tiger, het eerste felicitatieberichtje dat ik krijg is altijd van Tiger.”

 

Cijfer: 8,5

 

Eindoordeel: 8

 

Als we de gegeven cijfers optellen en delen door 8 komen we precies op een 8,0 uit. Dat mooie eindcijfer verdient Full Swing ook. De vertaling is slecht en soms zelfs lachwekkend. “Clutch putt” wordt vertaald als klutsslag. “Be right!”, wat golfers roepen als ze denken dat de bal perfect gaat eindigen, krijgt in de vertaling “wees wijd”. Als toeschouwers “get in de hole!” schreeuwen staat er “ga in het gat!” Gelukkig is het gesproken Engels voornamelijk golftaal, dus die gammele vertaling heb je niet echt nodig.

 

Voor golfliefhebbers is Full Swing absoluut een aanrader. Of de serie ook niet-golfers weet te boeien en de populariteit van de sport stuwt zoals Drive to Survive dat deed voor de Formule 1? Twijfelachtig. Hopelijk gaan niet-golfers de serie, of een deel ervan, in ieder geval bekijken. Want het is zoals Joost Luiten deze week zei in het AD: “Full Swing geeft een geweldig beeld van hoe onze sport in elkaar zit.”

 

Wat vinden jullie?

 

Heb jij Full Swing al gekeken of ga je dat binnenkort doen? Wij zijn benieuwd wat je van de serie vindt. Wat vond je goed, wat beviel minder? Wat was jouw favoriete aflevering? En heeft Full Swing volgens jou de ingrediënten om niet-golfers enthousiast te maken voor de sport? Mail naar redactie@golf.nl.

Lees meer over
Topgolf DP World Tour PGA Tour