NGF

In 2021 alleen nog digitale NGF-pas

In 2021 krijgen de golfers alleen nog maar een duurzame digitale NGF-pas met daarop ook een Golf Service Nummer. De plastic variant verdwijnt uit het golflandschap.

De NGF-pas

Als lid van een golfclub ontvang je een NGF-pas met de naam van jouw club en jouw handicap. Dit is sinds 2019 een digitale pas die je vindt in de app GOLF.NL, op mijn.golf.nl (de desktop-/tablet-variant van de app GOLF.NL) en soms ook in de online omgeving van jouw golfclub. Ben je lid van twee clubs, dan zie je op de app twee NGF-pasjes. De digitale pas laat meteen na een qualifying ronde de nieuwe handicap zien.

 • Heb je de app GOLF.NL al geïnstalleerd op je telefoon, dan vind je de digitale NGF-pas in je profiel.
 • Heb je de app GOLF.NL nog niet op je telefoon, dan kun je die hier downloaden.

De transitie van plastic naar digitaal

Een digitale pas heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is duurzaamheid: de digitale pas is minder belastend voor het milieu. In 2020 kregen alle golfers nog automatisch een digitale pas én een fysieke plastic pas tenzij een speler of een club liet weten dat ze geen plastic pas wensten. Dat had tot gevolg dat al meer dan vijftig procent van de golfers geen plastic pas meer kreeg.

Dit jaar krijgen alle golfers alleen nog een digitale NGF-pas (tenzij je voor 15 december 2020 een plastic pas hebt aangevraagd bij je club).

Een digitale pas biedt jou en je club veel voordelen.

 • Een digitale pas is minder belastend voor het milieu en heb je altijd bij je in je telefoon.
 • Een digitale pas staat op je smartphone en is 'coronaproof'.
 • Met de digitale pas beschik je altijd over je actuele handicap, want na elke qualifying ronde wordt de handicap op je digitale pas geactualiseerd.
 • In aanloop naar de invoering van het Wereld Handicap Systeem (WHS) in 2021 toont je NGF-pas niet alleen jouw EGA-handicap maar ook je nieuwe WHS-handicap die je op dat moment zou hebben (lees hier meer).
 • De digitale NGF-pas is bij meeste golfclubs in de online clubomgeving geïntegreerd.
 • De digitale NGF-pas kan niet stuk en je kunt de pas niet verliezen.
 • De digitale pas heeft een barcode en QR-code die gebruikt kunnen worden voor het kassasysteem, het registreren van een golfronde en andere toepassingen op golfclubs. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van de NGF-pas, informeer er dan naar bij jouw golfclub.
 • De digitale NGF-pas is ook geldig en wordt geaccepteerd in het buitenland. Het is dus niet nodig om voor een golfvakantie een fysieke pas aan te vragen via je club. De digitale pas van iedere speler verschijnt zoals gezegd in de app GOLF.NL en is ook zichtbaar als je inlogt op mijn.golf.nl (voor golfers die de app GOLF.NL niet hebben). Er is geen internetverbinding nodig als je digitale pas in het buitenland op de app wil laten zien. Bij mijn.golf.nl is wel een internetverbinding nodig. Als je de app GOLF.NL niet hebt, kun je voor vertrek naar het buitenland een screenshot maken van je digitale pas en die foto tonen op de banen in het buitenland.

Het GSN- en NGF-nummer

Met ingang van 2021 staat op je digitale NGF-pas zowel je GSN-nummer als je NGF-nummer. Ieder speler heeft één GSN-nummer. Het GSN-nummer begint met NL. Daarnaast heeft iedere golfer per golfclub één NGF-nummer. Als je lid bent van één golfclub, dan heb je één NGF-nummer. Als je lid bent van twee clubs, dan heb je twee NGF-nummers.

Het NGF-nummer zou je kunnen beschouwen als je clubnummer en je GSN-nummer als je individuele nummer. Jouw handicap, scores en andere historistische data worden opgeslagen onder het GSN-nummer.

Verder staat er niet langer EGA Handicapbewijs op je pas. Dat heeft te maken met de overstap van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem.

Overstappen van club

Als je overstapt naar een andere club, dan behoud je je GSN-nummer maar krijg je bij je nieuwe club een nieuw NGF-nummer. Het GSN-nummer maakt het mogelijk dat je nieuwe club jouw handicap, scores en andere historistische data digitaal overneemt, na toestemming van jou.

Lid van twee clubs

Als je lid wordt van een tweede club, moet je zelf aangeven welke golfclub je homeclub wordt. Die informatie wordt opgeslagen onder je GSN-nummer. Je homeclub verzorgt jouw handicapregistratie.

De handicap van een andere speler opzoeken?

Golfers kunnen hun eigen handicap en de handicap van vrienden opzoeken via de app GOLF.NL (en via mijn.golf.nl, de desktop- en tabletvariant van de app). In de app, die gekoppeld is aan de centrale NGF-database, vinden golfers een digitale versie van hun NGF-pas. Op de digitale NGF-pas staat altijd de actuele handicap van de golfer. Golfers kunnen daarnaast nog steeds hun eigen handicap opzoeken op de computerzuil en de website van hun golfclub. Om een handicap van een andere golfer te zien moet er eerst een vriendschapsverzoek gedaan worden in de app. Wordt de uitnodiging geaccepteerd, dan kunnen bevriende golfers elkaars handicap raadplegen en de prestaties van elkaar volgen. Deze methode is in overeenstemming met de AVG-privacyregels.

  NGF-kaartje verloren, gestolen of niet-werkende magneetstrip

  Heb je nog altijd een plastic NGF-pas en ben je het pasje verloren of is de pas gestolen? Maak dan eerst de keuze of je opnieuw een plastic pas wilt hebben, je hebt immers ook een digitale NGF-pas. Heb je toch een nieuwe plastic NGF-pas nodig, dan dien je een duplicaatkaartje aan te vragen bij je eigen golfclub en niet bij de NGF. Je ontvangt het duplicaatkaartje dan spoedig van je eigen golfclub.

  (Voor leden van de Stichting Golfsport die een plastic NGF-pas nodig hebben is de regeling anders; lees hier meer).

  Verhuizing of aanpassen NAW-gegevens

  Ga je verhuizen? Geef de mutaties van jouw NAW-gegevens aan je golfclub door en het wordt automatisch aangepast in de centrale database van de NGF.  (Leden van de Stichting Golfsport kunnen hun gegevens zelf wijzigen; zie voor meer informatie daarover deze pagina).

  Geen clublidmaatschap meer

  Als je het lidmaatschap van je golfclub beëindigt en niet meer lid bent bij een andere club, dan wordt je handicap 'bevroren'. Word je binnen één jaar opnieuw lid van een golfclub, dan pakt deze club je handicapregistratie weer op (de oude data worden onder je GSN-nummer bewaard in de centrale database van de NGF). Als je handicap langer dan één jaar verlopen is, dan moet je één qualifying kaart spelen om een handicap te verkrijgen.

  Lees meer over
  NGF