Topgolf

Spelen US Open mijlpaal voor Besseling

Het was ‘maar’ een putt van een meter, maar voor Wil Besseling maakte het veel verschil. Afgelopen zondag werd hij door een birdie op hole 18 tweede in het Porsche European Open en daardoor mag Besseling volgende week meedoen aan het US Open. “Er schoot wel even door mijn hoofd: deze putt kan nogal wat impact hebben.”
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

De tien beste spelers van de laatste vier toernooien op de DP World Tour plaatsten zich zondag voor het US Open. Na drie toernooien stond Besseling er niet goed voor, omdat hij alleen in het Soudal Open het weekend haalde. “Ik was er eigenlijk helemaal niet mee bezig”, zegt hij. “Ik focuste me meer op de overwinning van het toernooi. Dat weerhield mij er gelukkig niet van om goed te spelen. Uiteindelijk kon ik niet meer winnen ondanks een korte birdieputt op de laatste hole. Toen schoot er wel even door mijn hoofd: deze putt kan nogal wat impact hebben.”

Tourkaart veilig

Besseling had gelijk, want met zijn birdie op 18 werd hij als enige tweede. Dat leverde genoeg punten op om als zevende te eindigen in de mini-series richting het US Open. “Ik wist dat ik tweede of eerste moest worden. Dat had ik wel bekeken. Maar wanneer gebeurt dat ook echt? Nu was het mijn tijd. Het scheelt zó veel dat ik alleen tweede ben geworden. In zowel de ranking (nu 38e op de jaarranglijst, red.), het zeker stellen van mijn tourkaart als het plaatsen voor het US Open.”

Op het laatste moment dat ik ging putten schoten er wel wat dingen door mijn hoofd

Op de green van de laatste hole op de Green Eagle Golf Courses overviel het Besseling een beetje. “Zo’n belangrijke putt kun je niet trainen. Van jongs af denk je aan dit soort beslissende momenten. Alleen maar heel mooi dat ik die putts nu krijg in mijn carrière. Ik had liever gehad dat het de putt voor de winst was, maar we zijn wel heel goed bezig.”

Wil Besseling Porsche Open 2022 - putt
Beeld: Golfsupport

Normaal gesproken is het lange spel het sterke punt van Besseling. In Hamburg was vooral de putter hot. “Daar ben ik heel blij om. Ik heb een beetje gezocht de laatste weken. Sinds vorige week heb ik een andere putter en die heeft aardig geholpen. Nog niet op het Dutch Open, maar afgelopen week wel. Ik heb veel meer slagen gewonnen op de green dan normaal.”

Eerste major

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni wordt het US Open gespeeld op de Country Club in Brookline, Massachusetts. “Ik wil zó graag majors spelen”, zegt Besseling. “Nu dan het US Open, de eerste, dat vind ik mega. Ik reed vanuit Hamburg erg prettig naar huis met een major-ticket op zak en veel punten voor de ranking van de DP World Tour.”

Zondag vliegt Besseling naar de Verenigde Staten, samen met zijn caddie Martijn van Oosterhout en coach Jérôme Theunis. “Het zal de meest bijzonderde week ooit worden. Maar het komt op een goed moment en ik ben er helemaal klaar voor. Ik kijk er onwijs naar uit.”

Zij hebben al die jaren geloofd in het kunnen, maar uiteindelijk is het wel super dat het dan gebeurt

“We zijn nu anderhalf jaar bezig met z’n drieën. Je voelt aan alle kanten dat iedereen het graag wil. We hebben de neuzen dezelfde kant op en zien de potentie. Dat we deze reis met elkaar mogen bewandelen is top. Ook met mijn vrouw, de kinderen, mijn familie en vrienden. Zij hebben er al die jaren in geloofd, en het is super dat het dan gebeurt.”

Onbekende baan

Besseling heeft maandag, dinsdag en woensdag de tijd om de voor hem onbekende baan van The Country Club te leren kennen. “Ik heb wel een beetje gekeken op internet, maar ik moet ‘m nog goed bestuderen. Het meeste meetwerk doet mijn caddie, ik moet het balletje wegslaan. Het zal allemaal nieuw en anders zijn. Maar die uitdaging ga ik graag aan.”

Het US Open staat bekend als ‘de moeilijkste test in golf’ met hoge rough en harde greens. Op lastige banen doet Besseling het vaak goed. “Vorige week was een moeilijke baan en ik heb eerder ook goed gepresteerd toen de scores niet zo laag waren. Dat is misschien wel in mijn voordeel. Het zal in ieder geval een heel mooie major zijn om mee te starten. Ik vind het moeilijk om wat te zeggen over het resultaat. Als ik goed speel, kan ik meedoen.”

Lees meer over
US Open Topgolf Wil Besseling