Topgolf

Porsius: 'Verdien liever 1.500 euro als tourpro dan dubbele met kantoorbaan'

Hoe is het om tourpro te zijn? In de serie ‘Het echte tourleven’ geven wij een inkijk in het leven van drie professionele golfers: Romy Meekers, Mayka Hoogeboom en Davey Porsius. In de eerste aflevering nemen we de financiën van Porsius onder de loep.

Er bestaat een beeld dat alle topgolfers veel geld verdienen. Op de PGA Tour wisten 218 spelers vorig seizoen meer dan 100.000 dollar te verdienen. Het gemiddelde lag zelfs op 1,6 miljoen dollar. Voor hen is het bestaan als professionele golfer erg lucratief. De realiteit is voor velen echter anders; de meeste tourpro’s spelen immers niet op het hoogste niveau in Amerika.

Klein budget

Porsius heeft een jaarbudget van zo’n 25.000 euro, exclusief prijzengeld. Daarvan moet hij alles bekostigen: vluchten, hotels, coaches etc. In 2022 speelde de Noord-Hollander 18 toernooien, waarvan acht in Italië, drie in Egypte, twee in Spanje, twee in Frankrijk en nog drie in Andorra, Oostenrijk en België. Gemiddeld zijn de vaste lasten bij een toernooi 900 euro, waardoor hij ongeveer 16.000 euro kwijt is om überhaupt te kunnen spelen. Dan blijft er dus 9.000 euro om zijn coaches te bekostigen, zoals swingcoach Jeroen Krietemeijer, puttcoach Rob Mouwen, mental coach Joost Leenders en caddie Vincent Raimbault.

Liever professioneel golfer met een inkomen van 1.500 euro per maand dan voor het dubbele een kantoorbaan

“Het is geen vetpot, maar ik vind golf het leukste dat er is”, vertelt Porsius. “Ik ben liever professioneel golfer voor de rest van mijn leven met een inkomen van 1.500 euro per maand dan dat ik voor het dubbele een kantoorbaan heb. Alleen moet ik wel realistisch blijven. Als het mij dit seizoen niet lukt om definitief te promoveren naar de Challenge Tour, dan ga ik nadenken of ik nog doorga met professioneel golf.”

Op de Challenge Tour hebben de meeste toernooien een prijzenpot van 250.000 euro. Een niveau lager op de Alps Tour is dat ruim zes keer zo weinig met 40.000 euro. In juli vorig jaar won Porsius het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open in Frankrijk. Daarmee verdiende hij 6.400 euro. Maar er moet in het buitenland vaak inkomstenbelasting betaald worden. Fransen vragen 20 procent, waardoor er netto 5.120 euro overbleef. In Italië moeten spelers zelfs 30 procent belasting betalen. Egypte is niet voor niks populair bij de pro’s, want daar hoeven ze niets af te dragen.

Logoloterij

Het budget van Porsius, die zowel op de Alps Tour als Challenge Tour speelt dit seizoen, is volledig afkomstig van sponsoren. “Naast een logo op verschillende plekken op kleding, tas of auto kunnen bedrijven of particulieren verschillende sponsorpakketten afnemen. Hierin zijn verschillende gradaties”, zegt hij. Begin dit jaar zette de 27-jarige pro een speciale actie op. Voor honderd euro kon iedereen meedoen aan een heuse logoloterij. Zestig aanmeldingen volgden, waardoor Porsius 6.000 euro aan zijn budget kon toevoegen.

“Via sociale media zag ik een Engelse speler die een loterij deed voor een logo op zijn tas. Toen ben ik ook iets creatiefs gaan verzinnen. Zodoende heb ik een logoloterij voor op mijn polo opgezet.” Winnaar Marcel van den Eijnde pronkt nu op de kraag van Davey’s polo’s.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Onduidelijkheid

Deze week speelt Porsius zijn derde toernooi van het seizoen. Na vijf weken zonder wedstrijden staat hij aan de start in Spanje. Het hoofddoel is echter de Challenge Tour. Hoe zijn schema er op dat circuit uitziet, is nog onduidelijk. De enige zekerheid die hij heeft, zijn de drie toernooien in Frankrijk. “Ik won de wedstrijd van de Franse Qualifying School in maart, waardoor ik verzekerd ben van drie starts. Daarnaast kom ik via mijn ranking in een aantal toernooien. En dan hoop ik nog de B-NL Challenge Trophy en het KLM Open in Nederland te spelen. Dat moet voldoende zijn om een tourkaart te bemachtigen.”

Die onduidelijkheid zorgt ervoor dat Porsius pas op het laatste moment een vlucht of hotel kan boeken, iets wat hij allemaal zelf doet. Kostentechnisch ook niet ideaal, maar als de prestaties op de golfbaan goed blijven dan kan Porsius volgend jaar zijn schema zelf invullen.