Topgolf

Gaat grote geld golf nog meer veranderen?

De Super League in het Europese voetbal stortte twee dagen na de bekendmaking ervan als een kaartenhuis in elkaar. Maar de Premier Golf League en de Super Golf League ademen nog. De gelijkenissen zijn groot en de grootste overeenkomst is: money, money en nog eens money.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Geld speelt altijd een belangrijke rol in het internationale topgolf, maar niet eerder 'tuimelden' de miljoenen, en een enkel miljardje, zo over elkaar heen als nu. Wat cijfers, met duiding, op een rijtje.

$ 1.000.000.000

Een 1 met 9 nullen, oftewel een miljard dollar, dat schijnt het bedrag te zijn dat Golf Saudi (lees de machthebbers in Saoedi-Arabië) in een Super Golf League willen stoppen, een nieuw op te zetten toernooiencircuit met tien tot twaalf toernooien, te spelen in het Midden-Oosten en vooral Saoedi-Arabië. Om de wereldtoppers te verleiden mee te doen, liggen volgens de goed ingevoerde Amerikaanse golfjournalist Alan Shipnuck premies klaar die voor de allergrootste sterren kunnen oplopen tot minimaal dertig miljoen dollar…per jaar. In het artikel van Shipnuck noemt een spelersagent het “funny money”, oftewel lachwekkende bedragen.

Saoedi-Arabië roert zich meer en meer in de golfwereld. Sinds 2019 is de Saudi International onderdeel van de European Tour, met vele miljoenen startgeld worden de toppers naar het toernooi gelokt. Golf Saudi organiseert ook toernooien op de Ladies European Tour, spelers onder wie Pablo Larrazabal en Anne van Dam zijn ambassadeur van Saudi Golf en de komende jaren wordt in het land een groot aantal golfbanen aangelegd voor burgers maar vooral ook toeristen die geld in het laatje moeten brengen als de inkomsten uit olie gaan teruglopen. Een ander, volgens criticasters, minstens zo belangrijk doel om zo veel geld in golftoernooien te investeren: sportswashing, grote sportwedstrijden organiseren om het uiterst dubieuze imago op het gebied van mensenrechten een beetje op te poetsen.

$ 100.000.000

Een nulletje minder, honderd miljoen dollar, dat is volgens CBS Sports het bedrag dat Phil Mickelson is toegezegd als hij zich aansluit bij de Super Golf League. Het heeft er alle schijn van dat Mickelson is benaderd om de trekker te worden van de Super Golf League. In de media laat de vijftigjarige Amerikaan zich in ieder geval voorzichtig positief uit. “Het is zeker een interessant plan, heel interessant.” Dustin Johnson, tweevoudig winnaar van de Saudi International, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Justin Rose en Rickie Fowler staan naar verluidt ook niet meteen afwijzend tegen de Super Golf League. Ook zij zouden gegarandeerd tientallen miljoenen dollars tegemoet kunnen zien als ze bereid zijn zich aan de Super Golf League te liniëren.

18 x $ 20.000.000

In 2019 kwam het nieuws naar buiten dat er plannen waren voor een Premier Golf League, een nieuw toernooiencircuit dat moest gaan concurreren met de PGA Tour en de European Tour. Saoedi-Arabië zou de voornaamste financier zijn. Met de Super Golf League hebben de Saudi’s nu een eigen plan getrokken, niet bepaald tot vreugde van de partijen achter de Premier Golf League: “Ze hebben ons idee gestolen, Saoedi-Arabië is nu geen partner meer maar een concurrent.” Want ook de Premier Golf League hoopt nog steeds voet aan grond te krijgen. Een groep van ongeveer veertig investeerders wil een circuit starten van achttien toernooien, te spelen in Amerika, Europa, Australië en Azië. Prijzengeld per toernooi twintig miljoen dollar, 48 spelers, geen cut, vier miljoen voor de winnaar en $ 250.000 dollar als poedelprijs voor de golfer die als 48ste eindigt. Naast de individuele winnaars is er ook een klassement voor teams bestaande uit vier spelers. Net als de Super Golf League, zou ook de Premier Golf League in de herfst van 2022 willen starten.

$ 40.000.000

Met hoeveel miljoenen dollars er ook gestrooid gaat worden, het is heel goed mogelijk dat er nooit een bal geslagen gaat worden in de Super Golf League en de Premier Golf League en dat beide initiatieven uiteindelijk een stille dood sterven.
Rory McIlroy is een wereldtopper die niets wil weten van de initiatieven. De Noord-Ier, sinds februari voorzitter van de spelersraad van de PGA Tour, vergelijkt het met de European Super League die onlangs voor veel commotie zorgde in het voetbal. “Het is een money grab (geld grijpen), en iedereen ziet dat volgens mij ook zo. Prima als je golft om alleen maar zo veel mogelijk geld te verdienen, maar zo zit ik er niet in. Ik wil majors winnen, speel voor mijn plek in de golfgeschiedenisboeken. Eerlijk gezegd kan ik niet voorstellen dat andere spelers wel voor deze plannen zijn.”

Tiger Woods, Rory McIlroy en Justin Thomas, ieder op hun eigen manier hoofdrolspeler in geld & golf.

Ook Justin Thomas, nummer-2 van de wereld, liet weten de PGA Tour trouw te blijven. De steun van Thomas en de bij collega-spelers en fans geliefde McIlroy zal de leiding van de PGA Tour goed doen, want het is duidelijk dat de plannen voor de concurrerende circuits zeer serieus worden genomen. Jay Monahan, CEO van de PGA Tour, sprak bij een besloten bijeenkomst met spelers afgelopen week dreigende taal: wie kiest voor een andere League wordt meteen geschorst en verbannen van de PGA Tour, mogelijk levenslang.

Impact Score

De PGA Tour kwam ook met een eigen initiatief waar de topspelers van gaan profiteren: het Players Impact Program (PIP). Aan het eind van ieder jaar gaat veertig miljoen dollar verdeeld worden onder tien spelers aan de hand van een “Impact Score”. Hoe vaak komen spelers positief in het nieuws, wordt hun naam gezocht op “Google Search”, met welke frequentie en hoe lang komen ze in beeld op televisie en zijn ze zichtbaar op andere mediaplatforms. De speler die het hoogst scoort, de meeste impact heeft, krijgt uit de veertig miljoen dollar taart de grootste hap: acht miljoen. Er was meteen kritiek op dit systeem want 1) Je beloont golfers niet voor goed presteren en dat moet toch de essentie zijn en blijven van de sport en 2) zo maak je de rijken alleen maar nóg rijker (de kans is groot dat Tiger Woods zelfs als hij niet speelt bovenaan eindigt).

$ 15.000.000

Dat bedrag krijgt de winnaar van de FedEx Cup, de jaarranglijst van de PGA Tour uit een bonuspool van zestig miljoen. Kijk er niet gek vanop als die bedragen de komende jaren verhoogd gaan worden.

$ 8.100.000

Het prijzengeld voor het Wells Fargo Championship van afgelopen week, een regulier toernooi van de PGA Tour. Winnaar Rory McIlroy incasseerde zondag $ 1.458.000.

$ 1.000.000

De Korn ferry Tour is het circuit onder de PGA Tour. Vorige week werd bekend gemaakt dat het prijzengeld voor de toernooien volgend jaar wordt opgetrokken naar 750.000 dollar en vanaf 2023 heeft ieder toernooi van de Korn Ferry Tour een prijzenpot van minimaal een miljoen dollar.

€ 1.500.000

De prijzengelden op de Korn Ferry Tour gaan al aardig in de buurt komen van wat er in de kleinere toernooien op de European Tour te verdienen valt. Het totale prijzengeld voor het Canary Islands Championship van afgelopen week is bijvoorbeeld anderhalf miljoen euro (€ 230.500 voor de winnaar) en het KLM Open deelt in september ‘slechts’ een miljoen euro uit. Gaat de European Tour uiteindelijk ten onder in het dollargeweld? Daar lijkt het niet op, want er is hulp vanuit Amerika. De European Tour en de PGA Tour zijn vorig jaar een strategische alliantie aangegaan, ook om de Premier Golf League te dwarsbomen.

Steunen

Keith Pelley, hoogste baas van de European Tour, is naar buiten toe net zo fel als zijn Amerikaanse collega Monahan in het afwijzen van concurrerende circuits. "Wij staan zij aan zij met de PGA Tour en zijn heel sterk tegen ieder mogelijk voorstel voor een alternatieve golf league."
De veel rijkere PGA Tour zal de European Tour voor die loyaliteit ongetwijfeld financieel steunen (naar verluidt heeft de PGA Tour al voor negentig miljoen dollar een belang genomen in European Tour Productions, het media-productiebedrijf). Dus kan er hoogstwaarschijnlijk ook op de European Tour de komende jaren voor leuke bedragen gegolft worden.
Het mondiale topgolf is volop in beweging, en wat er ook gaat gebeuren met de diverse Tours en Golf Leagues, één ding is wel zeker: wie heel erg goed tegen een golfballetje kan slaan, zal daar niet bepaald armer van worden.

Foto bovenaan artikel: Dustin Johnson in actie tijdens de Saudi International in februari van dit jaar. De hashtag op de achtergrond was wellicht toen al een knipoog naar de toekomst.