Nieuwe regels: het raken van de vlaggenstok op de green

Nieuwe regels in 2019 #6

31 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. In de aanloop naar 2019 nemen we elke week een nieuwe regel onder de loep.

Deze week aandacht voor een aanpassing van een regel op de green. Het is vanaf 1 januari toegestaan dat je bij een putt vanaf de green de vlaggenstok in de hole laat staan. Er zal dus geen straf meer zijn als de bal vanaf de green tegen een onbewaakte vlaggenstok wordt geputt. 

Een speler mag zelf kiezen of hij bij een bal op de green de vlag in de hole laat staan of uit de hole haalt. Je kunt de vlag in de hole laten staan als je denkt dat je dan meer kans maakt om de bal te holen. Als je de vlag in de hole laat staan en de bal raakt de vlag en valt in de hole: prima. Als de bal door de vlag uit de hole wordt geketst, moet je de bal spelen zoals hij ligt.

Bekijk de video bovenaan dit bericht, daarin wordt de nieuwe regel duidelijk uitgelegd. 

De regel heeft als doel om het spel eenvoudiger te maken (er is een verbod minder in de nieuwe regels) en om het spel vlotter te laten verlopen. De regelinstanties R&A en USGA verwachten dat de vlag in het algemeen minder vaak uit de hole gehaald zal worden. Dat scheelt tijd en sneller spel is een van de doelen van de regelmodernisering door de R&A en USGA.

De vraag rijst of het makkelijker of moeilijker wordt om putts te maken als je vlag in de hole laat staan. Volgens de regelautoriteiten is er uiteindelijk even vaak voordeel als nadeel: 'In sommige gevallen zal de bal de vlaggenstok raken en uit de hole stuiten, terwijl de bal normaal gevallen zou zijn.' Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar niet in het midden van de hole aankomt. 'Maar in andere gevallen,' aldus de regelmakers, 'zal de bal de vlaggenstok raken en in de hole eindigen, terwijl hij normaal de hole gemist zou hebben.' Dat gebeurt bijvoorbeeld als de bal veel snelheid heeft maar midden in de hole aankomt en geremd wordt door de vlaggenstok.

Bij chips of putts van buiten de green verandert er niets in de nieuwe regels. Als je de vlag raakt bij een putt of chip van buiten de green is er net als nu niets aan de hand: geen straf.

De regels nu

Tot eind december krijg je nog twee strafslagen als je de vlag in de hole raakt bij een putt vanaf de green.

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal. 
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #5: losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

putten met vlag in de hole regelmodernisering golf
De regels per 1 januari 2019

Lees meer over

Golfregels