Nieuws

Nieuwe local rule legt afstand voor professionals aan banden

De R&A en USGA hebben vandaag een nieuwe local rule aangekondigd. Het gevolg is dat de professionals vanaf 2026 waarschijnlijk met golfballen spelen die een stuk minder ver vliegen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Op dinsdag kondigde de twee regelinstanties een zogenaamde 'Model Local Rule' aan. Tours en toernooien kunnen deze invoeren en concreet betekent het dat de golfballen die nu gebruikt worden op de tour in de toekomst niet meer gebruikt kunnen worden. Tourspelers spelen dan met een toernooibal die minder ver vliegt.

Nieuwe testcondities

Hoe zit dat? In de Overall Distance Standard (ODS) staat dat een golfbal bij een clubhoofdsnelheid van 120 mijl per uur niet verder mag vliegen en rollen dan 317 yards (met een tolerantie van drie yards). De maximumafstand blijft gelijk, maar de clubhoofdsnelheid (de zogenaamde condities) die gebruikt wordt in de test gaat van 120 mijl naar 127 mijl per uur. Oftewel de bal moet veranderen (en minder ver vliegen) om bij een hogere clubhoofdsnelheid onder het maximum van 317 yards te blijven.

Het is een slimme manier van de regelinstanties om ervoor te zorgen dat de topspelers minder ver slaan. De gemiddelde swingsnelheid op de PGA Tour is 115 mijl per uur en opvallend is dat de regelinstanties hiermee kiezen voor bifurcatie, oftewel andere regels voor professionals (en topamateurs) dan voor alle andere golfers, die een veel lagere clubhoofdsnelheid hebben.   

Met deze regel verliezen de professionals ongeveer 15 yards aan afstand

Wat betekent dit voor de gewone golfer?

Met deze nieuwe local rule krijgen de professionals (in toernooien die de local rule toepassen) een golfbal die minder ver vliegt. Volgens de R&A betekent het dat de professionals ongeveer 15 yards (+/- 13 meter red.) minder ver gaan slaan. Dat is een flink verschil. De nieuwe regel gaat pas in op 1 januari 2026 en geldt niet voor de gewone amateur.  

"De afstanden op het hoogste niveau van de sport zijn consistent gestegen in de laatste 20, 40 en 60 jaar", zegt USGA CEO Mike Whan. "Het is twee decennia geleden dat we de testcondities voor de afstand van golfballen hebben herzien. Zoals verwacht zal een verdere toename in afstand een significant probleem opleveren voor de volgende generatie als die niet wordt aangepakt. De 'Model Local Rule die wij voorstellen is eenvoudig te implementeren, toekomstgericht en heeft geen impact voor de recreatieve golfer. We zetten de volgende stappen in dit proces, waarbij we ons in de eerste plaats laten leiden door te doen wat goed is voor de sport", aldus Whan.

Afstand aan banden

Er is al lang een discussie gaande over het inperken van de afstanden die geslagen worden in golf. Niet in de laatste plaats omdat golfbanen steeds verlengd moeten worden omdat de bal zo ver vliegt. En dat kost niet alleen grond, maar ook water. Op Augusta National - de baan waar volgende maand de Masters wordt gespeeld - is recentelijk opnieuw de par-5 13de met 30 meter verlengd om de de topspelers te blijven uitdagen.

In 2020 publiceerden de R&A en USGA al een distance report met data en de zorgen die zij deelden over de toename in afstand op de tours en in de toernooien voor topamateurs. Er is ook gekeken naar het aanpassen van golfclubs (vergevingsgezindheid en afmetingen clubhoofd) om de afstand in te perken, maar dit lijkt voorlopig van tafel

'We willen de sport beschermen'

"Niks doen is geen optie meer", zegt Martin Slumbers, het hoofd van de R&A. "Er is lang nagedacht over deze wijzigingen en uitgebreid samengewerkt met de fabrikanten, spelers, tours en andere personen uit de industrie. De local rule is een optie en er zullen de komende jaren nog veel meer gesprekken gevoerd worden. Als dit het gaat worden in 2026, dan worden deze regels ingevoerd voor The Open en The Amateur Championship. We hebben  een verantwoordelijkheid om de integriteit van de sport te beschermen en wij denken dat dit de goede richting is", aldus Slumbers.

Lees meer over
Masters Equipment Topgolf