Een bal ingebed in de fairway? Altijd een free drop, nu en na 2018 ook.
Beeld: Getty Images
Een ingebedde bal in de rough? Nu soms een free drop, in de toekomst vrijwel altijd.

Regels: bal in de grond nu en straks

30 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal: wat als een bal in de grond is ingebed in zijn eigen pitchmark?

omdraaien regels golf

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Een bal is ingebed als een deel ervan (of 100 procent) onder de grond zit. Dat gebeurt vooral als een baan erg nat is.

Op dit moment is de regel dat je alleen een free drop krijgt als de bal op “een kort gemaaid deel” van de baan ingebed is. Dat wil zeggen: je krijgt wel een free drop als de bal is ingebed op de fairway maar niet als de bal is “geplugd” in de rough. 

Maar – en dat maakt het verwarrend – banen en wedstrijdorganisaties kunnen nu een plaatselijke regel laten gelden die zegt dat een ingebedde bal overal “door de baan” zonder straf mag worden gedropt. Met die local rule mag je dus ook zonder straf droppen als je de bal ingebed in de rough aantreft. Op de grote Tours geldt deze local rule altijd (de spelers krijgen dus zowel op de fairway als in de rough een free drop), maar op Nederlandse clubs geldt deze plaatselijke regel lang niet altijd.  

2019 en daarna?

De regelautoriteiten R&A en USGA hebben het voornemen om de huidige situatie om te draaien. Het wordt in dat geval regel dat je een ingebedde bal op de fairway én in de rough zonder strafslag mag droppen. Maar een club of wedstrijdorganisatie kan na 2018 wel een plaatselijke regel laten gelden die alleen bij een ingebedde bal op de fairway een free drop toestaat.

Waarom deze verandering? De R&A en USGA verwoorden het zo: “Dit is een gepaste uitzondering op het principe dat de bal zo gespeeld moet worden als hij ligt, want een bal die vastzit in zachte of natte grond (op de fairway of in de rough) zou niet beschouwd moeten worden als onderdeel van de normale uitdaging om een baan te spelen.” 

De regelautoriteiten zeggen verder dat de aanpassing van de regel tot meer consistentie gaat leiden, omdat een free drop in geen enkele andere regel gekoppeld is aan de hoogte van het gras. De R&A en USGA menen ook dat de aangepaste regel tot minder verwarring zal leiden: “Clubs en spelers realiseren zich nu niet altijd dat een free drop bij een ingebedde bal in de rough alleen is toegestaan als er een plaatselijke regel is ingesteld.” 

Er zijn vooralsnog geen plannen om de regel bij een ingebedde bal in een bunker te veranderen.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Veel Nederlandse golfers reageren via redactie@golf.nl of social media op de voorgestelde regelmodernisering van de R&A en USGA.

Peter per mail:

'Free drop in beide gevallen is de enig juiste regel.'

Jean Pierre per mail:

'Altijd 1 strafslag zou de allerbeste wijziging zijn. 

Ten eerste: 1 of 2 strafslagen is 50% van de vergissingen (ik neem de rules-testen af op mijn club)  

Ten tweede: voor veel overtredingen is 1 strafslag al erg genoeg, bv. onbedoeld met je club het zand raken voor je speelt in de bunker. 

Ten derde: veel rules worden veel eenvoudiger; er zijn bv nu 4 verschillende oplossingen voor van een verkeerde plaats spelen naar gelang stroke- of matchplay of naar gelang op de afslagplaats of voor een bal in spel. Dan is er maar 1 sanctie meer, altijd 1 strafslag. 

Andere voorstellen:

  • Je mag alle palen verwijderen. Waarom een onderscheid tussen rode en witte (out of bounds)? Geen enkele zinvolle reden te vinden. 
  • Je mag nergens een merkteken plaatsen (dus ook niet buiten de green). 
  • De bal is altijd out of op de green of in de waterhindernis zodra hij een grens raakt. Nu is dat verschillend voor out of bounds en waterhindernis en green.
  • Een onbedoeld verplaatste bal mag je altijd zonder sanctie terugleggen. Waarom een andere sanctie op en naast de green? Geen enkele zinvolle reden te bedenken. 

Komaan, Heren in St Andrews, een beetje logisch nadenken en weg met eeuwenoude (verkeerde) tradities.'

Eimert reageerde op het voorstel dat de regels in bunkers minder streng worden. Je mag na 2018 met je club of hand het zand aanraken, maar niet het zand vlakbij de bal. Eimert: 

“Volgens mij is de kracht van de regel nu (dat de club het zand niet mag raken) dat je er elke vorm van discussie mee voorkomt. Met de regel in 2019 en daarna wordt er eigenlijk ruimte voor discussie/verschil van mening geschapen. (“Ik stap de bunker in en steek daarbij mijn club in het zand ‘ter ondersteuning’, ik voel echter meteen hoe hard/zacht (of droog/nat) het zand op die plek is en hoe veel/weinig zand er in de bunker zit.”) Ik vraag me af of je hiermee niet een ongewenste situatie vervangt door een andere even ongewenste situatie.”

Co reageert op het voorstel dat we in de toekomst niet meer van schouderhoogte hoeven te droppen, een drop van net boven de grond mag dan ook. Co:

“Als nu wordt voorgesteld dat droppen zelfs is toegestaan van een paar cm boven de grond (hoe bedenk je in vredesnaam zoiets?), doe dan niet moeilijk en sta toe dat de bal voortaan gewoon geplaatst mag worden.”

Wat vind jij?

Ludo in een reactie per mail:

'De geschiedenis herhaalt zich ... Zodra de oorzaak of reden van een bepaalde regel zijn vergeten wordt er, door snuggere pieten die niet anders te doen hebben, allerlei aanpassingen voorgesteld zonder enige historische kennis. De nieuwe regels zullen voor vele onaangename discussies op de baan zorgen ... Tot dat ze weer aangepast worden uit pure noodzaak en om dezelfde reden dan dat ze werden bedacht na jaren van ervaring en kleine bijstelling.'


Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz