Tips

Club extra als het koud(er) is

Je hoort het vaak op de golfbaan: 'Mijn bal gaat door de kou veel minder ver.' Waar of niet, en hoe veel minder ver gaat de bal dan?

Als de temperatuur onder de 20 graden komt, dan ga je dat merken aan de afstand van de bal. Hoe het precies zit, dat heeft ballenmerk Titleist allemaal uitgerekend en uitgelegd. De temperatuur van zowel de lucht als de bal heeft invloed op de vlucht. De bal gaat met koud weer minder ver want koude lucht heeft een hogere dichtheid dan warme lucht. Koude lucht heeft invloed op de wrijving en hoe de bal stijgt: de bal gaat iets hoger maar vliegt ook iets minder ver. Daar kun je als golfer niks aan doen, behalve dan je clubkeuze en course management aanpassen. Vaak kom je met één club extra even ver als in de zomer.

Hou één bal warm!

Een golfer kan wel enige invloed uitoefenen op de temperatuur van de bal. Als een bal koud wordt, verliest het materiaal een beetje veerkracht en dat betekent minder snelheid na impact. (Niet alleen kou maar ook grote hitte heeft invloed op de veerkracht.) Je kunt het beste spelen met een bal die op kamertemperatuur is, dus rond de 18 tot 20 graden. Bij voorkeur bewaar je daarom je golfballen thuis; de ballen die in een achterbak van een auto zitten worden in de winter koud en moeten eigenlijk eerst op temperatuur komen.

Een warme bal wordt tijdens het spelen natuurlijk koud maar een amateurgolfer mag elke hole van bal wisselen. Dus stop een extra bal in je broek- of jaszak (die bal blijft warm door je lichaamstemperatuur) en gebruik de warme bal op hole 2. Op hole 3 of 4 gebruik je weer de bal van hole 1 die je in je zak hebt gestopt.

Is een zachte bal beter in de winter dan een harde bal? Een bal met een zachte cover geeft misschien iets meer gevoel als je bal in spel ijskoud is, vooral bij korte slagen, maar voor prestaties maakt het niks uit. Als je bovenstaande tip opvolgt, en altijd met een warme bal speelt, maakt het niet uit of die hard of zacht is.

Hoeveel afstand verlies je?

Uiteindelijk sla je niet heel veel korter bij koud weer als je een goede swing maakt. Je verliest aan carry ongeveer 1,5 procent afstand per 10 graden temperatuurverschil. Carry is de afstand die een bal door de lucht aflegt. Dus stel dat je bij een temperatuur van 20 graden een drive van 180 meter slaat, dan sla je bij een temperatuur van 10 graden ongeveer 2,7 meter minder ver.

Wat in de winter wel echt invloed op de afstand van je slagen heeft, is niet de temperatuur van de lucht of de bal, maar jijzelf. Je swingt met koud weer in het algemeen minder goed want je hebt veel kleren aan en je spieren zijn kouder dan in de zomer.

Carry en rol

We hebben het hierboven over de carry van de golfbal, de vlucht door de lucht. Maar de lengte van een slag is een optelsom van de carry en de rol over de grond. In de winter zijn de meeste fairways en greens natter dan in het seizoen, dus je verliest bij koude temperaturen ook afstand bij de rol. Bij koud weer en een natte baan moet je soms wel twee clubs meer slaan (bijvoorbeeld een ijzer-5 in plaats van een -7) dan in de zomer. Tenzij de baan stijf bevroren is, dan rolt de bal eindeloos door...

Lees meer over
Golftips Instructie