Beginnen met golf

Presentje voor de man met grijparm

Als nieuwkomer in de golfsport valt columniste Ibtihal Jadib ook van de ene in de andere verbazing...
Ik zit in het clubhuis met m’n laptop op schoot en kijk uit over een prachtige golfbaan. Er zijn slechtere werkplekken denkbaar. Recht voor mij op de baan staat een man die ik nu al een tijdje verwonderd gadesla. Hij heeft een meterslang telescopisch uitschuifbaar ding uit z’n tas getrokken en staat daarmee de ene bal na de andere uit de vijver te vissen. Het is een wonderschoon tafereeltje: die man zo ijverig op het puntje van zijn schoenen aan de rand van de vijver, zijn golftas een stukje verderop geparkeerd met het onderstel glimmend in de zon en dan dat eindeloze groen erachter tegen een strakblauwe lucht. Als ik kon schilderen zou ik een penseel erbij hebben gepakt.

Misschien wil hij gewoon de vijver schoon hebben. Vindt hij het zonde als die vol komt te liggen met plastic.


Ik vraag me af waarom die man ballen staat te vissen. Heeft hij een uniek exemplaar in de vijver geslagen die hij koste wat het kost wil terugvinden? Eentje die hij van z’n vriendin heeft gekregen met de jolige tekst: ‘Lekkere ballen schat’. Of misschien is het een bal die zijn broer hem op z’n sterfbed heeft gegeven met de woorden: ‘Laat in het leven niets liggen’. Het zou kunnen. Al lijkt de man trouwens niet op zoek te zijn naar één specifieke bal want hij legt de opgeviste buit telkens ongezien in het gras en richt zijn blik meteen weer op het water. Misschien wil hij gewoon de vijver schoon hebben. Vindt hij het zonde als die vol komt te liggen met plastic. Of is zijn vriendin helemaal niet zo jolig en heeft ze gisteravond nog gemopperd over die dure golfhobby van ‘m. Waardoor hij nu geen nieuwe ballen meer durft te kopen.

Na een paar minuten houdt hij het voor gezien. Hij schuift de telescoopgrijparm in elkaar en begint handen vol ballen op te rapen. Vier, vijf, zes keer buigt hij naar de grond om ze te verzamelen en in zijn golftas te stoppen. Er komt een aanstekelijke blijdschap in zijn bewegingen. Geluk zit inderdaad in de kleine dingen.

De volgende keer dat ik een bal in de vijver sla zal mij dat veel voldoening geven. Geen gevloek over de misslag of schaamte over de afgang. Neen, ik zal met een grote glimlach de bal uitzwaaien die als presentje zal klaarliggen voor de man met de grijparm. Kom maar op met die vijvers!


Beginnen met golf

Golfstart

Golfstart is hét boekingsplatform voor beginnende golfers waar je lessenpakketten van heel veel verschillende golfclubs en -banen kunt vinden.

Lees meer
Ibtihal Jadib

Ibtihal Jadib pakte uit nieuwsgierigheid naar de passievolle vrijetijdsbesteding van haar echtgenoot recent zelf de golfclubs vast en is sindsdien minstens zo gedreven als haar partner. Maar nog niet zo goed. Op GOLF.NL schrijft ze over haar entree als golfster in een voor haar nieuwe wereld.

}