Beter golfen

Tips voor golf in winters weer

Ook in winterse omstandigheden kun je prima golfen. Trotseer de hagel en natte sneeuw! En hoe beter je voorbereid bent, hoe leuker het is. Bekijk de tips.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte golfers, luidt een bekende spreuk. En slecht-weer-golf is nog altijd beter dan geen golf! En met deze 12 tips wordt het leuker en scoor je beter.

1. Laagjes

Zonder goede kleding word je koud. Alle grote golfmerken werken met layers en daarbij geldt dat meer niet per definitie beter is. Om niet als een Michelin-mannetje over de baan te gaan is het verstandig te beginnen met thermisch ondergoed (lange of korte mouwen). Doe daar een middenlaag overheen (bij voorkeur met een col of hoge kraag) die de warmte vasthoudt, bijvoorbeeld van fleece. De buitenste (derde) laag - een dun regen of windjack - houdt wind en water buiten. Muts op en klaar!

2. Vergeet handen en voeten niet

Niets is zo vervelend als koude handen op de fairway. Je hebt veel minder gevoel, en een slecht geraakt bal doet minstens zo veel pijn aan de handen als aan de ogen. Elke serieuze wintergolfer heeft daarom wanten of handschoenen. Vergeet de voeten niet, want naast stevige warme schoenen, bijvoorbeeld golfboots, heb je goede sokken nodig. Geen wintersokken in huis? Trek twee paar over elkaar heen aan, maar zorg er wel voor dat je je tenen nog goed kunt bewegen.

3. Eten en drinken 

Neem de juiste voeding mee de baan in. Eiwitrijk voedsel verhoogt je lichaamstemperatuur dus ga niet alleen voor de snelle suikers. Vergeet niet water te drinken. Een kopje chocolademelk of koffie is niet genoeg. Alcohol verwijdt de bloedvaten, verhoogt het warmteverlies van het lichaam en is dus een slecht idee.

4. Warming-up

Probeer wat extra tijd te nemen voor de warming-up. Sowieso is het verstandig om – als je dat normaal niet doet – even wat ballen in te slaan op de drivingrange, ook om te wennen aan de dikkere kleding die je aanhebt. En om te zien welke swing je die dag in huis hebt en eventueel je verwachtingen bij te stellen.

5. Blijf in beweging

Om warm te blijven is het beter om niet met een buggy de baan in te gaan, maar te lopen met een lichte kar of een tas op je rug. Laat een keer alle even of oneven ijzers thuis, dan is je tas minder zwaar.

6. Pas je verwachtingen aan

Het is niet realistisch te denken dat je in het koude winterweer je handicap speelt. Tel een paar slagen bij par op en kijk of je in de buffer kunt spelen. Om het jezelf makkelijker te maken zou je kunnen kiezen voor een andere kleur tee. Dus van geel naar blauw, of van rood naar oranje. 

7. Winterregels

Er kunnen plaatselijke regels gelden die een club/baan invoert als de omstandigheden niet ideaal zijn. Doe daar je voordeel mee!

8. Gebruik gewoon dezelfde bal

Maak je geen zorgen over de shaft of het clubhoofd. Ook al sta je op de noordpool, ze zullen niet slechter presteren. De bal daarentegen vliegt wel minder ver als het koud is omdat de luchtdichtheid hoger is. Er wordt vaak gezegd dat je met een zachtere bal moet spelen als het koud is, maar dat heeft vooral met gevoel te maken, en niet met prestaties. Met andere woorden: een zachte bal presteert niet beter dan een harde bal in de winter. Het beste is om ervoor te zorgen dat de golfballen waarmee je speelt op kamertemperatuur zijn voordat je gaat spelen. Tip: bewaar  je golfballen in huis en dus niet in je auto.

9. Kleurrijke ballen

Voor verreweg de meeste golfers hoort een golfbal traditioneel wit te zijn. Snappen we, maar misschien is in de donkere periode van de herfst en de winter (met soms wat sneeuw) een gekleurde bal toch zo gek niet. Volgens Srixon, een merk dat vooral de gele bal promoot, zie je op een afstand van 205 meter een gele bal twee keer beter dan een witte. Nog niet zo lang geleden waren gekleurde golfballen voorbehouden aan drivingranges of het waren van die harde kogels waar je nul gevoel mee kreeg. Die tijd is voorbij want steeds meer grote merken brengen hun premium ballen nu ook in kleur.

10. Bij vorst in de grond

Als de fairways bevroren zijn, dan rolt de bal veel verder door dan normaal, net als in de zomer als de fairways uitgedroogd zin. Hou hier rekening mee. In een bevroren bunker kun je niet doen wat je normaal doet: het zand onder de bal wegslaan waardoor de bal omhoog getild wordt. Probeer de bal uit de bunker te chippen of te putten. Op wintergreens is het gras langer dan op de gewone greens. De bal moet dus in het algemeen wat harder geputt worden dan normaal. 

11. Geniet

Probeer te genieten van de omstandigheden. Wind je niet op over wintergreens of langzamere greens en accepteer dat je minder kracht, coördinatie en gevoel hebt als het koud is. Golflegende Tom Watson zei ooit dat hij graag in slechte omstandigheden speelt omdat hij dan weet dat de helft van het spelersveld niet op de golfbaan wilde zijn en hij die al had verslagen.

12. Voorjaarsvoordeel

Blijven golfen in de herfst en de winter is niet alleen leuk, je plukt er ook de vruchten van als het voorjaar zich aandient. Je zit nog lekker in het speelritme. Wat speelt die droge baan opeens lekker makkelijk en wat vliegt de bal ver!

Lees meer over
Instructie Golftips