Wimereux
Wimereux
Wimereux
Saint-Omer Golf Club
Saint-Omer Golf Club
Nord-Pas-De-Calais, de regio in het noordwesten van Frankrijk, is een geliefde golfbestemming. GOLF.NL Weekly speelde er twee banen: Wimereux en Saint-Omer. Welke is de beste?

Verschillende smaken in Noord-Frankrijk

De regio Nord-Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk telt meer dan twintig golfbanen. Twee van de bekendste zijn Golf de Wimereux en de AA Saint-Omer Golf Club. Welke van die twee banen is beter? Die vraag beantwoorden we later. De oudste van de twee is in ieder geval Wimereux, opgericht in 1901. Golf de Wimereux heeft nogal wat fans. Sommige golfers, ook in Nederland, praten er zelfs lyrisch over. Dat snappen we wel. Wimereux is golf zonder opsmuk, ruw en ongepolijst. Een baan voor puristen die alles op hebben met linksgolf en wars zijn van gekunstelde onnatuurlijke golfbanen. We waren er niet bij toen Golf de Wimereux begin vorige eeuw de poorten opende maar als je de baan nu speelt, krijg je het gevoel dat er in 114 jaar weinig aan de holes is veranderd. Dat is niet alleen maar positief. Wimereux zou wel een oppeppertje kunnen gebruiken. De bunkers ogen wat sleets, missen de vormen die bunkers op linkscourses zo veel karakter kunnen geven. Met betere maailijnen zouden de fairways heel wat mooier ogen en de baan is op nogal wat plekken ook een beetje rommelig. Wimereux zou wel een paar kleine spuitjes botox kunnen gebruiken. Geen complete verbouwing à la Marijke Helwegen, in vredesnaam niet, maar een Ronald de Boertje - wat rimpels wegpoetsen en alles even iets strakker trekken - zou Wimereux goed doen.

In de straffe wind

Om misverstanden te voorkomen: ook zonder plastische golfchirurgie is Wimereux een heerlijke baan om te spelen. Geen poespas, gewoon heel natuurlijk golf, what you see is what you get. De mooiste holes zijn natuurlijk die direct langs het water (hole 11 en 12) met prachtig uitzicht over het strand van Ambleteuse en het Kanaal. Wij zagen ze door de wolken niet, maar - zo is ons door betrouwbare bronnen bevestigd - op een heldere dag kun je zelfs de befaamde witte krijtrotsen van Dover zien. Als de wind het laat afweten op Wimereux , dat gebeurt niet al te vaak, kun je goed scoren, zeker als je het taaie helmgras weet te omzeilen. Als de wind aanwakkert, ja, maak dan je borst maar nat. Een korte par-vier die zonder wind speelt als 3-wood gevolgd door een rustige wedge, kan een dag later in de straffe wind driver- ijzer-5 spelen. En dan nog moet je vol aan de bak om de green in twee slagen te halen. Op die dagen is Wimereux eigenlijk op z'n mooist. Dan zie je vanaf de holes bij de kust kitesurfers op het woeste water hun indrukwekkende capriolen uithalen, hoor je de zeemeeuwen krijsen en is golfen op de oude links van Golf de Wimereux een machtig avontuur.

Saint-Omer: schuine liggingen

De AA Saint-Omer Golf Club is een van de bekendere golfbanen in Frankrijk. Dat is puur de verdienste van Jean-Jacques Durand, de man die de Najeti Hotels et Golf Group groot maakte. Durand haalde de European Tour naar de Saint-Omer Golf Club waar hij langs hole achttien een van zijn hotels had geopend. Dit jaar werd het Najeti Open in juni gespeeld, maar nu als onderdeel van de Challenge Tour. In 2013 maakte het toernooi voor het laatst deel uit van zowel de Challenge Tour als de European Tour. Bij de laatste editie die meetelde voor de Race to Dubai, won de Ier Simon Thornton met een score van -5. De baan speelde als par-71 die week, maar -5 na 72 holes geeft aan dat Saint- Omer heel pittig kan spelen. Saint-Omer ligt in het plaatsje Lumbre. Niet aan de mooie Côte d'Opale (Opaalkust), zoals Wimereux, maar in het binnenland. Geen uitzicht over de zee dus maar wel erg mooie vergezichten over het glooiende landschap. Glooiend, om dat woord kun je niet heen als je de championship course van Saint-Omer wilt beschrijven. Neem voor je naar Saint-Omer gaat, nog even dat instructieboekje door met tips over schuine liggingen (de kans is groot dat je eenmaal op de baan net als wij die tip voor bal boven je voeten toch weer verwart met die tip voor bal beneden de voeten maar toch…). Scheef sta je op Saint-Omer heel vaak en dat maakt veel slagen een stuk lastiger. Zeker als je ook nog eens naar een green moet spelen die meters hoger ligt dan de fairway - en dat moet je op deze baan ook geregeld. Krijg je de bal veilig op de green, dan wacht een nieuwe uitdaging: putten op greens die groot zijn, doorgaans flink snel en ook nog eens met veel ondulatie (neem voor je Saint-Omer gaat spelen ook nog even dat instructieboekje door met tips over putten op greens met veel break…).

Enerverend rondje

Veel hoogteverschillen, een aantal blinde slagen, schuine liggingen en grote, geonduleerde snelle greens, ingrediënten voor hoge scores. Toch is Saint-Omer ook voor de gemiddelde handicapper prima te spelen want de fairways zijn over het algemeen lekker breed en de holes vanaf de gele tees niet extreem lang. Saint-Omer, een ontwerp van de Nederlandse golfbaanarchitect Johan Dudok van Heel, is kortom een mooie parkbaan in een heuvelachtig landschap. De baan is goed te lopen, maar een buggy is voor golfers die conditioneel even in een iets mindere fase zitten, geen overbodige luxe. Te voet of in de buggy, op Saint-Omer beleef je hoe dan ook een enerverend rondje golf. Niet voor niets is de baan net als Wimereux al jaren populair bij veel Nederlanders.

Kwestie van smaak

O ja, de vraag welke van de twee banen beter is, moeten we nog beantwoorden. Op leadingcourses.com, de web- site waar golfers hun beoordeling en cijfer van iedere gespeelde baan kunnen achterlaten, scoort Saint-Omer gemiddeld een 8,0 en Wimereux een 7,8. De twee ontlopen elkaar inderdaad weinig. Het is vooral een kwestie van smaak. Ga je voor linksgolf, dan is Wimereux natuurlijk de baan. Wil je een mooie parkbaan spelen die fraai is ingepast in het groene heuvellandschap, dan valt de keuze op Saint-Omer. Smaken verschillen, maar variatie is toch eigenlijk het leukst. De ene dag Saint-Omer en de andere dag Wimereux, zo zouden wij het doen.


Deze reis werd mogelijk gemaakt dankzij Pin High Golftravel. Klik hier voor hun complete aanbod naar Frankrijk.

  • Paginadatum 25 augustus 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}