De baan op

Handige apps voor golfers

Jouw smartphone opent uiteraard in één soepele beweging de app GOLF.NL om de laatste qualifying of oefenronde in te voeren of om te zien waar je vrienden hebben gespeeld en ‘likes’ uit te delen. Welke apps voor je telefoon geven je nog meer inzicht in je golfspel en zijn dus handig voor golfers?

Het ziet er wel professioneel uit om vlak voor je swing door een dure rangefinder te turen om de afstand tot hindernissen en de vlag te bekijken, maar het is naast een golfhorloge niet meer essentieel om aan te schaffen. We vroegen een aantal volgers welke apps zij gebruiken om meer inzicht te krijgen in hun golfspel, maar ook voor het maken van grappige filmpjes.

Shottracer om je balvlucht te filmen

Hoe vet is het om met zo’n gekleurd lijntje jouw balvlucht te kunnen zien als je jouw slag hebt gefilmd?! Net als op tv. Er zijn leuke effecten zoals het ‘kapotslaan van een virusdeeltje’, maar ook je puttinglijn kan worden gefilmd inclusief breaks. Een ander effect is de swing tracer, zoals hieronder weergegeven. 
Apple
Android
Voor € 5,99 schaf je de app Shottracer aan. We zijn erg benieuwd naar jullie video en swingresultaten, dus vergeet ons vooral niet te taggen in je Instagram post!

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Offical Shot Tracer App (@shot.tracer)

Musthave apps voor golfers 

App GOLF.NL

'Wij van WC-eend' raden het natuurlijk aan om de app GOLF.NL op je telefoon te downloaden. Je voert er eenvoudig je scores in en je handicap wordt direct berekend. Je NGF-pas staat erin zodat je die altijd bij je hebt. Starttijden reserveren via GOLFGO doe je ook vanuit de app en vergeet vooral niet je vrienden likes te geven voor hun birdies. Sinds 2021 krijg je de NGF-pas standaard digitaal in de app; een fysieke pas moet je aanvragen via je homecourse.
Apple
Android

Leadingcourses.com

In de app van Leadingcourses.com kun je wereldwijd golfbanen boeken op basis van beoordelingen en foto’s van andere golfers. De informatie is gratis beschikbaar van meer dan 25.000 golfbanen in 140 verschillende landen. Je checkt de greenfeetarieven, reviews en praktische informatie in een handomdraai.
Apple  
Android

Apps om je golfswing mee te analyseren

Coach's Eye - Video Analysis

Deze app wordt wereldwijd gebruikt door coaches en atleten in allerlei sporten. Van het analyseren van een volleybalservice, de meest gestroomlijnde ligging voor zwemmers tot het analyseren van je honkbal- of golfswing. Je kunt ook twee video’s met elkaar vergelijken om bijvoorbeeld je progressie na een aantal maanden te kunnen zien.
Apple  
Android
Er is een basispakket voor € 5,49 en een uitgebreider pakket voor zowel een individu als een heel team. Per jaar betaal je respectievelijk circa € 100 en € 195.

Hudle Technique (Golf)

Ook deze app analyseert je golfswing, bijvoorbeeld in slow motion, zodat je van seconde tot seconde je swing kunt bekijken en ervan leren. Je kunt ook je swing vergelijken met die van professionals en feedback ontvangen van andere gebruikers.
Apple
Android  
Het golfpakket kost tussen € 9 en € 20 per maand

Golfapps die een rangefinder of caddie ‘vervangen’

Voor veel van onderstaande apps geldt dat er een gratis basisversie is met vergelijkbare functionaliteiten ten opzichte van de andere apps. De betaalde opties variëren wel weer in heel leuke extra tools. Ze hebben allemaal een rangefinder om de afstanden naar de vlag op de green (midden, voor, achter) in kaart te brengen of de afstand naar hindernissen.

Hole 19

Hole 19 beschikt over de gegevens van meer dan 43.000 golfbanen wereldwijd, je kunt er scores mee bijhouden en het heeft smartwatchondersteuning. Je meet accuraat de afstand naar de voorkant, achterkant en het midden van de green en alle belangrijke hindernissen en doelen. Het grote pluspunt is dat deze app gratis is. Het bevat iets minder mogelijkheden dan de betaalde app Golfshot (zie hieronder), maar de basismogelijkheden komen goed overeen.
Apple
Android 
Er is ook een premium pro account beschikbaar voor € 7,99 per maand voor extra opties, zoals het registreren van matchplaywedstrijden met je vrienden.

Golfshot

Met Golfshot kun je dankzij een volledige 360-gradenweergave de hele golfbaan van tevoren bekijken en jouw gameplan bepalen. De app beschikt over data van 500.000 holes ter wereld. Voor iPhone-gebruikers is Siri je nieuwe caddie, want je kunt vragen om de afstand tot de green.
Met de GolfShot Pro (een abonnement) zijn de opties uitgebreider.
Apple 
Android 
Je kunt de GolfShot Pro versie (dus als je meer wilt dan de basisfuncties) een week gratis testen, daarna betaal je circa € 32 per jaar. Hole 19 is een gratis alternatief met vergelijkbare functionaliteiten.

V1 Game

V1 Game lijkt op Arccos Caddie (waar we eerder een volledige review over schreven), maar je hoeft er geen extra sensoren voor te kopen die je in de grips bevestigt. V1 Game gebruikt de sensoren in je telefoon of horloge om te bepalen of je hebt geslagen. V1 Game kost wel zo’n zestig euro per jaar om de premiumfuncties te kunnen gebruiken, maar dan heb je ook een app die constant wordt bijgewerkt met nieuwe functies. Op basis van GPS-locatie worden mogelijke golflocaties vastgelegd en na elk rondje kun je in de mobiele app of op de desktop zien hoe je het gedaan hebt. Dus ben je een padvinder die van links naar rechts door de baan gaat, of zie je progressie in je weg naar de green? Ook kun je clubs toewijzen of statistieken verwijderen waar je minder trots op bent. 
Apple
Android
Er bestaat ook een V1 Golf  app, deze biedt de mogelijkheid om filmpjes te maken van je swing om die tot in detail te kunnen analyseren, zoals Coaches’ Eye of Hudle Technique ook aanbieden.

De onderstaande apps fungeren als rangefinder en GPS-tracker, maar hebben ook nog eens leuke extra’s zoals een livescoringmodule waarmee je andere spelvormen kunt doen met je golfvrienden. Een soort Ryder Cup met jou als toernooidirecteur in de dop 😉. Uiteraard betaal je voor de uitgebreidere functionaliteiten, maar met de gratis versie kun je al een heel eind komen.

Golf GameBook

Apple 
Android 

Golfpad

Apple 
Android

18 Birdies

Apple
Andoid 

Golf GPS SwingU

Apple
Android

Zoals je ziet, zijn er oneindig veel apps te vinden om je swing en spel te analyseren of scores bij te houden. Veel apps zijn ook ontworpen ter ondersteuning van andere apparaten en gadgets zoals Toptracer, Tag Heuer, Garmin Golf en Arccos Caddie. 

Heb je nog leuke tips voor apps die je graag deelt met andere golfers? En dan het liefst met andere type functionaliteiten dan de bovengenoemde. Mail naar redactie@golf.nl

Lees meer over
App GOLFNL Fun