Topgolf

Het rapportcijfer van Anne van Dam

Onverwacht kon Anne van Dam toch nog een paar grote toernooien spelen aan het einde van het jaar. Nu zit het golfseizoen voor de beste golfster van Nederland er echt op. Welk rapportcijfer geeft Anne zichzelf?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Wat was voor jou het hoogtepunt van het golfjaar? Op die vraag weet Anne van Dam niet echt een antwoord te bedenken. “Ik vond het vooral een heel moeizaam jaar vanwege corona en alle beperkingen. Steeds opnieuw getest worden, leven in de bubbel bij toernooien, geen publiek, ik vond het heel lastig. Ik ben de LPGA dankbaar dat we nog flink wat toernooien hebben kunnen spelen, maar leuk was het allemaal niet, ik ben iemand die sfeer en gezelligheid naast het golf nodig heeft om goed te presteren.”

Wat voor de 25-jarige Arnhemse wel een hoogtepunt was? Sophia Popov, de Duitse die na jaren ploeteren een grote doorbraak beleefde door in augustus heel verrassend het Women’s British Open op haar naam te schrijven. “Sophia is mijn beste vriendin,  geweldig om haar te zien winnen. We logeren tijdens toernooien vaak samen in een Airbnb, hebben een vergelijkbare instelling. We doen er alles aan zo goed mogelijk te worden en werken keihard maar je moet ook kunnen relativeren. Golf is voor ons heel belangrijk, maar uiteindelijk zijn er dingen die nog belangrijker zijn in het leven en dat hebben we dit jaar met corona heel duidelijk ervaren.“

 

"Uitgekleed"

 

Voor Van Dam was 2020 haar tweede jaar op de LPGA. Als we puur kijken naar de jaarranglijst van het Amerikaanse circuit heeft de op het Lake Nona Resort in Orlando wonende golfster enige progressie gemaakt: in 2019 eindigde ze op plek 82, dit jaar tien plaatsen hoger. Ook een vooruitgang ten opzichte van 2019: ze kwalificeerde zich – al was het met de hakken over de sloot –voor de seizoenfinale van vorige week, het CME Group Tour Championship. Vanwege Covid-19 was het ook op de LPGA natuurlijk een flink "uitgekleed" seizoen. Van Dam kwam in totaal tot slechts veertien toernooien waarin ze elf keer de cut haalde.

 

Anne van Dam (25 jaar)

Toernooien: 14, 11 cuts gehaald

Prijzengeld: $115.609

Race to CME Globe (jaarranglijst LPGA): 72

Wereldranglijst: 97

 

De analyse

Gevraagd welk rapportcijfer ze zichzelf geeft voor het afgelopen seizoen zegt Van Dam na enig denken: “Een 6,5. Het was zeker voldoende, want ik heb best steady gespeeld, maar ook niet hoger dan een 6,5 want ik heb geen positieve uitschieters gehad.”

Een elfde plaats in het LPGA Drive On Championship was haar hoogste klassering dit jaar. “Ik heb in ieder toernooi te veel fouten gemaakt, veel goede dingen maar ook te makkelijk slagen ingeleverd. Mijn spel was ook te wisselvallig, de ene week goed putten, het volgende toernooi goede ijzers, het viel nooit samen en dat heb je wel nodig om voor een overwinning mee te kunnen doen.”

 

De Nederlandse topgolfster Anne van Dam in het Ladies Scottish Open
Beeld: Getty Images

 

De statistieken

Dat de beste golfster van Nederland een enorme longhitter is mag bekend verondersteld worden. Wel is ze aan de top van de Average Driving Distance op de LPGA afgelost door de Thaise Bianca Pagdanganan: 259 meter om 258 meter. Van Dam: “Als het moet sla ik echt verder, maar die Thaise slaat alles voluit, ik zelden of nooit op honderd procent van mijn vermogen. Die 258 meter is ook een gemiddelde en ze meten maar een paar afslagen in een ronde. Soms sla ik op die holes niet eens driver maar een 3-wood of een nog kortere club dus die statistiek zegt me eerlijk gezegd niks.” Hoe ver slaat Anne haar 3-wood? “Als ik echt gas geef haal ik 250 meter.”

In de categorie Driver Accuracy komt Van Dam niet verder dan plek 130. “Sorry, maar dat zegt me ook heel weinig”, reageert Van Dam. “Op de LPGA vullen vrijwilligers tijdens de ronde de gegevens in van de speelsters, ze kloppen vaak niet dus ik hecht er ook geen waarde aan. Ik was dit jaar niet slecht van de tee, weet zeker dat ik daarmee juist slagen heb gewonnen ten opzichte van veel andere speelsters.”

Plek 131 in Putting Average dan ook maar met flink wat korrels zout nemen? “Het putten kan zeker beter. Ik heb goede weken gehad op de greens, maar ook  veel laten liggen, bijvoorbeeld in het US Open (twee weken terug, Van Dan kreeg een invitatie, red) waar ik de cut op een slag miste. En de Saudi International (toernooi van de Ladies European Tour waarin Van Dam als vierde eindigde, red) had ik met wat beter putten kunnen winnen.”

 

Wat kan/moet beter?

“Ik blijf aan het korte spel werken met Maarten Lafeber, dat bevalt erg goed en ik maak daar stappen in. Ik heb afscheid genomen van mijn swingcoach David Dickmeis (een Deen, red), mede vanwege corona hebben we elkaar dit jaar nauwelijks kunnen zien.”

Van Dam gaat zo goed als zeker aan de slag met Sean Foley, een bekende Amerikaanse coach die met Tiger Woods en tal van andere toppers heeft gewerkt of nog steeds werkt. “Het is nog niet helemaal definitief, ik moet nog een aantal details bespreken met Sean, maar ik ben erg enthousiast. We hebben al een paar keer gewerkt samen en dat voelde erg goed. Het is ook heel praktisch, Sean woont hier vlakbij.”

De swing van de beste golfster van Nederland wordt heel vaak geroemd. Wat hoopt ze met Foley te bereiken. “Al die complimenten over mijn swing zijn leuk, het is ook mijn sterkste onderdeel, maar het kan absoluut beter. Mijn goede ballen zijn heel goed, maar als het fout gaat is het vaak ook goed fout, maak ik hoge scores op een hole. Die missers moeten kleiner om de stap naar de wereldtop te zetten. Als je kijkt naar de top-10 van de wereld dan zijn die speelsters vooral een stuk constanter dan ik.”

 

Doelstelling 2021?

De LPGA heeft onlangs de kalender voor 2021 gepresenteerd en die zag er heel goed uit: 34 toernooien en een recordprijzenbedrag van $ 76.45 miljoen dollar. Van Dam verwacht eind februari haar eerste toernooi weer te spelen. “Ik neem nu even rust en ga dan beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik weet zeker dat 2021 een veel beter jaar voor mij gaat worden.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Luister Podje Golf met bondscoach Maarten Lafeber, die ook praat over de ontwikkeling van Anne van Dam:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Anne van Dam LPGA Topgolf