St. Maxime
L'Esterel
Valescure
Golf Hotel Valescure
Golf Hotel Valescure
Endreol
Endreol
L'Esterel
L'Esterel
St. Maxime
St. Maxime
Valescure
Valescure
Valescure
Wie denkt aan de Franse zuidkust, denkt aan zonnen, flaneren en lekker eten. Welgestelde toeristen varen er met een bootje, kapitaalkrachtige pensionados hebben er een huisje. Ook de golfer komt er uitgebreid aan zijn trekken. Mits goed ingesmeerd, natuurlijk

Het goede leven

Zodra zon, zee en horeca in een mooi decor samenkomen, heb je het al snel over ‘het goede leven’. Reislustige golfers voegen daar liefst nog een extra element aan toe: veel kort gemaaid gras. De Côte d'Azur heeft het allemaal. Het goede golfleven in Zuid-Frankrijk biedt namelijk een gevarieerde en uitdagende keuze aan banen, waarvan wij er recentelijk vier bezochten: Golf de Valescure, Golf de L’Esterel, St. Endreol en Sainte Maxime.

Sportieve uitvalsbasis

Op een klein uurtje rijden vanaf de luchthaven in Nice, halverwege Cannes en Saint-Tropez, ligt Saint-Raphaël, onze uitvalsbasis voor een sportieve shortbreak onder de Franse zon. We melden ons in het Najeti Golf Hotel de Valescure, waar we allerhartelijkst worden ontvangen. In uitstekend Engels wordt ons vriendelijk verteld dat de golftassen niet mee naar de kamers mogen, maar veilig in een afgesloten ruimte worden gestald. Als we later vragen om de deur van die ruimte te openen, blijkt dat twee receptionistes uit Nederland afkomstig zijn. Wel zo handig bij het reserveren van de restaurants. Golf Hotel de Valescure is een prima, rustige en eenvoudige middenklasser, met ruime, modern ingerichte en schone kamers. Inclusief ‘zitje’ op balkon. Naast een compact wellnesscentrum, buitenzwembad en een wat saai ingericht, maar uitstekend restaurant, onderscheidt Valescure zich vooral door het aangrenzende tennis- en golfcomplex. Het in Brits koloniale stijl opgetrokken clubhuis van de golfbaan grenst aan het hotel en doet tevens dienst als hotelbar waar je binnen en buiten heerlijk kunt borrelen en lunchen. Als we de golfbanen (ook Golf de L’Esterel ligt om de hoek) en het verrassend goede restaurant Le Sud (Restaurant-lesud.fr) buiten beschouwing laten, valt er op loopafstand niet zo heel veel te beleven. Voor meer ontspanning of culinair vertier kun je met de auto naar het centrum van Fréjus of naar de boulevard van Saint-Raphaël, bijvoorbeeld.

Najeti Golf Hotel de Valescure
Saint-Raphaël, Frankrijk
Prijzen standaard tweepersoonskamer: ca. 130 tot 150 euro
Faciliteiten: golfbaan, tennisbaan, sauna, wellnesscentrum, bar, restaurant, gratis parkeren, wasserij
Valescure.najeti.fr

Golf de Valescure: Relaxte vakantiebaan

“Kijk, daar loopt de voormalige coach van PSV en Ajax Kurt Linder”, zegt een van onze lokale flightgenoten, wijzend vanaf het terras naar de oefengreen. We hadden de 82-jarige oefenmeester niet zo snel herkend, maar ook zijn collega’s Laurent Blanc en Ruud van Nistelrooij zijn onlangs al door hen op Valescure gespot. Eerder die dag sloegen we aan de overkant van de weg af op de, in 1895 door Lord Aschcomb ontworpen, klassieke parkland course. Een korte (5019 meter, par 68) baan met slechts één par vijf, waar fraaie, eeuwenoude parapludennen de licht glooiende fairways flankeren. Met de soms wat kleine greens, gaat het hier vooral om precisie. Niet om afstand. Opvallend is de zevende hole, een par drie van 144 meter (wit), waarbij over een – met een hoog net afgeschermde – drukke weg moet worden geslagen. En dat leverde, nadat diezelfde lokale flightgenoot een tak had geraakt, meteen een hachelijke situatie op waarbij een passerende auto op een haar werd gemist. Op deze merkwaardige hole, de wel erg krappe drivingrange, en de anti-climax van de slecht ontworpen achttiende (met een teebox grenzend aan de achterkant van die korte range) na, hebben we ons uitstekend vermaakt op het relaxte Valescure. Een onderhoudende ‘vakantiebaan’, waarna je je met een paar passen in je kamer kunt opfrissen. Of snel op het terras belandt.

Golf de Valescure
Saint-Raphaël
Hcp: 24 (heren), 28 (dames)
Greenfee: 70 euro
Leadingcourses.nl: 7,4
Golfdevalescure.com

Golf de L’Esterel: Pittige uitdaging

Op een paar minuten rijden van Valescure liggen de achttien holes (5585 meter, par 70) van Golf de L’Esterel. De fairways van deze heuvelachtige bosbaan (Robert Trent Jones sr., 1989) zijn lastiger te bespelen dan op Valescure, de greens aanmerkelijk sneller en meer geonduleerd. Glooiing en doglegs zorgen voor opvallend veel blinde slagen en maken in combinatie met waterhindernissen plus die snelle greens een pittige uitdaging. Daar staan wel enkele mooie vergezichten tegenover. Hoewel de vele pijnbomen ons ondertussen een aangenaam mediterraan gevoel geven, zorgen de villa’s en het veelvuldig oversteken van wegen (en zelfs een korte rit langs een klein winkelcentrum) er op de eerste negen holes voor dat je nooit helemaal weg bent van de bewoonde wereld. De tweede negen hebben wat dat betreft meer te bieden. Minder positief zijn we over de keiharde bunkers en het ontbreken van een drivingrange. Het clubhuis kan een opknapbeurt gebruiken, al worden we er wel heel vriendelijk en vlot bediend.

