Nieuwe regels: bal bewogen op de green

Nieuwe regels in 2019 #8

14 november 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. In de aanloop naar het nieuwe jaar nemen we de belangrijkste nieuwe regels onder de loep.

Hoe moet je vanaf 1 januari 2019 handelen als een bal op de green beweegt bij het opnemen, plaatsen, markeren of een soortgelijke handeling? En hoe moet je in 2019 handelen als je bal op de green beweegt door wind? Dat is het onderwerp van deze week.

In de nieuwe regels zal er geen straf meer zijn voor het per ongeluk bewegen van de bal op de green. Bijvoorbeeld als je de bal beweegt bij het maken van een oefenswing of bij het voorbereiden van je slag; of als je de balmerker laat vallen waardoor de bal beweegt; of als je de bal met je voet beweegt; of als je de balmerker beweegt. In al deze gevallen moet je de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek. De nieuwe regel wordt uitgelegd in de video bovenaan dit artikel. 

Ook als de bal beweegt nadat je de bal gemerkt en teruggeplaatst hebt, moet je de bal op de oorspronkelijke plek terugplaatsen. Dat geldt niet alleen als de bal door eigen toedoen is bewogen maar ook als de bal beweegt door andere oorzaken zoals de wind. Indien je de exacte plek waar de bal lag niet weet, schat deze dan zo nauwkeurig mogelijk in en plaats de bal op die plek terug. In de video hieronder wordt dit uitgelegd.

Deze regelaanpassingen hebben als doel om het spel eerlijker en eenvoudiger te maken en om het spel vlotter te laten verlopen.

De regel nu?

Ook nu al zijn de regels soepel als een bal op de green bewogen wordt bij het markeren of een dergelijke handeling. In januari 2017 is er namelijk een local rule gekomen die zegt dat je geen straf meer krijgt wanneer je per ongeluk je bal of balmerker beweegt op de green (lees hier meer over de local rule die in 2017 is ingevoerd). Maar tot eind 2018 geldt het volgende: 'Wanneer de bal is bewogen door wind, water of een andere natuurlijke omstandigheid (zoals zwaartekracht), moet de bal worden gespeeld zoals deze ligt vanaf de nieuwe ligplaats zonder straf.'

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #5: losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #6: de vlaggenstok in de hole.
Nieuwe regels in 2019 #7: de oorzaak bepalen van een bewogen bal.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

Lees meer over

Golfregels