Een bal ingebed in de fairway? Altijd een free drop, nu en na 2018 ook.
Beeld: Getty Images
Een ingebedde bal in de rough? Nu soms een free drop, in de toekomst vrijwel altijd.

Regels: bal in de grond nu en straks

30 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal: wat als een bal in de grond is ingebed in zijn eigen pitchmark?

omdraaien regels golf

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Een bal is ingebed als een deel ervan (of 100 procent) onder de grond zit. Dat gebeurt vooral als een baan erg nat is.

Op dit moment is de regel dat je alleen een free drop krijgt als de bal op “een kort gemaaid deel” van de baan ingebed is. Dat wil zeggen: je krijgt wel een free drop als de bal is ingebed op de fairway maar niet als de bal is “geplugd” in de rough. 

Maar – en dat maakt het verwarrend – banen en wedstrijdorganisaties kunnen nu een plaatselijke regel laten gelden die zegt dat een ingebedde bal overal “door de baan” zonder straf mag worden gedropt. Met die local rule mag je dus ook zonder straf droppen als je de bal ingebed in de rough aantreft. Op de grote Tours geldt deze local rule altijd (de spelers krijgen dus zowel op de fairway als in de rough een free drop), maar op Nederlandse clubs geldt deze plaatselijke regel lang niet altijd.  

2019 en daarna?

De regelautoriteiten R&A en USGA hebben het voornemen om de huidige situatie om te draaien. Het wordt in dat geval regel dat je een ingebedde bal op de fairway én in de rough zonder strafslag mag droppen. Maar een club of wedstrijdorganisatie kan na 2018 wel een plaatselijke regel laten gelden die alleen bij een ingebedde bal op de fairway een free drop toestaat.

Waarom deze verandering? De R&A en USGA verwoorden het zo: “Dit is een gepaste uitzondering op het principe dat de bal zo gespeeld moet worden als hij ligt, want een bal die vastzit in zachte of natte grond (op de fairway of in de rough) zou niet beschouwd moeten worden als onderdeel van de normale uitdaging om een baan te spelen.” 

De regelautoriteiten zeggen verder dat de aanpassing van de regel tot meer consistentie gaat leiden, omdat een free drop in geen enkele andere regel gekoppeld is aan de hoogte van het gras. De R&A en USGA menen ook dat de aangepaste regel tot minder verwarring zal leiden: “Clubs en spelers realiseren zich nu niet altijd dat een free drop bij een ingebedde bal in de rough alleen is toegestaan als er een plaatselijke regel is ingesteld.” 

Er zijn vooralsnog geen plannen om de regel bij een ingebedde bal in een bunker te veranderen.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Veel Nederlandse golfers reageren via redactie@golf.nl of social media op de voorgestelde regelmodernisering van de R&A en USGA.

Tola per mail: 

'Waarom moet alles maar sneller en sneller! Al die regels veranderen maakt het golfspel er niet leuker op.'

Willem per mail: 

'Bowlen of kegelen wordt straks moeilijker want dat mag niet met een golfstok.'

Ben per mail:

'Why don’t the powers that be have rules for pro’s and matches, and rules for normal play. Taking the flag out on the green should apply to club matches and the pro’s whereas “just” playing should be up to the players themselves. Handicap play shouldn’t infringe on this as players who get better will have to assert themselves to a more official gameplay.

The instated premise that more time would be lost if people “garden” their putting lines (pitchmarks, spike damage) is ludicrous. They should have been repaired after the previous flights left the green, hence taking away the necessity of having the putting line repaired in the first place. 

Hence I would forward that playing official games in competition, pro-ams, or pro games, the rules apply as standing. All other games the rules that supply a more expedient gameplay should apply ... like hitting the ball first irrespective if you are closer or not, putting prior to your turn having approached the ball sooner ... ad infinitive.'

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels