Nieuwe golfregels: bal onspeelbaar in een bunker

Nieuwe regels in 2019 #10

28 november 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. In de aanloop naar het nieuwe jaar nemen we de belangrijkste nieuwe regels onder de loep.

Deze week aandacht voor gevallen waarbij een bal in een bunker heel moeilijk te spelen is.

Als je na 2018 besluit dat een bal in een bunker onspeelbaar is, dan heb je volgens de regels van 2019 een extra optie: droppen op een plaats buiten de bunker, in een rechte lijn naar achteren. Als je voor deze extra optie kiest, moet je wel twee strafslagen bij je score optellen.

Wat betekent 'rechte lijn naar achteren'? Trek een denkbeeldige lijn tussen de hole en je onspeelbare bal in de bunker. Bepaal een willekeurig punt op die lijn achter de bunker. Meet of schat een dropzone van één stoklengte aan een van de zijden achter dat punt, en drop een bal in de dropzone. (In de video bovenaan dit artikel wordt getoond hoe het moet.)

Wat betreft het meten met een stoklengte: volgens de regel van 2019 is een stoklengte de lengte van de langste stok in je tas, behalve je putter. De gelande bal moet vallen in en gespeeld worden van een punt in de dropzone.

De regel nu?

Tot en met 31 december 2018 heb je drie opties als je bal op een moeilijke positie in een bunker ligt en als je besluit om de bal onspeelbaar te verklaren. 

  1. Een bal spelen van de plek waar je het laatst gespeeld hebt. Met bijtelling van één strafslag.
  2. Een bal droppen achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.
  3. Een bal droppen binnen twee stoklengten van de plek waar de bal ligt, niet dichter bij de hole. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.

Wat niet verandert na 2018: de speler beslist zelf of zijn bal onspeelbaar is.

Overwegingen

De extra optie die er bij komt in de nieuwe regels per 1 januari 2019 (droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren) wordt dus optie nummer 4. Maar er is een belangrijk verschil: bij optie 4 moet je twee strafslagen noteren en bij optie 1, 2 en 3 moet je één strafslag noteren. 

Per 1 januari 2019 kan optie 4 aantrekkelijk zijn voor spelers die moeite hebben met bunkerslagen. Stel dat je op gras ligt en dan in een bunker slaat en een moeilijke ligging in een bunker hebt. Als je dan eenmaal een mislukte slag in de bunker gedaan hebt, dan kun je met optie 1 niet meer terug naar het gras. Met optie 4 kun je altijd terug naar het gras. Optie 4 kan een goede keuze zijn als je strokeplay speelt en niet bedreven bent in bunkerslagen, want dan kun je de score op die hole enigszins in de hand houden. Met stableford komt er al snel een moment dat je niet meer kunt scoren en de bal kunt oppakken.

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #5: losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #6: de vlaggenstok in de hole.
Nieuwe regels in 2019 #7: de oorzaak bepalen van een bewogen bal.
Nieuwe regels in 2019 #8: bewogen bal op de green.
Nieuwe regels in 2019 #9: bewogen bal bij het zoeken.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

golfregels ready golf
Ready Golf

Lees meer over

Golfregels