Bal
Voordat je slaat, mag je niet de grond in de waterhindernis raken. Na 2018 mag het wel.
Beeld: Golfsupport.nl

Do's and don'ts in de waterhindernis

20 april 2017 Redactie GOLF.NL
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal aandacht voor het grounden in een waterhindernis.

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Vaak ligt je bal binnen de grenzen van een waterhindernis maar nog wel droog. Ook dan mag je niet 'grounden': je mag de grond in de hindernis niet aanraken met je club. Het mag ook niet met je hand; je mag niet “de gesteldheid van de waterhindernis testen” omdat je daar voordeel van zou kunnen hebben bij je slag. Dus, als je een oefenswing maakt in een waterhindernis, moet je ervoor zorgen dat je club de grond niet raakt. Je mag in een waterhindernis ook geen losse natuurlijke voorwerpen aanraken of bewegen. Er zijn wel een paar uitzonderingen dat je geen straf krijgt, bijvoorbeeld als je valt of uitglijdt. 

2019 en daarna?

Na 2018 – zo is het voorlopige voorstel van de regelautoriteiten – word je niet meer bestraft voor grounden of het wegleggen van een takje in een waterhindernis. En je mag bij een oefenswing de grond of het gras raken.

De R&A en USGA hopen de regels zo simpeler te maken, zonder verwarrende uitzonderingen. De nieuwe regel wordt ook gezien als eerlijker. In de woorden van de R&A en USGA: 'De huidige restricties hebben tot straffen geleid die door sommigen als te hard worden gezien, bijvoorbeeld waar de overtreding zo onbelangrijk was, dat de speler er geen voordeel van had kunnen hebben.'

De R&A en USGA spreken in een uitleg van de regelaanpassing ook over het doel van een waterhindernis. 'Het doel is niet dat een bal moeilijk ligt en dat de speler een uitdagende slag voor de boeg heeft, want heel vaak zal de bal diep onder water liggen en onmogelijk zijn om te spelen. Het doel is dat een speler weet hoe hij het spel moet voortzetten: "Mijn bal ligt nu in een hindernis en ik heb verschillende opties: ik kan de bal proberen te spelen of droppen met bijtelling van een strafslag."'

Overigens gaan de regelautoriteiten (laterale) waterhindernissen na 2018 'penalty areas' noemen. Daarover een volgende keer meer. 

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Dick per mail:

'Het voorlopig voorstel voor wat betreft de waterhindernis is dat er geground mag worden, zoals in uw artikel staat. Als dat zo is wat is dan het verschil tussen fairway/semirough en waterhindernis. Dat hoeft dan niet meer afgebakend te worden. Mijn voorstel is om het grounden te verbieden en verder geen onderscheid maken tussen waterhindernis en laterale waterhindernis. M.a.w. indien moeilijk te spelen, gewoon bal buiten hindernis droppen met strafslag. Te overwegen is om de markeringspaaltjes weg te halen indien hinder bij slag of stand. Of ontwijken van markeringspaaltje, maar wel plaatsen binnen de hindernis.'

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels