Beginnen met golf

Het is maar een balletje

In haar eerste column op GOLF.NL wordt duidelijk dat Ibtihal Jadib de golfsport ietwat heeft onderschat en zichzelf ietsiepietsie heeft overschat...
Nou, dat was mijn zevende les. Geheel terecht en in ieders belang heb ik geen baanpermissie gekregen. Ik wist uiteraard dat dat niet ging gebeuren maar toch zit ik een beetje te pruilen. Ik had gewoonweg nooit gedacht dat het zó moeilijk zou zijn om een begin te maken in de golfsport. Monter had ik na mijn eerste proefles een paar ballen geraakt en toen meteen voldaan geconstateerd: ‘Dat gaat lekker, volgende week de baan in!’ Maar hoe meer ik ging oefenen, hoe slechter ik ben gaan slaan. En hoe slechter ik ging slaan, hoe meer informatie ik ben gaan opzoeken.

Informatie over golf blijkt niet schaars. Op internet wemelt het dat het een lieve lust is van beschrijvingen en instructievideo’s (op youtube keek ik vooral naar ‘Golf with Aimee’) en er zijn bibliotheken vol geschreven over de sport. Ik loop deze dagen permanent rond met vier boekjes onder m’n arm: deel 1 en 2 van de golfacademie, de spelerseditie van de golfregels – een doodsaai wetboekachtig document – en ‘De kleine golf voor dummies’ (een aanrader). Ondertussen krijg ik links en rechts adviezen van ervaren golfers die ik probeer te onthouden en sta ik op willekeurige momenten gedurende dag midden in de kamer stil om mijn ‘set up angle’ te checken. Enthousiasme en krankzinnigheid zijn niet ver van elkaar verwijderd.

Ik houd me aan zijn opdracht en concentreer me op het verbeteren van één concrete beweging, al het andere laat ik nu voor wat het is.


Gelukkig is mijn golfpro wel een evenwichtig mens. Tijdens de les van vandaag trapte hij vol op de rem: ik mag geen informatie meer opzoeken, geen (goedbedoelde) adviezen van anderen meer aannemen en ik moet niet zoveel willen. Als beginner hoef ik me slechts te concentreren op drie zaken: grip, houding, oplijnen. Een simpele opdracht. Waarom had ik me daar niet aan gehouden? Ik moest het antwoord op die vraag schuldig blijven. Waarschijnlijk heb ik golf onderschat en mezelf overschat. Golf is een leuk spelletje dat intussen veel precisie, techniek en discipline vereist. Evenals een goede basisconditie, souplesse en evenwicht. Door ongeduldig over al die zaken heen te stappen heb ik mijn eigen glazen ingegooid want het plezier van de eerste proefles is allang vervlogen. Samen met mijn zelfvertrouwen.

De golfpro heeft er een hele kluif aan om mijn mindset weer in de goede richting te krijgen maar na afloop van de les sta ik rustig op de driving range alles te herkauwen. Ik houd me aan zijn opdracht en concentreer me op het verbeteren van één concrete beweging, al dat andere laat ik nu voor wat het is. Geduldig oefenen, stapje voor stapje is het devies. En vooral ook: met een goed gemoed. Het is maar een balletje.

Golf Go Logo

Tijd voor een birdie!

Reserveer eenvoudig je starttijd.
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
   Beginnen met golf

   Golfstart

   Golfstart is hét boekingsplatform voor beginnende golfers waar je lessenpakketten van heel veel verschillende golfclubs en -banen kunt vinden.

   Lees meer
   Gerelateerd
   Ibtihal Jadib

   Ibtihal Jadib pakte uit nieuwsgierigheid naar de passievolle vrijetijdsbesteding van haar echtgenoot recent zelf de golfclubs vast en is sindsdien minstens zo gedreven als haar partner. Maar nog niet zo goed. Op GOLF.NL schrijft ze over haar entree als golfster in een voor haar nieuwe wereld.

   Golf Go Logo

   Tijd voor een birdie!

   Reserveer eenvoudig je starttijd.
   Mon
   Tue
   Wed
   Thu
   Fri
   Sat
   Sun
     }