De nieuwe regels: hoe te handelen bij een bewogen bal

Nieuwe regels in 2019 #7

7 november 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. In de aanloop naar het nieuwe jaar nemen we elke week een nieuwe regel onder de loep.

Deze week aandacht voor hoe je vanaf 1 januari 2019 moet handelen als een bal beweegt.

Als je bal beweegt door een actie die jij hebt veroorzaakt, dan krijg je volgens de nieuwe regels een strafslag. Dus stel dat je bal op de fairway ligt, dat je een blaadje bij je bal weghaalt en dat de bal door deze actie beweegt, dan moet je de bal met een strafslag terugplaatsen.

Maar het bewegen van een bal is jou alleen te verwijten als het vrijwel zeker is (95 procent of meer) dat de beweging door jou is veroorzaakt. 

Bekijk de video bovenaan dit bericht. In de situatie in de video is het niet zeker dat de bal beweegt door toedoen van de speler. De oorzaak van het bewegen van de bal wordt daarom toegekend aan een natuurlijke kracht, zoals de wind of de zwaartekracht. De speler in de video krijgt dus geen strafslag en mag de bal verder spelen vanaf de nieuwe plek waar de bal na de beweging ligt.

Kortom, de speler is niet meer verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij vrijwel zeker is dat hij de bal bewoog. De regel heeft als doel om het spel eerlijker en eenvoudiger te maken en om het spel vlotter te laten verlopen.

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal. 
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #5: losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen.
Nieuwe regels in 2019 #6: de vlaggenstok in de hole.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

Lees meer over

Golfregels