NGF

Op trainingskamp met de NGF-selectie

De NGF Oranje Dames van TeamNL gaan ieder jaar op trainingskamp naar het Portugese Monte Rei. GOLF.NL was erbij en sprak met speelsters Minouche Rooijmans, Fleur van Beek, Rosanne Boere, Marieke Ebens en Sofie Nooij over wat hen drijft om de top te halen.

Op de vaste trainingslocatie in Portugal leven de speelsters vijf dagen als professionals. De wekker gaat vroeg en vervolgens staat heel de dag in het teken van golf. Ze staan uren op de puttinggreen met puttcoach Hayo Bensdorp, trainen hun korte spel en dagelijks wordt de 18-holesbaan van Monte Rei gespeeld.

Veel trainen

Het vele trainen zijn de selectiespeelsters wel gewend. “Ik train eigenlijk iedere dag”, zegt Fleur. “Als ik niet aan het golfen ben, train ik in mijn gym thuis. En in de winterperiode doe ik veel 'droogtrainen' om de beweging erin slijpen.” Minouche houdt er niet van om thuis ook met golf bezig te zijn. "Dat is de afspraak. Mijn leven staat 6 uur per dag in het teken van golf bezig en als ik dan thuis nog iets doe, word ik gek.” Rosanne vult aan: “Rust is ook erg belangrijk, dat zie ik vaak over het hoofd.”

De NGF-coaches bij de dames zijn Dewi-Claire Schreefel en Myrte Eikenaar. Zij staan nauw in contact met de individuele coaches van de meiden. “Die samenwerking is goed”, vertelt Sofie, met 14 jaar de jongste van de groep. “Er wordt veel gebeld en goed overlegd. Dan is altijd duidelijk wat er speelt als ik les heb.” Minouche (18) vindt het prettiger om zelf de touwtjes in handen te hebben. “Ik vertel aan mijn coach wat ik gedaan heb bij de NGF en vice versa. Ik vind het fijn om in de lead te zijn, omdat het om mij draait.”

Ik werd altijd boos op teamgenoten als zij het fout deden

Alle vijf de meiden zitten in de NGF-selectie omdat ze goed zijn én omdat ze golf heel leuk vinden. “Het is een individuele sport, maar het groepsgevoel maakt het heel gezellig”, vindt Marieke. “En je hebt zelf alles in de hand.” Dat vindt Sofie ook het mooie aan golf. “Ik heb veel teamsporten gedaan en dan werd ik altijd boos op teamgenoten als zij het fout deden. Dan speel ik liever alleen tegen iedereen.” Voor Minouche zit het plezier vooral in de creativiteit. “Je hebt veel vrijheid bij iedere slag. Soms moet je het zien en voelen om een bepaalde shotkeuze te maken. Daarnaast vind ik topsport sowieso fantastisch, want ik vind het heerlijk om elke dag te trainen.”

Toekomst

In de komende periode gaat het leven van Fleur en Minouche drastisch veranderen. Zij gaan studeren in Amerika en daar collegegolf spelen. Fleur heeft gekozen voor Missouri en Minouche gaat naar North Carolina. Het doel is om daar zo goed te worden, dat ze direct na het afronden van hun studie professional worden. Fleur: “Ik wil over vijf jaar via de Ladies European Tour (LET) doorgroeien naar de LPGA.” Minouche heeft hetzelfde voor ogen. “In mijn eerste jaar als pro wil ik meteen een volledige kaart voor de LET hebben. Als ik goed genoeg ben om in Amerika te blijven, dan doe ik dat.”

NGF-selectie trainingskamp Monte Rei

De andere drie speelsters zijn daar momenteel niet mee bezig . De 17-jarige Rosanne gaat sowieso niet naar Amerika om golf met studie te combineren. “Ik vind school echt niet leuk. Ik doe inmiddels thuisschool, zodat ik mijn uren zelf kan indelen. Over vijf jaar hoop ik op de LET te spelen.” Marieke (16) vindt het moeilijk om haar toekomst uit te stippelen. Ze gaat eerst nog twee jaar havo doen in Nederland en twijfelt over de stap naar de andere kant van de oceaan. “Ik wil nu vooral goede cijfers halen op school. Dat is belangrijk, omdat het invloed heeft op mijn golf. Als het goed gaat, voel ik mij echt beter op de golfbaan." Sofie heeft nog de meeste uren school. “Dus ik moet vooral goed plannen en overleggen met docenten. Dat gaat de laatste tijd heel goed. Als het allemaal afgerond is, hoop ik naar Amerika te gaan.”

Het droomdoel is bij iedereen duidelijk: nummer 1 van de wereld worden. De hoogste positie voor een Nederlandse is in handen van Anne van Dam. Zij stond ooit 64e, dus de Oranje Dames kunnen aan de bak.

Lees meer over
NGF Vrouwengolf Topgolf