Banen & Clubs

Weetjes over droge golfbanen

‘Zo laag mogelijk gaan’ is een uitspraak die in golf enkel van toepassing is op je score, want wanneer je dit toepast op golfen onder zeeniveau - onder NAP - zou je zomaar kletsnatte voeten kunnen krijgen. Tenzij er goed nagedacht is over drainage en een goede zandlaag. Vier leuke weetjes over golf in 'Nederland waterland'.

Weetje 1: Golfers houden van zandgrond

Zand is de beste ondergrond voor golfers die graag droge voeten houden, want het regenwater trekt er relatief snel weg. Voor de hand ligt het dus om te spelen rondom de Utrechtse of Sallandse Heuvelrug, op de Veluwe, in delen van Noord-Brabant en Limburg of in de duinen langs de Noordzee.

Toen de golfsport aan het begin van de twintigste eeuw populair werd, ontstond er vraag naar meer banen. De initiatiefnemers konden toen nog kiezen uit mooie, glooiende terreinen die zich goed leenden voor interessante golfholes. Het waren vrijwel altijd gebieden bij zee of zanderige natuurgebieden in het binnenland. Enkele voorbeelden in Nederland: de Rosendaelsche (1906, aangelegd in een gebied met heide en zand), de Domburgsche (1914, in de duinen) en de eerste niet meer bestaande baan van de Noordwijkse (1915, in de duinen).

Weetje 2. Golfbanen boven en onder het NAP

In ‘de lage landen’ zijn gebieden boven zeeniveau schaars, maar ze zijn er wel degelijk. Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Dat je boven het NAP golft op heuvellandschappen in Limburg en de heuvelruggen staat buiten kijf. Golfbaan Wittem (vlakbij Gulpen) ligt bijvoorbeeld tweehonderd meter boven NAP en is daarmee de hoogstgelegen golfbaan.

Verrassend is misschien ook dat je in Friesland, ten zuiden van de Friese Meren, op hoogte kunt golfen tussen zeven en tien meter boven NAP! Golfclub Gaasterland ligt nabij het Oudemirdumerklif die is ontstaan door oprukkend landijs. Wie had dat gedacht?

Golfbaan De Hooge Rotterdamsche is aangelegd op een berg puin van 25 meter hoogte net buiten Rotterdam. Het puin is afkomstig uit het centrum dat werd getroffen door bombardementen in de meidagen van 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog.

De laagstgelegen banen? Golfbaan Kralingen in Rotterdam ligt zeven meter beneden NAP gevolgd door de Amsterdam Old Course met vier meter onder NAP. Wanneer de banen lagergelegen zijn, betekent overigens niet dat je daar tot je nek wegzakt in de modder. De drainage is er vaak prima geregeld en zowel de afslagplaats als de green is op zandgrond aangelegd. En andersom als het boven NAP ligt zijn ook droge voeten niet gegarandeerd, de ondergrond is nog steeds leidend.

Weetje 3: Een par-3-baan heeft vaak een zandlaag

Ligt het voor jou niet binnen de mogelijkheden om naar ‘bovenliggende’ golfbanen te reizen? Kies er dan voor om een 9 holes par-3-baan te spelen. De greens en afslagplaatsen zijn vaak voorzien van een goede zandlaag onder het gras. Over het algemeen zijn er ook korte fairways, zodat je minder kans hebt op een modderige ligging en minder lange afstanden hoeft te lopen. Ook zijn deze negen holes vaak binnen anderhalf uur te spelen, goed haalbaar tijdens de kortere dagen in het najaar.

Weetje 4. Kies voor jong

Natuurlijk zijn er droge banen in het hele land, oude en nieuwe. Maar de banen van na 1999 zijn over het algemeen de hele winter redelijk droog, omdat de initiatiefnemers bij de aanleg nadrukkelijk rekening hebben gehouden met de wens van golfers om het hele jaar te kunnen spelen. Vroeger was het niet ongebruikelijk om de clubs van november tot het aanbreken van de lente op te bergen, maar dat is nu heel anders.

Droge voeten kunnen we natuurlijk op geen enkele wijze garanderen. Wil je jouw ervaring met droge banen tippen aan medegolfers? Deel jouw ervaring via Twitter, Facebook of Instagram en tag @golfnl in jouw bericht. We zijn benieuwd.

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd
Lees meer over
Banen Natuur