Golf de L’Esterel
Saint-Raphaël
Hcp: n.v.t.
Greenfee: 70 euro (laagseizoen), 75 euro (hoogseizoen)
Leadingcourses.nl: 6,7
Esterel.bluegreen.com

St. Endreol: Avontuurlijke topbaan

Smalle fairways, fikse hoogteverschillen (buggy is aan te raden), snelle, vaak sterk aflopende greens, tiptop onderhoud, verbluffende vergezichten; het zijn zomaar een paar karakteristieken van het in 1992 geopende St. Endreol. Deze topbaan ligt op een half uur rijden van Valescure langs de route naar Draguignan en de Gorges du Verdon. St. Endreol (5883 meter, par 72) kan soms wat intimiderend overkomen en dat begint al meteen met het steile verval op de eerste hole. Het nemen van risico’s kan goede scores opleveren, zoals op de twaalfde: een dogleg par vier (283 meter) waarbij de green met een goede, blinde drive over de bomen haalbaar is. Een baan die je moet leren kennen dus. De signature hole is de par drie dertiende (wit: 178 meter, geel: 141 meter), waarbij we op een spectaculaire, dertig meter dieper gelegen eilandgreen moeten mikken. Omdat het met de doorstroming van de flights tijdens ons bezoek niet helemaal soepel verloopt, botsen we met regelmaat op de spelers voor ons. Een van hen, een gepensioneerde Nederlander, zegt dat het steeds drukker wordt op St. Endreol en geeft een goede tip voor golfen in Frankrijk: “Je kunt het beste zo rond twaalf uur starten, want dan zitten de meeste Fransen aan de lunch.” Op de vertragingen, de wat verouderde voorzieningen van de drivingrange en de horeca na, kunnen we aan het eind van een avontuurlijke dag golfen weinig kritische kanttekeningen plaatsen. Hier komen we beslist weer eens terug.

St. Endreol
La Motte
Hcp: 30
Greenfee: 78 euro
Leadingcourses.nl: 8,4
St-endreol.com

Sainte Maxime: Gimmick met uitzicht

Met uitzichten over afwisselend het massief van La Sainte Baume en de baai van Saint-Tropez staan ook bij Sainte Maxime (5847 meter, par 72) de hoogteverschillen centraal. Nergens komt dat beter tot uiting dan op de fotogenieke green van hole zestien. Een green waar je liefst een ligstoel neerzet en een half uurtje pauze inlast. Om onder de Franse zon naar zeilboten en jachten in de verte te turen. Wegdromen en fantaseren over, inderdaad, ‘het goede Franse leven’. Grote eiken, oude platanen, cipressen, olijfbomen en aromatische planten vervolmaken het decor. Vanuit de buggy (lopen raden we, zeker in de zomermaanden, af) moeten we aantekenen dat we vooral enthousiast zijn over de tweede negen. Daar is, in tegenstelling tot de eerste negen, vrijwel alle bebouwing uit het zicht verdwenen. Zijn we enthousiast over all? Deels. De hoogteverschillen voelen hier een beetje als een gimmick. Daardoor komen we nooit echt lekker in het spel. De snelheid van de greens wisselt van hole tot hole en dat helpt niet echt mee. Bovendien is het onderhoud niet altijd even best. Zo stemmen de matten van kunstgras op sommige teeboxen (geel) ons wat droevig. Aan de andere kant levert het ontwerp van deze baan wel veel verhalen op over spectaculaire missers en minstens zo spectaculaire toevalstreffers. En dat vergoedt veel, na afloop op het fraaie terras van Sainte Maxime’s clubhuis.

Sainte Maxime
St. Maxime
Hcp: n.v.t.
Greenfee: 70 euro (laagseizoen), 75 euro (hoogseizoen)
Leadingcourses.nl: 7,1
Sainte-maxime.bluegreen.com

5 TOPBANEN

Aan de Côte d'Azur

Terre Blanche (36 holes)
Bagnols-en-Forêt, Frankrijk
Hcp: 35
Greenfee: 105 euro (laagseizoen), 170 euro (hoogseizoen)
Leadingcourses.nl: 9,0
Terre-blanche.com

Golf de Taulane
La Martre, Frankrijk
Hcp: 35
Greenfee: 102 euro
Leadingcourses.nl: 8,8
Chateau-taulane.com

Royal Mougins Golf Club
Mougins, Frankrijk
Hcp: 28 (heren), 32 (dames)
Greenfee: 175 euro (weekdagen), 200 euro (weekend)
Leadingcourses.nl: 8,5
Royalmougins.fr

Golf Dolce Fregate Provence (27 holes)
Saint Cyr sur Mer, Frankrijk
Hcp: 36
Greenfee: 79 euro (werkdagen), 84 euro (weekend)
Leadingcourses.nl: 7,9
Dolcefregate-golf-provence.com

Golf Club Barbaroux
Brignoles, Frankrijk
Hcp: 36
Greenfee: 64 euro
Leadingcourses.nl: 7,6
Barbaroux.com

Dit reisverhaal kwam mede tot stand met hulp van Pin High Golftravel. 
Pinhigh.nl

  • Paginadatum 21 mei 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}