Nieuwe regels: bal identificeren

Nieuwe regels in 2019 #1

26 september 2018 Redactie GOLF.NL
Over ruim drie maanden - per 1 januari 2019 - gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. De komende maanden nemen we de belangrijkste nieuwe regels onder de loep.

In deze eerste aflevering over de nieuwe regels aandacht voor het identificeren van de bal.

Per 1 januari 2019

Na dit jaar hoef je niet meer aan de tegenstander of medespeler te melden dat je jouw bal wil identificeren. In de nieuwe regels wordt namelijk vertrouwd op de 'redelijke beoordeling' van een speler bij het meten van een plaats, punt, lijn, gebied of afstand. Daarom is er per 1 januari 2019 geen 'meldingsplicht' meer als je een bal wil identificeren (of wil bekijken of hij beschadigd is). Maar je moet de bal nog wel markeren voordat je hem opneemt. 

Bekijk de video bovenaan dit bericht, daarin wordt het duidelijk uitgelegd. Je ziet in de video ook hoe je een bal met een teetje moet markeren.

Belangrijk: voordat je een ronde begint is het verstandig om met een stift een merkteken op je bal te zetten. Veel golfers spelen met hetzelfde merk bal en als je jouw bal niet kunt identificeren, wordt hij als verloren beschouwd.

De regel tot en met 31 december 2018

Als je denkt dat je jouw bal hebt gevonden maar je kunt het merkteken niet zien, dan mag je, nadat je dat hebt gemeld aan je marker of tegenstander, de plaats van de bal merken en de bal opnemen om hem te identificeren. Wanneer de bal is opgenomen, mag de bal niet verder worden schoongemaakt dan nodig is voor identificatie.

Boekje en app

Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.

Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

putten met vlag in de hole regelmodernisering golf
De regels per 1 januari 2019

Lees meer over

Golfregels