Bereid je voor op het golfseizoen!

De meeste golfers kunnen niet wachten tot het mooie golfweer aanbreekt, maar er zijn een paar dingen waar je aan moet denken om het golfseizoen goed te starten. GOLF.NL geeft je negen tips om goed op de eerste tee te staan.

Wat kan je doen om scherp aan het nieuwe seizoen te beginnen? 

1. Putt, overal waar je kan

Een groen kunststof matje met een echte hole – oftewel een indoorgreen – is natuurlijk het beste om het gevoel van een echte green te geven, maar er zijn genoeg andere manieren om aan je putten te werken. Leg bijvoorbeeld een mok op de grond (of gebruik een systeem als PuttOut). Er zit misschien geen slope of break in de 'green' in je huis of kantoor, maar probeer er maar eens zes achter elkaar te holen. Goed voor het vertrouwen!

2. Ga de simulator in

Het wordt steeds populairder maar er zijn nog steeds veel golfers die nog nooit in een golfsimulator hebben gestaan. Zonde, want wat is er leuker dan binnen op de mooiste banen spelen terwijl het buiten vriest? De wind in je gezicht en de geur van het gras ontbreekt, maar de meetapparatuur die vastlegt wat je bal doet, is flink verbeterd en heel erg realistisch, dus je leert ook nog wat! Nog een voordeel: een ronde van 18 holes ging nog nooit zo snel!

Voor meer informatie: Indoor golf in NederlandDoe het zelf: golfsimulator en Vier keer golfgek: golfsimulator in huis

3. Maak 100 swings zonder bal

Het is het stokpaardje van Hank Haney, de ex-coach van Tiger Woods: maak 100 swings per dag zonder bal. Volgens de coach gaat het aanleren van een swing veel sneller als je niet bezig bent met waar de bal heen gaat. Dus pak die club (of iets anders) en swing erop los in je woonkamer of ergens anders waar het plafond hoog genoeg is. 

4. Ga de sportschool in

In 2017 las je in dit bericht dat Joost Luiten in de koude maanden vooral werk verricht in de sportschool. En er is geen enkele reden waarom jij dat ook niet zou moeten doen. Dat is niet alleen goed voor je golf, maar ook voor alle andere fysieke activiteiten die je doet. Ooit weleens aan yoga gedacht? Is goed voor lichaam én geest. Als je op zoek bent naar een personal trainer met verstand van golf, dan is het slim om even langs je PGA Professional te gaan voor advies.

5. Probeer nieuwe clubs uit

Stap op een donkere dag eens de Jumbo Golfwereld, Golfplaza of een andere golfshop binnen. Altijd al een keer die nieuwe driver willen proberen of die putter waar je vriend alles mee holet? Misschien ben je wel toe aan een hele nieuwe set omdat je swing is veranderd, of gebruik je nog steeds de clubs van je oma? Zorg er in ieder geval voor dat je het nieuwe seizoen begint met materiaal dat bij je past. Dat kan ook betekenen dat je alleen je grips vervangt, of dat je door een clubfitter laat controleren of de lofts en lies van je clubs nog goed zijn.

6. Bekijk instructievideo's

Het aanbod van golf instructie video's wordt groter en groter. Die van Joost Luiten en de broertjes De Vries heb je misschien al gezien, maar ook de wat oudere instructievideo's kunnen veel doen voor je basistechniek. Thuis aan je swing werken kan ook:

Geen zin in instructie, maar wel in golfvideo’s? Er staan talloze klassiekers – en complete rondes – op YouTube , denk dan aan Jack Nicklaus in 1986 op Augusta of Tiger Woods in 1997. Als dat geen inspiratie geeft...

Abonneer je op het YouTube kanaal van GOLF.NL!

7. Lees een golfboek

Er zijn talloze boeken (en artikelen) waar je iets van kunt opsteken. Bekijk eens deze lijst. Misschien staat er wel iets tussen wat je interesseert of waar je iets aan hebt voor je eigen spel. Denk dan aan boeken met mooie foto’s van golfbanen ter inspiratie, boeken over het mentale aspect van het spel, instructie of gewoon een goed verhaal.  

8. Stel doelen

Ga er eens voor zitten en zet op papier wat je dit jaar wilt bereiken. Wil je een keer onder de 90 of 80 scoren? Meer putts holen of vaker op de fairway liggen na je afslag? Deel deze doelen met je PGA Professional en maak samen een plan. 

9. Boek met je vrienden een golftrip

Als je echt even genoeg hebt van Nederland (en je alle bovenstaande tips ter harte hebt genomen) kan je altijd nog naar het buitenland vluchten. Elke golfer heeft wel een mapje met golffoto’s en herinneringen uit het buitenland waar je naar terug verlangt. Gebruik ze om je vrienden over te halen voor een short-break in Spanje, Portugal of Marokko. Doe inspiratie op op de pagina Golfreizen.

10. Bonustip: vermijd strafslagen, twee-chips & drie-putts

Als het seizoen eenmaal is begonnen heeft Hanky Haney (zie tip #3) ook de volgende 3 waardevolle tips: 'Ten eerste moet je strafslagen vermijden. Golf is al moeilijk genoeg, dus zorg ervoor dat je geen strafslagen krijgt. Ten tweede moet je 3-putts vermijden. Je hoeft niet alles te maken. Als je  meer dan 5 of 6 meter over hebt op de green maken zelfs de tourpro's slecht 7 procent. Zorg in ieder geval dat je geen 3-putts meer maakt. Ten derde moet je ervoor zorgen dat je niet twee slagen nodig hebt van dezelfde plek, bijvoorbeeld twee pitches of twee bunkerslagen. Je hoeft de bal niet direct in de hole te slaan, maar zorg in ieder geval dat je op de green ligt.'

Ga naar de hoofdpagina Praktische golftips.

  • Auteur Redactie GOLF.NL