Beeld: Rick Maas
Banen & Clubs

Alles over baanonderhoud

Beeld: Rick Maas
Je komt ze vaak tegen in de baan. Greenkeepers, druk met vaak klein en soms ook groot onderhoud om de banen zo mooi en goed mogelijk te houden. Wat en waarom onderhouden greenkeepers nu eigenlijk precies en waar letten ze op? In deze reeks video's leer je als golfer het vak van greenkeeper beter kennen.

Gaat jouw club al wijs met water om?

Het klimaat in Nederland verandert: natte perioden worden natter en droge periodes worden droger. Dat is een extra uitdaging bij het onderhoud van golfbanen. Koert Donkers van de NGF (Duurzaam beheer/agronomie) licht die uitdaging toe maar gaat ook in op de kansen die er zijn voor golfbanen. Gaat jouw baan al wijs om met water?

Wordt jouw golfbaan duurzaam onderhouden?

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op Nederlandse golfbanen is al heel marginaal. Golfbanen worden al heel duurzaam onderhouden. Maar we willen helemaal af van ongewenste pesticiden. Onderhoud zonder gewasbeschermingsmiddelen hoeft overigens niet te betekenen dat de kwaliteit achteruitgaat. Integendeel. Koert Donkers van de NGF (Duurzaam beheer/agronomie) legt dat uit in deze video. Wordt jouw golfbaan al duurzaam beheerd?

Biodiversiteit op golfbanen

De aantrekkingskracht van golf is onder meer dat de sport in de natuur gespeeld wordt. Biodiversiteit op golfbanen - de rijkdom aan planten- en dierensoorten – vergroot het plezier van een golfronde, maar het draagt ook bij aan de oplossing van een groot internationaal probleem. Want biodiversiteit is noodzakelijk voor een gezonde levensomgeving, maar het staat in Nederland en andere landen enorm onder druk. Voor golfbanen ligt hier een enorme kans. Als golfbanen biodiversiteit bevorderen, kan golf een onderdeel van de oplossing zijn.

Etiquette

Hoe zorg je goed voor de golfbaan? Niels Dokkuma laat in deze video zien hoe je ervoor zorgt dat je de baan net zo mooi achterlaat als dat je hem aantrof. Denk dan aan het repareren van pitchmarks, het aanharken van bunkers en het terugleggen van divots.  

Prikken en bezanden

Waarom worden greens geprikt en bezand, vaak op een moment dat ze juist mooi rollen? In de video hieronder geeft NGF-agronoom Niels Dokkuma antwoord op die vraag. Het prikken van gaten in de green en het vullen van de gaten met zand is een onderhoudsmaatregel om de kwaliteit van de green op de lange termijn te waarborgen. Het moet gebeuren in het groeiseizoen zodat het gras meteen kan herstellen van dit zware onderhoud. Dus het gebeurt vaak met warm weer, net op het moment dat je een ronde wilt spelen ... Als er niet geprikt en bezand wordt, dan zal de kwaliteit van de greens snel achteruitgaan. Er zullen ook schimmels en ziektes in de greens komen en dan wordt het putten pas echt vervelend, veel vervelender dan die paar dagen nadat de greens geprikt en bezand zijn. 

Buggies en trolleys

Golfkarren en golftrolleys zorgen voor heel veel golfplezier, maar onder de verkeerde omstandigheden kunnen deze hulpmiddelen ook schade toebrengen aan de baan. In deze video legt Koert Donkers uit hoe greenkeepers te werk gaan om de baan te beschermen en de golfer te helpen. 

Groot onderhoud

Groot onderhoud is noodzakelijk en er komt veel bij kijken. NGF-agronoom Niels Dokkuma legt uit hoe het werkt.

Licht en lucht

Bekijk deze video om te zien waarom het kappen rondom greens en tees belangrijk is. Voldoende licht en lucht zijn belangrijk voor de kwaliteit van de golfbaan. 

Structurele speelkwaliteit

Professional Jurrian van der Vaart vertelt over de overeenkomsten tussen de voorbereidingen van topgolfers en van greenkeepers.

Pinposities

Waarom verandert de pinpositie voortdurend en wat zijn de voorwaarden voor een goede hole-locatie? Een uitleg van NGF-agronoom Niels Dokkuma.

Bunkeronderhoud

Over bunkeronderhoud en verschillende soorten zand. Een uitleg van NGF-agronoom Niels Dokkuma.

Wintergreens

Wintergreens zijn tijdelijke greens ('temporary greens') ter vervanging van de echte greens. In het najaar - als er nachtvorst is, als het sneeuwt of langdurig vriest - begint de periode dat vlaggen soms op de wintergreens gezet moeten worden. De 'zomergreens' (de gewone greens) zijn met name in de overgang van vorst naar dooi uiterst kwetsbaar. Om ze te beschermen worden de greens gesloten en verhuizen de vlaggen naar de wintergreens.

Bij nachtvorst is er meestal maar enkele uren sprake van wintergreens. Zodra de vorst uit de grond is, meestal om een uur of elf in de ochtend, verhuizen de vlaggen weer van de wintergreens naar de gewone greens. Bij sneeuw op de baan kunnen de greens pas heropend worden als de sneeuw gesmolten is en de vorst uit de grond is.

In de video hieronder legt NGF-agronoom Niels Dokkuma uit waarom er wintergreens zijn.