Topgolf

Oranje klaar voor ELTK

Veertien landen beginnen woensdag aan het ELTK op de Hilversumsche Golfclub. Behoort Nederland dankzij het thuisvoordeel ook tot de grote favorieten?
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Met de nodige aanpassingen – vanwege corona uiteraard – kan het Europees Landen Team Kampioenschap  deze week gelukkig doorgang vinden. Er ontbreekt op de Hilversumsche Golfclub wel een aantal toplanden zoals Spanje, Ierland en Schotland. Doorgaans bestaan de teams bij een ELTK uit zes spelers, dat is nu teruggebracht tot vier. Taco Remkes, coach van het Nederlands team, ziet dat niet direct als een nadeel. “In de breedte zijn we doorgaans wat minder sterk dan andere landen en we moeten Koen Kouwenaar en Dario Antonisse (allebei herstellend van blessures, red) missen. Met Jerry Ji, Nordin van Tilburg, Kiet van der Weele en Bob Geurts hebben we nu een sterk team.”

Balans

Wat ook anders is dan bij eerdere ELTK’s: er wordt slechts één strokeplay-kwalificatieronde gespeeld in plaats van twee. Daarna gaan zoals gebruikelijk de beste acht landen in de A Flight in matchplay-partijen uitmaken wie zich tot Europees kampioen mag kronen. Remkes: “In het matchplay gedeelte spelen we één foursome en twee singles, als je de foursome verliest wordt het al lastig, misstappen kunnen de jongens zich daarom nauwelijks veroorloven.” Ziet Remkes Nederland als één van de topfavorieten? “Dat weet ik niet, in het verleden heeft Nederland het niet altijd goed gedaan op ELTK’s, maar we hebben dit jaar op papier wel een sterk team. En de jongens zijn in vorm, kennen de Hilversumsche heel goed en van dat thuisvoordeel moeten we kunnen profiteren.”

Maar eerst is het natuurlijk zaak dat Nederland zich woensdag op de eerste dag van het ELTK plaatst voor de A Flight. De tactiek daarvoor is volgens Remkes heel duidelijk met het oranje-viertal afgestemd. “Het zijn maar 18 holes, in die strokeplay-kwalificatie gaat het niet om winnen, het belangrijkste is dat we bij de eerste acht eindigen. De kunst is om hoge scores van de kaart te houden, zakelijk golfen, maar niet met de rem erop. Die balans moeten de jongens zien te vinden en ik heb alle vertrouwen dat het ze lukt.”

Geen toeschouwers

De beste prestatie ooit van Nederland in een ELTK is een derde plaats in 1991 in Spanje. Om die klassering te evenaren of zelfs te verbeteren kan Oranje helaas niet rekenen op steun van het thuispubliek, want vanwege corona zijn toeschouwers niet welkom op de Hilversumsche. Dat is jammer, maar hoe dan ook mooi dat er in deze lastige tijden voor het eerst in zeventien jaar weer een ELTK in Nederland gespeeld gaat worden.

Leaderboard
Updates met sfeerbeelden vanuit de baan worden gedaan via het Instagram kanaal van de NGF
Via Twitter houden we je ook zoveel mogelijk op de hoogte

Dames

De Nederlandse dames beginnen morgen in Zweden aan hun ELTK. Op Upsala Golf Club doen twaalf landen mee. Het wedstrijdformat is gelijk aan dat van de mannen op Hilversum. Voor Nederland komen Anne-Sterre Den Dunnen, Romy Meekers, Danielle Modder en Lauren Holmey in actie. 

Klik hier voor meer info
We proberen in contact te blijven met de coaches in Zweden. Helaas is het bereik niet al te goed in Upsala. Zodra er updates zijn met sfeerbeelden vanuit de baan, zijn deze ook terug te zien via het Instagram kanaal van de NGF.  

Lees meer over
Topgolf