Nu moet je erg oppassen bij het zoeken naar je bal. Dat gaat veranderen.
Beeld: Golfsupport.nl

Regels: zoeken naar je eigen bal

20 juli 2017
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal: de regels rondom het zoeken naar je eigen bal.

golfbal zoeken

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

De regelautoriteiten stellen voor om de regel begin 2019 te wijzigen in het voordeel van de speler. Dus na 2018 krijg je geen straf meer als je je eigen bal per ongeluk beweegt bij het zoeken van je bal in de rough of in een bos. Maar de bal moet ook in de toekomst teruggeplaatst worden. 

2019 en daarna?

De regelinstanties R&A en USGA beargumenteren deze aanpassing als volgt: “Een fundamenteel principe van golf is dat de bal gespeeld wordt zoals hij ligt. Dus de regels zouden de speler daarbij moeten helpen. Spelers moeten vaak zoeken in gras, bosjes en bladeren en hierbij bestaat een risico dat de bal bewogen wordt. Nu staan de regels toe dat een tegenstander in matchplay en andere spelers in strokeplay helpen zoeken zonder het risico op een straf als ze bal van de speler per ongeluk bewegen. Andere personen zoals toeschouwers mogen ook helpen zoeken. Het is inconsistent dat de regels iedereen aanmoedigen om te helpen zoeken behalve de speler (of zijn caddie of partner in teamspelvormen). Dit creëert een vreemd motief voor de speler om zich afzijdig te houden en anderen te laten zoeken.”

Bekijk ook een video van de USGA over dit onderwerp op usga.org.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Aart-Jan schreef een mail over divots (in de voorgestelde wijzigingen verandert er niets als een bal in een divot eindigt):

“De omstandigheden moeten voor het hele deelnemersveld ongeveer gelijk zijn. Dan is het dus jammer dat de eerste speler weinig tot geen divots tegenkomt op de fairway en de laatste speler veel meer. Ik ben voor een free drop als je in een divot op de fairway ligt of de mogelijkheid om de bal zonder straf te mogen plaatsen.” 

Tansingh mailde over een andere regel: 

“De regel dat iedere speler een eigen tas en stokken moet hebben is natuurlijk goed voor de fabrikanten van golfspullen, maar slaat verder nergens op. Als je samen met een maatje uit één golftas wilt spelen, dan zou je dat zelf moeten weten.” 

Erik reageert op de voorgestelde regelwijzigingen die het golfspel sneller moeten maken: 

“Schaf ‘de eer’ af. Diegene die klaar is om (af) te slaan speelt zijn bal.” 

De R&A voert deze regel uit bij Ready golf-wedstrijden. Lees hierover meer op GOLF.NL/readygolf.

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels