Golfsport

'Wat?! M'n nieuwe handicap 10 punten hoger?'

GOLF.NL sprak in de tiende aflevering van Podje Golf met Myrte Eikenaar over het nieuwe Wereld Handicap Systeem. Als Teammanager Regels & Handicap is ze verantwoordelijk voor de invoering van het nieuwe systeem en beantwoordt een paar moeilijke vragen van luisteraars.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

"Ik denk dat het een beter systeem is", zegt Eikenaar over wat ze zelf als speelster (handicap +2.5) van het nieuwe Wereld Handicap Systeem vindt dat op 1 maart wordt ingevoerd. "Waarom? Omdat het huidige systeem meer gebaseerd is op je score op een goede dag en veel beter weergeeft wat je gemiddeld speelt."

Natuurlijk kwamen er ook bij Podje Golf veel vragen binnen over flinke stijgingen - soms met wel 10 punten - van nieuwe WHS-handicaps. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

"We gaan van een systeem waarin je alleen kijkt naar de laatste ronde naar een systeem waar ook eerdere ronden nog een rol spelen wat maakt dat je soms met hele punten kunt stijgen of zakken", verklaart Eikenaar. "Daarnaast kijken we nu meer naar de spreiding, de beste 8 uit de laatste 20 scores, en met een hoge handicap is het een feit dat de spreiding wat hoger is, en daarmee dus ook het gemiddelde."

De boze mensen kan ik op één hand tellen

"Het is heel begrijpelijk dat sommige mensen teleurgesteld zijn", zegt Eikenaar over de reacties van golfers op hun nieuwe handicap. "Het is heel logisch om te vergelijken met de handicap die je had, maar dat is eigenlijk niet correct omdat het een heel ander soort systeem is. Iedereen wordt helemaal gereset. De boze mensen kan ik op één hand tellen. Er zijn vooral veel mensen die het willen begrijpen. Als je het uitlegt is het begrip er vaak ook wel."

Hoe zit het met het spelen in het buitenland, het spelen van qualifying rondes van 14 holes en WHS-handicaps die nog niet kloppen? Luister hieronder naar aflevering 10 van Podje Golf voor het antwoord op deze vragen! Reageren? Stuur een mail naar podje@golf.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Kijk voor meer informatie over het Wereld Handicap Systeem op golf.nl/whs. Heb je vragen over je handicap? Neem contact op met d handicapcommissie van je club.
Lees meer over
Handicap Golfregels