Nieuws

Regelgevers grijpen in: iedereen gaat vanaf 2030 minder ver slaan met nieuwe golfbal

De kogel is door de kerk: de R&A en USGA grijpen in en passen de golfbalregels aan. Het gevolg? Alle golfers - dus ook de recreatieve - gaan vanaf 2030 minder ver slaan.

Het zat er al even aan te komen, want in maart kondigden de regelinstanties een Model Local Rule aan waarbij de recreatieve golfer nog buiten schot bleef, maar omdat de 'industrie' slecht reageerde op bifurcation - een andere set regels voor professionals dan amateurs - kiezen de R&A en USGA nu voor een maatregel waarmee alle golfers afstand gaan inleveren. 

Wat betekent dit concreet? De eisen waar een golfbal aan moet voldoen gaan veranderen (zie kader onder dit bericht) en iedere golfer gaat ongeveer 5 procent aan afstand inleveren. Voor de meeste recreatieve spelers is de verwachting dat die maximaal vijf meter aan afstand inleveren. Het gaat in deze voorbeelden om de afstand met de driver (het verlies in afstand met een ijzer is aanzienlijk kleiner). De longhitters op de tour zullen 13 tot 15 meter verliezen en de gemiddelde tourspeler zo'n 10 meter. De schatting is dat LPGA en LET speelsters zo'n 4 tot 7 meter minder ver zullen gaan slaan.

Voor de meeste recreatieve spelers is de verwachting dat die met de driver maximaal vijf meter aan afstand inleveren
Wanneer gaan de nieuwe regels in? Amateurs mogen tot 2030 de huidige bal gebruiken zodat golfers, fabrikanten en de detailhandel de tijd hebben om zich aan te passen. Daarnaast is het zo dat een groot deel van de huidige golfballen (zo'n 30 procent van wat er nu in de winkel ligt) ook onder de nieuwe testregels 'legaal' zijn. 

'We moeten nu in actie komen'

"Duizenden mensen zullen beweren dat we te veel hebben gedaan, en er zullen er net zoveel zijn die zeggen dat we niet genoeg hebben gedaan om het golfspel op de lange termijn te beschermen”, aldus Mike Whan, CEO van de USGA. “Maar vanaf het allereerste begin zijn we er om te doen wat goed is voor golf, zonder vooringenomen te zijn. Zoals we eerder al hebben gezegd, is niets doen geen optie – en we schieten tekort in onze verantwoordelijkheid als we nu niet in actie zouden komen.”

Martin Slumbers, CEO van The R&A, zegt: “Wij zijn ervan overtuigd dat dit besluit een van de belangrijkste manieren is om een duurzame toekomst voor golf te waarborgen, de integriteit van het spel te beschermen en aan onze milieuverantwoordelijkheden te voldoen. Met deze maatregel blijven we ook trouw aan het mantra 'één spel' (met gelijke regels voor alle golfers, red.). Belangrijk is dat het ook de impact op recreatieve golfers tot een absoluut minimum beperkt. We komen nu in actie omdat we ervoor willen zorgen dat toekomstige generaties net zo kunnen genieten van de unieke uitdaging van golf als wij.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Groot onderzoek

De R&A en USGA zijn niet over een nacht ijs gegaan. Dit besluit - met een enorme impact voor de gehele golfwereld - komt voort uit het Distance Insights-project, dat in 2018 door de R&A en USGA werd gelanceerd met gegevens, onderzoek en feedback van golfbaaneigenaren, spelers en andere stakeholders in golf.

Uit dit grote rapport kwamen zorgen en de conclusie naar voren dat er iets moest gebeuren als het gaat om de afstanden die worden geslagen in het moderne (top)golf. Dit om de "stabiliteit op de lange termijn" te waarborgen. In de aankondiging van woensdag staat ook dat de R&A en USGA eveneens blijven kijken naar eventuele aanpassing van de regels voor golfclubs (vergevingsgezindheid en afmetingen clubhoofd) om de afstand in te perken.  

Test: Overall Distance Standard 

In de golfbaltest mag de bal niet verder vliegen dan 317 yards, met een tolerantie van 3 yards. Dit is de Overall Distance Standard (ODS). De voorwaarden in de huidige test zijn: 120 mijl per uur clubhoofdsnelheid, een spin van 2520 rpm en een lanceerhoek van 10 graden. De nieuwe testvoorwaarden zijn: een clubhoofdsnelheid van 125 mijl per uur, een spin van 2200 rpm en een lanceerhoek van 11 graden.

Om aan de eis - de Overall Distance Standard - te voldoen, zal de bal dus minder ver moeten vliegen. De bal moet dus veranderen (en minder ver vliegen) om bij een hogere clubhoofdsnelheid onder het maximum van 317 yards te blijven. De testvoorwaarden gaan op 1 januari 2028 in voor professionele golfers en op 1 januari 2030 voor recreatieve golfers. 

In onderstaande video lichten Mike Whan (USGA) en Martin Slumbers (R&A) het besluit toe:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment Topgolf Amateurs