Morfontaine golf
Golf de Morfontaine

Best gewaardeerde banen in Frankrijk

15 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Leadingcourses.com heeft in het voorjaar de Golfers' Choice ranglijsten bekendgemaakt en GOLF.NL neemt elke week één land onder de loep. Deze week de best gewaardeerde golfbanen van Frankrijk.

De Golfers' Choice ranglijsten van Leadingcourses.com zijn samengesteld op basis van beoordelingen op Leadingcourses.com van golfers uit binnen- en buitenland. De best gewaardeerde golfbanen in Frankrijk? Hieronder staat de top 10, met achter de naam van de baan het gemiddelde cijfer* dat golfers geven.

  1. Golf de Morfontaine 9,6
  2. Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort 9,0
  3. Les Aisses Golf 8,9
  4. Le Château de Taulane 8,7
  5. Golf de Fontainebleau 8,7
  6. Golf d'Arcangues 8,7
  7. Golf d'Hossegor 8,6
  8. Exclusiv' Golf Domaine de Courson 8,6
  9. G CC de Cannes Mougins 8,5
  10. Golf de la Boulie 8,5

De Tour in Frankrijk

Deze week is de Challenge Tour op bezoek op Aa Saint-Omer Golf Club, een ontwerp van de Nederlandse architect Joan Dudok van Heel. Op deze baan in het Noord-Franse Lumbres wordt het Hauts de France Golf Open gespeeld. De heuvelachtige course in Saint-Omer staat in de ranglijst van best gewaardeerde Franse golfbanen op de 49ste plaats. 

Le Golf National? De vaste baan van het Frans Open waar eind september ook de Ryder Cup wordt gespeeld staat op plaats 15 in de top 50. De openbare baan is eigendom van FFGolf (de Franse golffederatie). Je kunt er spelen tot eind augustus, daarna is de baan gesloten tot na de Ryder Cup (28-30 september). Lees hierover meer in editie 4 van GOLF.NL.

Er zijn nog meer Tourwedstrijden in Frankrijk, bijvoorbeeld het Cordon Golf Open. Die wedstrijd wordt elk jaar gespeeld op de klifbaan Golf Blue Green de Pléneuf Val André. De baan in Bretagne staat op de 18de plek. Het Evian Championship, een major voor de vrouwen, wordt elk jaar gespeeld op de Evian Resort Golf Club, nummer 13 in de top 50. 

634 banen

Er zijn in Frankrijk 410.000 geregistreerde golfers en volgens onderzoeken zijn er in totaal 800.000. Het aantal jeugdspelers stijgt: in 2008 waren er 27.000 spelers van 18 jaar en jonger, in 2018 zijn er ruim 30.000.

Frankrijk telt ruim 600 golfbanen en een van die banen is de oudste van het Europese continent: Pau Golf Club. Deze baan in Zuid-Frankrijk, niet ver van Lourdes, stamt uit 1856. 

Een voorwaarde voor het organiseren van de Ryder Cup is het '100 Short Courses Program' en het leerprogramma 'Mon Carnet de Golf'. Deze aanpak, waarbij Frankrijk in de aanloop naar de Ryder Cup 100 korte banen heeft aangelegd, heeft volgens de Franse golffederatie 30.000 nieuwe golfers opgeleverd. Via Mon Carnet de Golf hebben 45.000 kinderen tussen acht en tien jaar kennisgemaakt met golf.

De temperaturen in Frankrijk zijn per regio verschillend. Aan de zuidkust kun je het hele jaar prettig golfen, hoewel het er in de zomer erg warm is. De beste periode voor golf in Noord- en midden-Frankrijk is van april tot en met oktober.

Op de websites Leadingcourses.com en ee.france.fr vind je veel nuttige informatie over golf in het land met 70 miljoen inwoners. Lees ook: 

Het beste golf in Bretagne
Golf aan de Côte d'Azur
Nord-Pas-De-Calais: Wimereux en Saint-Omer
Parijs: Domaine-de-Crécy en Disneyland
De beste golfbanen in Frankrijk volgens deskundigen

*Het gemiddelde cijfer betreft de waardering van golfers voor de golfbaan, de algemene indruk van de club, het onderhoud, voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding.

Lees ook:
De best gewaardeerde banen in Oostenrijk
De best gewaardeerde banen in Italië

Wil je zelf een golfbaan beoordelen of weten hoe andere golfers een andere baan waarderen, kijk dan op deze pagina van GOLF.NL of ga naar Leadingcourses.com.

}