Nieuwe regels: bewogen bal bij het zoeken

Nieuwe regels in 2019 #9

21 november 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. In de aanloop naar het nieuwe jaar nemen we de belangrijkste nieuwe regels onder de loep.

Deze week aandacht voor gevallen waarbij een bal beweegt bij het zoeken. 

Volgens de nieuwe regels per 1 januari 2019 zal er geen straf meer zijn voor het per ongeluk bewegen van de bal bij het zoeken. Indien de bal wordt bewogen, plaats de bal dan terug op de oorspronkelijke plaats. Als die oorspronkelijke plek niet precies bekend is, maak dan een schatting - ook wat betreft hoe diep de bal onder het gras lag, en plaats de bal op die plek terug. Er volgt wél straf als het ‘vrijwel zeker’ is dat de beweging van de bal met opzet door de speler veroorzaakt werd.

Bekijk de video bovenaan deze pagina voor een uitleg van de regel. Deze regelaanpassing heeft als doel om het spel eerlijker en eenvoudiger te maken en om het spel vlotter te laten verlopen.

Wat niet verandert in 2019: als een tegenstander of medespeler jouw bal beweegt bij het zoeken, dan volgt er geen straf. Indien de bal is bewogen, moet hij wel worden teruggeplaatst.

De regel nu?

Tot en met 31 december krijg je nog wel straf als je jouw bal per ongeluk beweegt bij het zoeken. Je krijgt één strafslag en moet de bal terugplaatsen voordat je een slag doet.

Maar wat het verwarrend maakt, je krijgt in bepaalde gevallen geen straf als je je bal beweegt bij het zoeken, namelijk: 'Bij het zoeken naar een bal die bedekt is met zand of bij het nabootsen van de ligging van een bal die is veranderd tijdens dit zoeken, bij het terugplaatsen van losse natuurlijke voorwerpen in een hindernis, na het zoeken of identificeren van een bal, bij het peilen naar een bal in het water van een waterhindernis of bij het zoeken naar een bal in een obstakel of een abnormale terreinomstandigheid.'

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #5: losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #6: de vlaggenstok in de hole.
Nieuwe regels in 2019 #7: de oorzaak bepalen van een bewogen bal.
Nieuwe regels in 2019 #8: bewogen bal op de green.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

golfregels ready golf
Ready Golf

Lees meer over

Golfregels