Nieuws

Pas op je tellen in het zand!

Sta je als golfer in het zand, dan moet je op je tellen passen. Patrick Reed verbeterde in de derde ronde van de Hero World Challenge zijn ligging in een 'waste area' en kreeg twee strafslagen. Wat zeggen de regels over het verbeteren van de ligging in het zand? En is Reed een 'valsspeler'?
Beeld: PGA Tour

Beeld: PGA Tour

Henrik Stenson won zondag de Hero World Challenge, maar de zege van de Zweed werd volledig ondergesneeuwd door wat er een dag eerder gebeurde in Tiger Woods' toernooi op de Bahamas.

Patrick Reed ging vrijdag namelijk flink de fout in. In het zicht van de camera maakte Reed - terwijl hij aan de leiding ging - een aantal oefenswings, waarbij duidelijk te zien was dat hij het zand achter zijn bal glad streek: 

Regel 8.1: 'Speel de baan zoals je hem aantreft'

Het incident op de 11de hole van Albany Golf Club ging razendsnel viral op social media. Reed werd na zijn ronde op het matje geroepen door referee Slugger White en kreeg twee strafslagen voor zijn overtreding van regel 8.1(a): "zand of losse aarde verwijderen of aandrukken".  

Regels in de bunker

Wat mag wel in de bunker of een waste area? Spelers mogen hun club 'grounden' voor een slag in een waste area, maar niet de ligging verbeteren zoals Reed deed. In een gewone bunker is het niet toegestaan om je club te grounden. In deze video worden de regels met betrekking tot de bunker nog eens uitgelegd: 

Dure slagen

De twee strafslagen bleken zeer kostbaar voor Reed, die uiteindelijk twee slagen achter winnaar Henrik Stenson eindigde. Sommige analisten - en een flink aantal golfliefhebbers - betichten Reed niet alleen van het overtreden van de regel, maar (gezien de ogenschijnlijk zeer bewuste daad, tot tweemaal toe) ook van vals spel.

Niet bewust

'Als je de video bekijkt is het twee strafslagen, dat accepteer ik,' zei Reed, die na afloop verklaarde dat hij het niet bewust deed. 'Ik dacht dat ik genoeg afstand had van de bal', aldus de professional over de situatie.  

Reed een dag later over het incident:


Van Dam: 'Dit hoort niet op een professionele tour'

Ook Anne van Dam reageerde op het incident:

Dat de Master kampioen van 2018 niet het voordeel van de twijfel krijgt van het grote publiek is niet gek. Dit was Reed in 2015: 

Presidents Cup

Deze week staat de Presidents Cup op het programma in Melbourne, Australië. De eerste speler van 'Team International' heeft al gereageerd op de actie van Reed.   

'Ik ken Pat aardig goed en hij is altijd aardig tegen mij geweest, dus ik wil niks slechts over hem zeggen, maar ik kan er niet achter staan als iemand niet volgens de regels speelt. Ik heb geen sympathie voor iemand die vals speelt,' aldus Cameron Smith. Dat gaat nog een leuke week worden in Melbourne...

Zelf Golfen

Test je regelkennis

Regelquiz: test je kennis van de golfregels!
Lees meer
Beeld: Golfsupport.nl
Zelf Golfen

Putt beter met deze statistieken

Op televisie gaan de putts van de pro's er (bijna) allemaal in. Waarom is dit misleidend en wat kan jij hier van leren? GOLF.NL zet een aantal statistieken en tips op een rij waar je wat aan hebt.
Lees meer
Lees meer over
Golfregels Topgolf PGA Tour