Sinds de invoering van de digitale pas in 2019 is de ambitie van de NGF om op korte termijn afscheid te nemen van de plastic pas. Steeds meer golfers denken er ook zo over want het aantal plastic passen is rap afgenomen de afgelopen jaren. Dat is mede te danken aan het succes van de app GOLF.NL, waarin je de digitale pas terugvindt. Heb jij nog een plastic NGF-pas en wil je ons helpen om minder plastic te produceren, geef dan bij jouw golfclub aan dat je volgend jaar genoeg hebt aan de digitale pas in de app GOLF.NL. Hieronder vind je de voordelen van alleen een digitale pas.
Als lid van een golfclub beschik je overeen NGF-pas met de naam van jouw club en jouw handicap. Je vindt de digitale pas in de app GOLF.NL, op mijn.golf.nl (de desktop-/tablet-variant van de app GOLF.NL) en soms ook in de online omgeving van jouw golfclub. Ben je lid van twee clubs, dan zie je op de app twee NGF-pasjes. De digitale pas laat meteen na een qualifying ronde je nieuwe handicap zien.
Op 1 januari toont de app GOLF.NL automatisch je digitale NGF-pas voor het nieuwe kalenderjaar, tenzij je je hebt uitgeschreven bij je golfclub.
Op je digitale NGF-pas staan twee nummers: je GSN-nummer en je NGF-nummer. Ieder speler heeft één GSN-nummer. Het GSN-nummer begint met NL. Daarnaast heeft iedere golfer per golfclub één NGF-nummer. Als je lid bent van één golfclub, dan heb je één NGF-nummer. Als je lid bent van twee clubs, dan heb je twee NGF-nummers.
Het NGF-nummer zou je kunnen beschouwen als je clubnummer en je GSN-nummer als je individuele nummer. Jouw handicap, scores en andere historistische data worden opgeslagen onder het GSN-nummer.
Sinds 2019 heeft iedere golfer een digitale NGF-pas. Het grootste voordeel hiervan is duurzaamheid.
Als je overstapt naar een andere club, dan behoud je je GSN-nummer maar krijg je bij je nieuwe club een nieuw NGF-nummer. Het GSN-nummer maakt het mogelijk dat je nieuwe club jouw handicap, scores en andere historistische data digitaal overneemt, na toestemming van jou.
Als je lid wordt van een tweede club, moet je zelf aangeven welke golfclub je homeclub wordt. Die informatie wordt opgeslagen onder je GSN-nummer. Je homeclub verzorgt jouw handicapregistratie.
Golfers kunnen hun eigen handicap en de handicap van vrienden opzoeken via de app GOLF.NL (en via mijn.golf.nl, de desktop- en tabletvariant van de app). In de app, die gekoppeld is aan de centrale NGF-database, vind je een digitale versie van je NGF-pas. Op de digitale NGF-pas staat altijd jouw actuele handicap. Daarnaast kun je ook nog steeds je eigen handicap opzoeken op de computerzuil en op de website van je golfclub. Om een handicap van een andere golfer te zien moet er eerst een vriendschapsverzoek gedaan worden in de app. Wordt de uitnodiging geaccepteerd, dan kunnen je de handicap van bevriende golfers raadplegen en de prestaties van elkaar volgen. Deze methode is in overeenstemming met de AVG-privacyregels.
Heb je nog altijd een plastic NGF-pas en ben je het pasje verloren of is de pas gestolen? Maak dan eerst de keuze of je opnieuw een plastic pas wilt hebben, je hebt immers ook een digitale NGF-pas. Heb je toch een nieuwe plastic NGF-pas nodig, dan dien je een duplicaatkaartje aan te vragen bij je eigen golfclub en niet bij de NGF. Je ontvangt het duplicaatkaartje dan spoedig van je eigen golfclub.
(Voor leden van de Stichting Golfsport die een plastic NGF-pas nodig hebben is de regeling anders; lees hier meer).
Ga je verhuizen? Geef de mutaties van jouw NAW-gegevens aan je golfclub door en het wordt automatisch aangepast in de centrale database van de NGF.
(Leden van de Stichting Golfsport kunnen hun gegevens zelf wijzigen; zie voor meer informatie daarover deze pagina).
Als je het lidmaatschap van je golfclub beëindigt en niet meer lid bent bij een andere club, dan wordt je handicap 'bevroren'. Word je binnen één jaar opnieuw lid van een golfclub, dan pakt deze club je handicapregistratie weer op (de oude data worden onder je GSN-nummer bewaard in de centrale database van de NGF). Als je handicap langer dan één jaar verlopen is, dan moet je één qualifying kaart spelen om een handicap te verkrijgen.