Honden veroorzaken soms schade aan greens, maar deze lag alleen maar in de weg…
Beeld: Golfsupport.nl
Herten en reeën kunnen veel schade aan een green veroorzaken. In de toekomst mag je die schade herstellen, nu nog niet.
Beeld: Getty Images
Je mag een pitchmark repareren op je lijn voordat je putt
Beeld: Golfsupport.nl

Regels: schadezaken op de green

14 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal: welke schade op de green mag je repareren?

joep bertrams

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

We weten allemaal dat je op de green een pitchmark van je eigen bal of andermans bal mag repareren voordat je gaat putten. Je mag ook oude hole-pluggen herstellen (de plaats waar de hole een andere keer gestoken is). Schade veroorzaakt door vogels (kraaien die een gat hebben gepikt) mag niet hersteld worden, maar wel ontweken worden (op basis van de regel Abnormale terreinomstandigheden). 

Maar verder mag er weinig. Het is nu verboden om de schade van een spikemark te repareren. (Spikemarks zijn schadeplekken veroorzaakt door de stalen of kunststof spikes onder golfschoenen.) En je mag bijvoorbeeld ook niet schadeplekken van een vlag herstellen (laat een vlag overigens nooit vallen op de green zoals veel spelers doen, leg de vlaggenstok zachtjes neer). 

2019 en daarna?

Nu mag bijna niets maar na 2018 mag je juist bijna alle schade op de green herstellen, zo stellen de regelautoriteiten voor. Je mag in de toekomst dus wel een spikemark repareren of een deuk in de green gemaakt door een club of de vlaggenstok. Ook schade veroorzaakt door dieren mag hersteld worden, denk aan de hoefinslag van reeën op greens of schade van spelende honden. Maar sommige schadezaken op de green blijven verboden gebied. Heb je last van gaatjes in de green omdat de greenkeeper ze net geprikt heeft met beluchtingsmachines? Die gaatjes mag je niet herstellen. Natuurlijke schade of slijtage aan de green? Daar mag je ook niet aan komen.

De regel wordt dus versoepeld en de regelautoriteiten R&A en USGA verdedigen dat als volgt: “Een speler mag op de green zijn bal markeren, oppakken en schoonmaken, zand en losse aarde weghalen, pitchmarks en hole-plugs repareren. Gezien deze filosofie die spelers toestaat een vlak oppervlakte te hebben waarop de bal kan rollen, is er geen reden om herstel van andere schade te verbieden (gemaakt door spelers, dieren, onderhoudspersoneel, etc). Met deze regelaanpassing hebben we niet langer te maken met de veel voorkomende vraag van spelers aan referees of een schadeplek een pitchmark is, die wel hersteld mag worden of een spikemark, die niet gerepareerd mag worden.”

Gaat het spel niet te langzaam als bijna alle schade gerepareerd mag worden? De R&A en USGA verwachten dat niet. “We denken dat de meeste spelers het spel niet zullen vertragen met het herstel van te veel plekken. De regel voor onnodig oponthoud (en de regels voor snel tempo van een club of wedstrijdleiding) kan gebruikt worden als een speler excessief veel reparaties uitvoert.”

Bekijk een video over schade op de green op usga.org.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Veel Nederlandse golfers reageren op de voorgestelde regelmodernisering van de R&A en USGA. Ric schreef dit bericht:

'Ik ben voor de versimpelingsvoostellen, met de hoop dat het daarbij niet blijft. Daaraan toegevoegd zou ik graag zien het afschaffen van alle straffen voor het geven of krijgen van "advies". Het voor-/ nadeel van die golfregel heb ik nooit begrepen. Enerzijds, waarom zouden we tegen "coaching" etc moeten zijn, onder de voorwaarde dat het spel daardoor niet vertraagd wordt? Hiermee wordt het aantal incidenten waarschijnlijk lager, en neemt het niveau toe. Anderzijds dan komen dieptrieste incidenten rond dit onderwerp - met als voorbeeld onlangs bij de semifinale herencompetitie - gelukkig (ook) niet meer voor."

Johan schreef deze mail over de regels die in bunkers gelden:

“Een van mijn grootste ergernissen en mijns inziens onrechtvaardigheden betreft een bal die in een voetstap in een bunker ligt of in een zanddivot (van een ander) of in een anderszins slecht aangeharkte bunker. Je moet de bal dan spelen zoals die ligt. Bij de professionals worden boetes opgelegd als de speler of zijn caddie de bunker niet goed harkt, bij de amateurs kan men zelfs bedenken dat tijdens een wedstrijd een speler er voordeel van kan hebben als hij de bunkers in slechte conditie achterlaat voor de flights achter hem. Een vrije drop in de bunker zou het spel eerlijker en sneller maken.”

Jean Pierre reageerde op de voorgestelde regelmodernisering in het algemeen en schrijft:

“Altijd één strafslag zou de allerbeste wijziging zijn. Ten eerste: de helft van de fouten die bij regels gemaakt wordt, gaat over één of twee strafslagen (ik neem de rules-testen af op mijn club). Ten tweede: voor veel overtredingen is één strafslag al erg genoeg, bijvoorbeeld als je onbedoeld met je club het zand raakt voor je speelt in de bunker. Ten derde: veel rules worden dan veel eenvoudiger. Er zijn nu bijvoorbeeld vier verschillende oplossingen voor van een verkeerde plaats spelen (naar gelang stroke- of matchplay of naar gelang op de afslagplaats of voor een bal in spel). Met altijd één strafslag is er maar één sanctie.”

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Reacties

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels