Old Head - Ierland
Old Head - Ierland

De mooiste klifbanen van de wereld

4 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Klifbanen zijn golfbanen die op een steil oprijzende kust aan zee liggen. We hebben vijf van de mooiste van de wereld op een rij gezet.

Klifbanen liggen hoog boven zee en bieden fantastische uitzichten op het water en de kustlijn. Hier volgen er vijf, misschien niet de mooiste vijf maar wel vijf van de mooiste.

Cape Kidnappers - Nieuw-Zeeland 

Cape Kidnappers uit 2004 is een van de jongste klifbanen op deze wereld maar ook een van de mooiste en ook een van de beste. Het ontwerp van de baan aan de Stille Oceaan is van de beroemde Amerikaanse architect Tom Doak. Bij een echte misslag hangt de bal zo'n 10 seconden in de lucht voordat hij in het water plonst.

De baan ligt op een van de mooiste plekken van de wereld maar helaas is het tarief veel te hoog: een buitenlandse toerist moet 290 euro voor een ronde betalen. 

Cape Kidnappers - Nieuw-Zeeland
Cape Kidnappers - Nieuw-Zeeland

 

Old Head - Ierland

Niet iedereen vindt de baan even goed maar over de schoonheid van de locatie wordt weinig getwist. Old Head is een hoog gelegen klifbaan (90 meter boven zeeniveau) op een schiereiland in County Cork. De beroemde 17de hole met vuurtoren heet natuurlijk Lighthouse.

'The Old Head (zoals de inwoners van Kinsale de baan liefkozend noemen) is een gigant', zei Ramon van Wingerden vorig jaar in een traveltip. 'Adembenemend! De kliffen waar je vanaf slaat boezemen letterlijk angst in en laten je onderdeel zijn van de meest pure natuur. Old Head is de elementen. The Old Head is niet goedkoop maar once in a lifetime en gecombineerd met de veel goedkopere pareltjes in de buurt (Lisselan en Dunmore) meer dan de moeite waard.'  

De greenfee op de baan aan de Atlantische Oceaan is inderdaad erg hoog: 180 euro in het laagseizoen en 300 in het hoogseizoen.

Old Head - Ierland
Old Head - Ierland

 

Nefyn & District - Wales

Nefyn & District is een prachtig gelegen baan in Noord-Wales die 27 holes telt. De holes op de landpunt met de naam Point (foto) zijn het meest indrukwekkend. Niet makkelijk als het een beetje waait. Als je tijd hebt kun je wel even een stop maken en bijkomen in een pub aan het strand. De greenfee varieert tussen de 25 en 70 pond, afhankelijk van de periode waarin je speelt. (Wales heeft veel links- en klifbanen met redelijke tarieven. Pennard in Zuid-Wales - 'The Links in the Sky' - is een ander voorbeeld van een pareltje hoog boven zee.)

Nefyn & District - Wales
Nefyn & District - Wales

 

Castle Course - Schotland

De Castle Course is de nieuwste baan in St Andrews. Geen links zoals de banen in de omgeving maar een klifbaan die speelt als een links en door de hoge ligging prachtige uitzichten biedt over de zee en de Schotse golfstad. De baan uit 2008 is een ontwerp van David McLay Kidd. Aanvankelijk waren de glooiingen van de greens een beetje te heftig maar na aanpassingen is er minder kritiek op de baan. De greenfee varieert tussen de 60 en 120 pond, afhankelijk van de periode waarin je speelt.

Castle Course - Schotland
Castle Course - Schotland

 

Thracian Cliffs - Bulgarije

Thracian Cliffs Golf & Beach Resort heeft een klifbaan aan de Zwarte Zee die ontworpen is door Gary Player. Deze Signature Course uit 2011 is spectaculair maar niet gemakkelijk en ook niet goedkoop. Een greenfee kost 129 euro. Maar hotelgasten betalen 99 euro en je betaalt ook veel minder dan 129 euro als je via Pin High of een andere reisorganisatie boekt.

Thracian Cliffs - Bulgarije
Thracian Cliffs - Bulgarije

 

Andere bekende klifbanen

Golf Blue Green Pléneuf-Val-André - Frankrijk
Pine Cliffs - Portugal
Kauri Cliffs - Nieuw-Zeeland
Sheringham GC - Engeland
Pinnacle Point - Zuid-Afrika
Pebble Beach - VS

Klif vs links

Klifbanen spelen vaak als linksbanen maar zijn niet hetzelfde als linksbanen. Volgens de deskundigen George Peper en Malcolm Campbell, die het boek True Links hebben geschreven, zijn er op de hele wereld 'maar' 246 'ware' linksbanen. Ze definiëren links als volgt. Het terrein ligt dicht bij zee, de zeewind blaast zand op de baan; de fairways zijn hard en snel, ogen natuurlijk en er zijn geen of weinig bomen. De ondergrond is voornamelijk zand dat snel draineert en dat bedekt wordt met een mix van helmgras en verschillende soorten zwenkgras. De wind heeft een grote invloed op het spel. Deze strenge definitie sluit enkele hoog gelegen zee- en klifbanen uit omdat er geen sprake is van opwaaiend zand of van de echte linksgrassen.

Reacties

Welke clifftop-baan in de wereld is jouw favoriet? Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl. Bekijk ook de reacties op Facebook.

Pieter per mail: 'Mooie selectie, maar ik mis de betaalbare om de hoek … Golf d'Etretat in Normandië.'

Wanda per mail: 'Mijn lievelingsbaan is een baan klifbaan in Scandinavië, gelegen op het schiereiland Kullabjerg in Zuid-Zweden; Golfklub Mölle. Het is lekker dicht bij huis, even naar Helsingør rijden, met de Færge (veerboot) in no time overvaren naar Helsingborg en dan naar Mölle rijden. Fantastisch plaatsje aan zee, met lekker bad- en zwemstrand. Mooie omgeving met schitterende kliffen, ook om te wandelen. Super gastvrije Zweden, zalig eten, leuke restaurantjes en mooie plekken om te overnachten. Wij hebben een vaste stek bij een perenkweker. Ik heb er op Leadingcourses een recensie over geschreven.' 


}